Aktywne Wpisy
Deklitoryzator +132
źródło: 1000025895
Pobierz
NadwornyPanicz +13
Brzozka to geniusz. Prawdziwy geniusz marketingu. W zbiorowej świadomości polskiego spoleczeństwa Inpost był polską firmą. Ludzie zamawiali przez Inpost ze względu na jego polskość. Cieszyli się, gdy Inpost wchodził na "zagraniczne" rynki. Ludzie w komentarzach cieszyli japę, bo hehe polska ekspansja.
#gielda #biznes #polska #inpost #pieniadze #marketing
#gielda #biznes #polska #inpost #pieniadze #marketing
źródło: image
Pobierz

Gość nie odebrał paczki
Paczka wróciłam i poczta (podwykonawca) żąda aby paczkę przyjąć z powrotem (wydać dla mnie) żąda 65zł x 2 - łącznie 130zł
Była raz awizowana, zapewne przy tej wadze kurier nawet pod adres z poczty jej nie brał ze sobą (takie moje domysły)
Czy to możliwe?
Opcja (zamówienie) pobrania + zwrot pieniędzy na adres domowy nie została wykonana przez to że paczka nie została przyjęta przez odbiorcę a ta opcja generuje sporą część tej kwoty, co mogę zrobić?
Czy wyliczenie kwoty do zwrotu jest zgodne z prawem? W przeszłości jak wysłałem coś za pobraniem np. koszt wysyłki był 40zł i przy nieodebraniu paczki przez odbiorce jak wróciła to np. płaciłem okolice 50zł (2x25zł bo była traktowana jako zwykła - bo de fakto pobranie nie było wykonane)
#pocztapolska #poczta #kurier #pytaniedoeksperta #pytanie #inpost (taktycznie) #kurierzy
źródło: zwrot
PobierzZasadnicze pytanie. Nadawałeś bezpośrednio czy przez brokera?
Przy nadawaniu bezpośrednim opłata za zwrot nieodebranej przesyłki równa jest opłacie za jej nadanie, ale bez usługi dodatkowej pobranie. Do tego należy ci się zwrot opłaty za niezrealizowaną usługę pobranie.
64,50zł za paczke do 30kg z opcja pobranie zwrot na adres domowy
Poczta lokalnie wyliczyła 64,50zl x2 czyli mam im zapłacić 129zł za odebranie paczki
na infolini babka mówiła że powinnie policzyć 64,50zł + 55zł za zwrot paczki do mnie co daje 119,50zł
Pobranie nie zostało zrealizowane
usługa zwrot pobrania na adres domowy nie została zrealizowana, ale wg. nich mam za to zapłacić, na pytanie
Opłata za nadanie przesyłki w gabarycie 2XL na etykiecie wypisanej ręcznie to 57 zł, a opłata za usługę pobranie na adres wynosi 7,50 zł. Daje to razem 64,50 zł.
I teraz jeżeli o koszty zwrotu to opłata za zwrot równa jest cenie przesyłki z etykietą czyli w tym przypadku jest to 55bzł. A ponieważ nadałeś przesyłkę z opcją "opłatę ponosi adresat" to przy zwrocie musisz zapłacić 64,50 + 55
Screen z cennika
źródło: 1000030296
PobierzJak biurwy na poczcie się nie zgodzą na to to mogę do rzecznika z tym iść?
Paczkę i tak musze odebrać do 7 dni bo pojdzie do zniszczenia nawet jak nie bedą kwoty chcieli obniżyć
https://cennik.poczta-polska.pl/plik,1/cennik_oplat_za_swiadczenie_uslugi_pocztex_w_obrocie_krajowym_dla_klienta_indywidualnego_24022025.pdf Ostatnia strona.
A co powiatowego rzecznika konsumentów, to niestety nie. Usługi pocztowe podlegają pod Urząd Komunikacji Elektronicznej i jest tam Centrum Informacji Konsumenckiej (CIK UKE). Oni się zajmują pomocą w kwestii usług pocztowych i telekomunikacyjnych. Oczywiście najpierw należy zgłosić reklamację lub skargę do danej firmy.
Natomiast paczka nie pójdzie do zniszczenia, tylko do magazynu przesyłek niedoręczalnych w Koluszkach, gdzie będzie przechowywana przez co najmniej 6 miesięcy. Dopiero po
Opłata za zwrot przesyłki po wyczerpaniu możliwości doręczenia odbiorcy ulega pomniejszeniu o opłaty wniesione
w momencie nadania przesyłki za następujące usługi dodatkowe:
1) Pobranie,
2)
W obie strony jako zwykła, bo usługa pobranie nie została wykonana.
Jednakże leżeli wysłałeś z opcją "opłatę ponosi adresat", to przy zwrocie musisz zapłacić za przesyłkę pobraniową, a od opłaty za zwrot ci opłatę za pobranie odejmą (czyli płacisz i ci to od razu zwracają).