Wpis z mikrobloga

#budujzwykopem Czy jest tu jakiś architekt budowlaniec?
Chciałbym zrozumieć ten pier%olnik który jest w przepisach budowlanych, mianowicie- jaki maksymalnie domek (chodzi o wymiary zewnetrzne)
moge zbudować na zgłoszenie, bez planu architektonicznego.
Zakładałbym funkcję rekreacji indywidualnej (czyli de facto nie na cele stricte mieszkalne, co jest rozróżniane chyba w przepisach)

Doczytałem się wpierw ze max 35m2 po obrysie budynku i max 5m wysokości, chyba że lokalne prawo zagospodarowania mówi inaczej (w tym więcej niż 5m byłoby legalne).

Potem zaś doczytałem się że max 70m2, ale rozpiętość konstrukcji bez podparcia nie może przekraczać 6m. O wysokości nic nie wspominają....

TO JAK TO W KOŃCU KURRR...DE jest????

#prawobudowlane #patodeweloperka #architektura #budownictwo
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kajak98: masz wciąż 35m. Na zgłoszenie.
70m2 niby tylko zgłoszenie ale musisz mieć projekt i projekt zagospodarowania.. do niego są odpowiednie wytyczne.
Potem wjeżdża jeszcze plan miejscowy.

Wesołych Świąt
  • Odpowiedz
max 5m wysokości

@kajak98: to dotyczyło innych budynków.

Aktualnie jest budynek rekreacji indywidualnej parterowy do 70m2 po obrysie, z maksymalną rozpiętością konstrukcji 6m.

W każdym wypadku uwzględnij antresolę, która nie jest piętrem, więc w gruncie rzeczy możesz zbudować max jakieś 100 m2 po podłodze.
  • Odpowiedz
  • 0
@Djelon: @zeMadafaka Jeden rabin powie tak, drugi powie nie xD

Wesołych świąt Panowie :)

No co do antresoli vel poddasza nieużykowego, to tak, jak najbardziej o to mi chodzi, stąd ważnym jest ile metrów wzwyż mogę budować.
Projekt robię sobie samemu, stąd właśnie też wyczytałem, że "samoróbkę" mogę zrobić nadal tylko dla 35m2 xD
Tylko muszę właśnie wypytać urzędu ile metrów na ile to może mieć.
  • Odpowiedz
@zeMadafaka: ale bzdury chłopie, najpierw się doedukuj, zanim zaczniesz ludziom doradzać. Mylisz tematy. Na dodatek budynki jednorodzinne "normalne" można budować na zgłoszenie nie tylko do 70m2 i nie tylko od czasów propagandowego programu PiS.
  • Odpowiedz
@Djelon: W tym linku nic nie ma.
Skoro twierdzisz, że można budować domy jednorodzinne o dowolnej powierzchni na zgłoszenie, to proszę to napisz konkretnie, jak legalnie postawić dom jednorodzinny o powierzchni zabudowy np. 71 m² wyłącznie na zgłoszenie.
W artykule, który linkujesz, nie ma mowy o „dowolnej powierzchni”, opisuje on jedynie tryb zgłoszenia uzależniony od spełnienia warunku, że obszar oddziaływania obiektu mieści się w całości na działce inwestora.
Brak wskazanej liczby m² w
  • Odpowiedz
@Djelon: Nie, z prezentacji którą miałem w firmie.
Ponownie, w linku który wkleileś są jak wół dodatkowe wymagania, prócz samego zgloszenia.
Jak pisałem wyżej - zgłoszenie zgłoszeniu nierówne.
  • Odpowiedz
@Djelon: @kajak98
W każdym razie, wesołych świąt.
Nie ma co kombinować, a op dobrze, że robi sobie projekt. w poniedziałek urząd który będzie sprawdzał kompletnosc dokumentów poinformuje go co i jjak.
Zdrowia wszystkim życzę.
  • Odpowiedz