Wpis z mikrobloga

Hejka, Mireczki. Mam pytanie co do potencjalnego #scam na #allegro.

Kupiłem na AllegroLokalnie #thinkpad od Chińczyka za 4.5k, płatność PayU-BLIK, doszedł, wszystko w porządku.
Link do allegrolokalnie

Po ponad miesiącu odzywa się rzeczony Chińczyk i pisze, że PayU nie pzowala mu wypłacić pieniędzy.

Od początku pialiśmy po angielsku.

To jakiś wyrafinowany scam, czy rzeczywiście Pan Chińczyk chce wypłacić pieniądze, a jest to niemożliwe? Jeśli pieniądze będą zaksięgowane na koncie i wyślę te 4000 (lub "kupię" raz jeszcze laptopa), to czy pan Chińczyk będzie miał szansę na żądanie zwrotu poprzednich 4500 zł?
Z allegro kontakt jest mailowy lub pisany przez WhatsAppa XD Nie ma infolinii!
#pytaniedoeksperta #pytanie #kiciochpyta
Anekito - Hejka, Mireczki. Mam pytanie co do potencjalnego #scam na #Allegro. 

Kupił...

źródło: 2137

Pobierz
  • 74
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@vieniasn: Jestem na chacie z doradcami Allegro. Niby tak, ale szokda byłoby sprzedać lapka i pieniędzy nie mieć. Rownie dobrze to może być scam jak fiks.
@dziabonq: No, prosta rzecz.
@spanzik: Tak, na to wygląda. Właśnie z tego laptopa piszę. Nie ma słowa o zwrocie sprzętu. A można to w samym Allegro zamknąć. Dziwna sprawa.
@nietopies XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
@Fredi_Kamionka_Gmina_Burzenin: pan kińczyk prałby tak pitos?
  • Odpowiedz
ja bym nie szedł na to, może to być nawet pranie pieniędzy

@Fredi_Kamionka_Gmina_Burzenin: moje pierwsze skojarzenie, że to jakiś wzorzec na pranie pieniędzy

@Anekito: w takich sytuacjach nigdy nie neguj rzeczywistości, jak odklikasz 'niedostępność przedmiotu', to de facto oświaczasz, że laptop do Ciebie nie dotarł; odeślij chłopa do PayU, niech z nimi sprawę rozwiązuje, skoro wzięli udział w pośredniczeniu płatności między Tobą, a obcokrajowcem, to niech znajdą sposób
  • Odpowiedz
@Anekito: moim zdaniem to chińczyk nie chce opłat allegro płacić i to pewnie o to chodzi, napisz mu ok niech ci zwróci, a ty mu potem nic nie wyślij, będzie i tablet i pinionszek
  • Odpowiedz
Właśnie z tego laptopa piszę. Nie ma słowa o zwrocie sprzętu

@Anekito: napisz do PayU ale wydaje mi się że nie powiqzesz konta bez potwierdzenia z kontem więc fajna akcja i pierwszy raz słyszę także czekam na rozwój :) z racji że masz już sprzęt u siebie.
  • Odpowiedz
To jakiś wyrafinowany scam

@Anekito: żaden wyrafinowany, zrobi ci zwrot i poprosi o wpłacenie rzeczonych 4k na konto, po czym tak samo jak w tym przypadku będzie ciął głupa, że nie może wypłacić pieniędzy xD a ty zostaniesz bez kasy i bez towaru, a pan chińczyk zarobiony
  • Odpowiedz
  • 16
@wujek_srednia_rada: nie rozumiem. Możesz wyjaśnić?
Chińczyk oddaje kasę, OP przelewa na inne konto po czym Chińczyk zgłasza allegro, że OP nie oddał laptopa?

@Anekito wygląda jak pranie pieniędzy, ale nie za bardzo rozumiem obieg.
  • Odpowiedz
  • 38
pisze, że PayU nie pzowala mu wypłacić pieniędzy

@Anekito: Skontaktuj się z PayU - może warto dać im znać, że taka sytuacja ma miejsce. Jest też szansa, że dowiesz się od nich coś więcej. Niczego nie odsyłaj, nie przelewaj żadnych pieniędzy. To brzmi dość podejrzanie.
  • Odpowiedz
@Anekito: ostatnio mi sie trafil Polak, ktory przejal konto w firmie i za c---a nie wiedzial co robi. Nie mial produktu, zaakceptowalem zwrot. Nie dostalem zwrotu. To napisalem do allegro, jemu zablokowali konto. Pozniej do mnie wydzwanial, zrobil prywatny przelew, pozniej przelew przez allegro. Koniec koncow zwrocil mi z 3 x wiecej niz zaplacilem, ale stwierdzilem, ze c--j, juz tego nie odsylam, bo nie bede sie bawic (on tez nie
  • Odpowiedz
@Anekito: Nie rób sobie dodatkowych problemów. Zapłaciłeś i się nie przejmuj, zignoruj te wiadomości bo się zdziwisz. Ty jesteś czysty. Zgłoś całą rozmowę do Allegro jako potencjalną próbę oszustwa. Prawdopodobnie zrobi cię na chargeback scam, wyślesz mu kasę drugi raz, a on przelew do ciebie 'cofnie' przez bank z uwagi na fakt, że nie wysłałeś mu produktu.
  • Odpowiedz