Wpis z mikrobloga

Chcę mieć zwierzaka (#kot), potrzebuję zwierzaka i szukam zwierzaka. Takiego, którego otoczę miłością, opieką i zaangażowaniem - czuję tego potrzebę od lat. Teraz stać mnie na to, wraz z moją różową pracujemy, mamy własne mieszkanie (wynajęte, ale mamy) i możemy zagwarantować czworonogowi wszystko, co tylko konieczne. Oboje jesteśmy w #wykop30plus, bez dzieci. Sęk w tym, że pracujemy razem na takie same zmiany i zwierzę musiałoby być w domu samo przez 9 godzin dziennie. Robiąc research natknąłem się na informacje, że to kwestia zaaranżowania (zabawki, miejsce na parapecie do obserwowania świata, dostęp do świeżej wody itp.) - ale chciałbym poznać waszą opinię i jak to wyglądało u was? Jaka rasa była u was i szybko adaptowała się do takich warunków? Chciałem #ragdoll, ale hodowla odpisała mi, że nie dadzą nam kota bo nie może on być samemu przez tyle godzin. Dajcie znać, czekam na komentarze.

#koty #zwierzaczki #zwierzeta
azmel - Chcę mieć zwierzaka (#kot), potrzebuję zwierzaka i szukam zwierzaka. Takiego,...

źródło: koteł

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Wpis uczyniłem po to, aby poznać zdanie ludzi doświadczonych w tym temacie. Podchodzę do tego na chłodno, analizuję wszystko i rozmyślam, wzięcie zwierzęcia nie jest dla mnie chwilowym kaprysem ani też decyzją podejmowaną pod wpływem impulsu. Liczę na zrozumienie (ʘʘ)
  • Odpowiedz
@azmel: Zamiast kota, możesz przygarnąć mnie. Jak będziesz mnie karmił i sprzątał po mnie kuwetę, mogę się przebrać za furry, albo coś w tym stylu.
  • Odpowiedz
@azmel: Nie znam się i pytam bez złośliwości - warto w ogóle brać tego kota, skoro tyle czasu będzie siedział sam? Czy po powrocie z pracy będziecie mieć czas i chęci, żeby zająć się nim i poświęcić mu uwagę? I czy często wyjeżdżacie?
  • Odpowiedz
  • 1
@LeVentLeCri: oczywiście, że będzie nam się chciało. Co jakiś czas opiekujemy się kotem znajomych, którzy mają rasę Maine Coon i to jeszcze bardziej upewniło nas w przekonaniu, że potrzebujemy towarzysza i nowego domownika. Nie wyjeżdżamy praktycznie w ogóle ;)
  • Odpowiedz
@azmel: Nie ma was w domu po 9 godzin to po co wam ten kot? To nie jest ozdoba tylko stworzenie któremu trzeba poświęcać czas i uwagę, szkoda kota. To nie jest tak że kotu zostawisz zabawki i się będzie bawił z nudów tylko trzeba się z nim bawić w odpowiedni sposób bo to dla niego imitacja polowania.

A jak już musicie brać kota to nie jest tak że jest
  • Odpowiedz
@azmel: W podobnej nie, prawie zawsze ktoś tam w domu był, ale dwa koty sprawiały mi mniej problemów niż jeden, były lepiej ułożone i wymagały mniej atencji co przekładało się na oszczędność czasu potrzebnego na zajmowanie się kotami.
  • Odpowiedz
@azmel: Wykop to nie jest dobre miejsce do zadawania takich pytań. Tutaj każdy kto ma kota wynajął niańke na czas swojej nieobecności.

Ja mam kota, siedzi sam i czasem po 10h. Jak poszedłem na urlop to się okazało że kot większość czasu śpi pod czas mojej nieobecności standardowej.

Bierz tego kota.
  • Odpowiedz
  • 1
@pocotorobisz: dzięki za komentarz; faktycznie - z tego co zauważyłem, to jest to dosyć specyficzne miejsce. Co do Twojego kota - masz konkretną rasę czy zwykłego kitku a'la dachowca?
  • Odpowiedz
@azmel: Dachowiec, silny i niezniszczalny.

Moi znajomi też mają koty, różne rasy - też pracują.

Jeden nawet bardzo często wyjeżdza i koty mają automatyczną kuwetę, podajnik na jedzenie i tylko 1x dziennie ktoś przychodzi na 15-30min. Koty zdrowe i szczęśliwe.
  • Odpowiedz