@Niuska: Matka była pielęgniarką. Praca ciężka fizycznie, tym bardziej pod koniec kariery, kiedy pomimo problemów z kręgosłupem musiała pomagać chorym wstawać z łóżka. Ale tak ogólnie to mam wrażenie, że matka czuła się dumna z zawodu.
@Niuska: zadaj konkretniejsze pytania - będzie łatwiej. Studia - sporo praktyk, które musisz zrobić a polegają na podpieraniu ścian Praca po studiach - zapewniona, płatności w większości polskich szpitali zgodne z ogólnodostępną siatką płac Najlepiej - poprawiać maturę i iść na lekarski
Myślałam o lekarskim, ale pielęgniarstwo wydaje się bardziej zachęcające, bo mogłabym zacząć pracę już po 3 latach, a nie dopiero po 6, a zależy mi na jak najszybszym uniezależnieniu się finansowym Skoro zapłata w większości szpitali zgodnie z siatką płac to chyba spoko? Według Ciebie zapłata jest proporcjonalna do odpowiedzialności i wysiłku, które pociąga za sobą ten zawód? Czemu bardziej polecałbyś lekarski?
@Niuska: lepsze perspektywy życiowe - po prostu. Lepiej wymęczyć te dodatkowe lata zamiast skończyć łatwiejsze studia (lic + mgr to 5 lat) aby mieć zapewniony spokój finansowy dla siebie i dzieci Czy wypłata jest spoko dla pielęgniarki? To zależy, gdzie mieszkasz i czego od życia oczekujesz.
@Niuska: jestem na ratownictwie ale miałem dużo praktyk pielęgniarskich. Ogólnie zawód mega spoko ale trzeba to lubić jak idziesz tylko dla kasy to szybko się rozczarujesz. Pamiętaj że to nie tylko podanie leków i picie kawy, trzeba pacjentów przewijać, myć, zakładać wenflony (nie możesz się brzydzić krwi) zależy też na jaki oddział trafisz, na SORze styczność z trupami dość częsta.
@mietusek: Wydaje mi się, że do styczności z krwią i innymi płynami ustrojowymi idzie się przyzwyczaić. Idę głównie dla pewnej kasy, bo nie czuję żadnego mistycznego powołania, ale jestem altruistą, ciągnie mnie do pomagania, a skoro mają mi płacić za coś, co nawet nieodpłatnie sprawia mi satysfakcję, to brzmi to jak dobry deal. Słyszałam też, że w szpitalach w większych miastach myciem i przewijaniem pacjentów zajmują się opiekunowie medyczni, ale
Pracuje jako pielęgniarz, praca jest zależnie od regionu - wschód/podkarpacie/podlaskie/małopolska - żałosne stawki, ciężko o pracę, rzadko uznawana siatka płac (masz zagwarantowane 7800 brutto + dodatki z ustawy + dalsze waloryzacje wg ustawy, natomiast duży problem jest z uznawaniem magistra i specjalizacji - tutaj minimum powinni płacić 10500 brutto obecnie). Na zleceniu/kontrakcie zaleznie od regionu - słyszałem że świętokrzyskim potrafią płacić 40-45 pln na zleceniu (XD) do 100-120pln w
@Niuska: zobacz średnią długość życia pielęgniarki, dane udostępnia izba.
Pieniądze to nie wszystko. Praca bardzo trudna, nierzadko ciężka fizycznie, wyniszczająca psychicznie. To nie jest zawód który „wybierasz”, do tego trzeba mieć powołanie albo bardzo wysoką empatię, jak do większości zawodów medycznych.
