Wpis z mikrobloga

Pierwszy rok z przekroczonym 100k wpłat na inwestycje. Limity IKE i IKZE wypełnione. Reszta to giełda (w tym rachunki dzieci finansowane z 800+). Do tego jeszcze PPE i akcje firmy, które tu nie są uwzględnione.

0 zł w krypto, ale i tak czuje dobrze człowiek.

Miesięczna zasada „najpierw rachunki, potem inwestycje, a na końcu cała reszta” utrzymana przez cały rok. Jeszcze kilka lat temu tyle kasy było przewalane na głupoty, a teraz czuje się lepiej wiedząc, że mam te oszczędności, które na siebie pracują, niż gdyby miały być wydane np. na samochód. Starym dojade tak samo z punktu A do punktu B ¯\(ツ)/¯

#gielda #pieniadze
GladysDelKarmen - Pierwszy rok z przekroczonym 100k wpłat na inwestycje. Limity IKE i...

źródło: image_picker_BF1A9031-A8D8-47D0-BF90-09A014C261D2-47467-000005A927120196

Pobierz
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Starym dojade tak samo z punktu A do punktu B ¯\(ツ)/¯

@GladysDelKarmen: do pewnego momentu tak, dopóki nie zacznie się psuć na potęgę i dopóki jest na tyle nowy by miał wszystkie podstawowe funkcje bezpieczeństwa :)
  • Odpowiedz
@GladysDelKarmen w co wrzucone? SP500, inny ETF czy jakieś wybrane spółki? A może obligacje? Jak tak to detaliczne obligacje skarbowe czy jakieś ETF np. dziesięciolatki USA?
  • Odpowiedz
@assninja @galicjanin auto ma 10 lat, myślę że spokojnie do 15 albo nawet 20 dojedzie, szczególnie, ze ma raptem 80k przebiegu. Fakt, póki co tylko standardowy serwis olejowo-filtrowy robiony co roku. Jakiś olej w skrzyni też był wymieniany. Większe naprawy ma przed sobą i to pewnie będzie ten moment kiedy wpadnie pomysł wymiany auta.

@appmstt dokładnie jak @mk321 pisze - plan to inwestować i trzymać to tak długo
  • Odpowiedz
@GladysDelKarmen: a no chyba że tak, wiesz mając na myśli stary samochód miałem przed oczami jakiś pełnoletni co ma ponad 200k przebiegu. 10 letni i to z niskim przebiegiem rzeczywiście nie opłaca się wymieniać.
  • Odpowiedz
@galicjanin

10 letni i to z niskim przebiegiem rzeczywiście nie opłaca się wymieniać.

Mam znajomych co jak nie wymienią auta co 3 lata to chodzą w-------i. No ale wiadomo, to leasingi są, chociaż dla mnie to tez wywalone pieniądze.

@bzyku95 jakieś 5 lat temu było to ok 10k w cały rok i tak już jakoś się potoczyło, coraz więcej, coraz więcej i w końcu dostrzegam, że większą radość mam jak
  • Odpowiedz
@GladysDelKarmen: pewnie na swoje firmy biorą te auta w leasing. To całkiem inna sprawa

@galicjanin: w ciągu 3 lat wartość auta spada średnio o połowę, żaden leasing ci tego nie zrównoważy, o ile ktoś nie robi dużo przebiegu i potrzebuje super niezawodnego auta, to takie zmienianie auta co 3 lata to rozwalanie hajsu

Oczywiście nie widzę w tym problemu jak ktoś chce, ale taki jest fakt
  • Odpowiedz
@GladysDelKarmen: pytanie tylko jeszcze po co oszczędzać? :) jak na Lambo na emeryturze to może lepiej to Lambo sobie brać póki można je prowadzić i jest dopuszczone do ruchu hehehe. Jak się ma długoterminowe cele, którychcnie zdemoluje ew. krach to czemu nie priorytetyzowac :)
  • Odpowiedz
@Atomus

@GladysDelKarmen: pytanie tylko jeszcze po co oszczędzać?

Totalnie nie mam na celu oszczędzać na coś dużego materialnego. Raczej jest to inwestowanie na przyszłość, żeby ewentualnie za te 20 lat mieć taki kapitał, który przerzucony w 100% na dywidendy zagwarantuje mi np dwukrotność a może nawet trzykrotność średniej krajowej.
  • Odpowiedz
@GladysDelKarmen: a bieżesz pod uwagę że w ciągu 20 lat może się COŚ stać i że lepiej np tu i teraz przepalić połowę a połowę inwetować. No chyba że zwiedziłes już cały świat, masz własny jacht i domek w górach.
  • Odpowiedz
@GladysDelKarmen: a bieżesz pod uwagę że w ciągu 20 lat może się COŚ stać i że lepiej np tu i teraz przepalić połowę a połowę inwetować ? No chyba że zwiedziłes już cały świat, masz własny jacht i domek w górach.
  • Odpowiedz