Wpis z mikrobloga

@diablofanIV: Pewnie najszybciej będzie umówić się z doradcą kredytowym i wtedy przedstawi Ci wszystkie aktualnie dostępne oferty. Wiele osób może mieć nieaktualne dane wynikające z faktu, że brały kredyt w innym okresie lub po prostu banki mogą oferować różne warunki dla różnych grup zawodowych/LTV/norm ekologicznych, które spełnia nieruchomość itp.
Ja mając kredyt w PKOBP zaciągnięty na przełomie 2020 i 2021 mogłem nadpłacać bez prowizji od pierwszego dnia.
  • Odpowiedz
@pp93: aż przejrzałem swoje dokumenty i widzę, że w OCU (ogólnej umowie) jest ogólny zapis o tym, że bank pobiera taką opłatę, w wysokości ustalonej w SCU (szczegółowej umowie), no a w SCU jest zapis przy opłacie za wcześniejszą spłatę/nadpłatę "nie dotyczy". Więc pewnie stąd informacje opa - defaultowy projekt umowy ma ten zapis, ale w konkretnej umowie stawka zostaje ustalona na zero.
  • Odpowiedz
@pp93 kredyt 50/50, połowę mamy wkładu własnego. Planujemy nadplacac ile się da przy ratach malejących, więc koszta minimalizujemy, ale szkoda byłoby zapłacić odsetki przez pierwsze 3 lata, a potem zebrany kapitał na raz spłacić.
  • Odpowiedz
Który bank oferuje obecnie możliwość darmowej nadpłaty od pierwszej raty w #kredythipoteczny ???

zapomniałem dopisać że właśnie sprawdzam na stałym.

@diablofanIV: W przypadku czasowo stałego oprocentowania darmowe nadpłaty od pierwszego dnia są dzisiaj dostępne w każdym banku komercyjnym z wyjątkiem BOŚ.

Na szybko przejrzałem PKOBP oraz Alior i mają zapis o prowizji 1,5% przez pierwsze
  • Odpowiedz