@Niuska: Cześć. Pracuje w zawodzie 5 lat, więc mogę się podzielić doświadczeniem. Jak już wyżej pisali - AI nie zastąpi i niestety to tyle z plusów. Ogólnie bardzo ciężka praca fizycznie, jak i psychicznie, ale to pewnie już wiesz. Nasz system zdrowia działa nadal, jak w PRL, więc jest straszny chaos, a wśród kadry zarządzającej panuje "beton", przez co pielęgniarki przez wielu lekarzy traktowane są jakby byli czymś gorszym niż
@AnnaM377: Potwierdzam to co napisałaś, bo moja żona, która jest pielęgniarką zawsze wskazywała podobne problemy w tym zawodzie. @Niuska: Zastanów się nad opiekunem medycznym. Nie trzeba do tego studiów bo wystarczy kurs który trwa 2 lata czy coś takiego. Moja żona właśnie sobie taki robi, przemęczy się jeszcze trochę jako pielęgniarka, ale za rok już będzie mogła pracować jako opiekunka medyczna. Zakres obowiązków jest dużo mniejszy, bardziej spokojna
@Niuska: @AnnaM377 @johnnyb96 słaby zawód, to już lepiej zostać nauczycielem i mieć 3 miechy wolnego i roczne urlopy dla podratowania zdrowia, w polskim systemie ochrony zdrowia albo jesteś lekarzem albo sobie daj spokój. Rozważ studia wojskowe pójscie do służb bo masz emerytke wczęśniejszą i liczne bonusy
Przede mną matura i wybór studiów, zastanawiam się czy to opłacalna ścieżka zawodowa
#pielegniarstwo #pielegniarka #pielegniarki #pielegniarzb2b #studia #studiamedyczne #studbaza #praca #pracbaza
Studia - sporo praktyk, które musisz zrobić a polegają na podpieraniu ścian
Praca po studiach - zapewniona, płatności w większości polskich szpitali zgodne z ogólnodostępną siatką płac
Najlepiej - poprawiać maturę i iść na lekarski
Skoro zapłata w większości szpitali zgodnie z siatką płac to chyba spoko?
Według Ciebie zapłata jest proporcjonalna do odpowiedzialności i wysiłku, które pociąga za sobą ten zawód?
Czemu bardziej polecałbyś lekarski?
Czy wypłata jest spoko dla pielęgniarki? To zależy, gdzie mieszkasz i czego od życia oczekujesz.
Idę głównie dla pewnej kasy, bo nie czuję żadnego mistycznego powołania, ale jestem altruistą, ciągnie mnie do pomagania, a skoro mają mi płacić za coś, co nawet nieodpłatnie sprawia mi satysfakcję, to brzmi to jak dobry deal.
Słyszałam też, że w szpitalach w większych miastach myciem i przewijaniem pacjentów zajmują się opiekunowie medyczni, ale
Pracuje jako pielęgniarz, praca jest zależnie od regionu - wschód/podkarpacie/podlaskie/małopolska - żałosne stawki, ciężko o pracę, rzadko uznawana siatka płac (masz zagwarantowane 7800 brutto + dodatki z ustawy + dalsze waloryzacje wg ustawy, natomiast duży problem jest z uznawaniem magistra i specjalizacji - tutaj minimum powinni płacić 10500 brutto obecnie). Na zleceniu/kontrakcie zaleznie od regionu - słyszałem że świętokrzyskim potrafią płacić 40-45 pln na zleceniu (XD) do 100-120pln w
Pieniądze to nie wszystko.
Praca bardzo trudna, nierzadko ciężka fizycznie, wyniszczająca psychicznie.
To nie jest zawód który „wybierasz”, do tego trzeba mieć powołanie albo bardzo wysoką empatię, jak do większości zawodów medycznych.
@Niuska: Zastanów się nad opiekunem medycznym. Nie trzeba do tego studiów bo wystarczy kurs który trwa 2 lata czy coś takiego. Moja żona właśnie sobie taki robi, przemęczy się jeszcze trochę jako pielęgniarka, ale za rok już będzie mogła pracować jako opiekunka medyczna. Zakres obowiązków jest dużo mniejszy, bardziej spokojna