Wpis z mikrobloga

Znowu chce sobie zrobić prezent. Tym razem padło na #thinkpad T14

Do wyboru mam gen2 z i7 1185G7 i gen3 z 1265U.
Oba z 32GB RAM.

Różnica w cenie w sumie niewielka i tak zastanawiam się co wybrać.
Za gen3 na pewno przemawiają proporcje wyświetlacza.

#laptopy #pustulkowelaptopy
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MercedesBenizPolska: no właśnie wszędzie piszą o amd. O intelu to informacji jak na lekarstwo. Jedynie redittowi fanboje amd uzewnętrzniają się, że woleliby obciąć sobie jaja niż kupić intela i intel do niczego się nie nadaje :)
  • Odpowiedz
  • 1
Myślę, że nie ma znaczenia AMD czy Intel. Jak nie grasz w gry to różnicy nie zauważysz. Ja mam gen 4 na Intelu tylko dlatego, że ma Thunderbolta, a mam stacje dokująca w monitorze, drugi monitor daisy chain, obydwa 2k 100Hz, myszkę, klawiaturę, głośniki itp więc chciałem żeby dobrze działało. Gdyby nie to, zrobiłbym maszynę losująca Intel, AMD.
  • Odpowiedz
Między 11th, a 12th gen Intela był największy przeskok wydajnościowy. Różnice między 12, a 13th, czy 13, a 14th już były dużo mniejsze. Nie rozpatruj żadnego lapka z 11th. Masz ponad 25% wydajniejsze CPU na start, nie wspominając o innych kwestiach, bo nie ma podanych informacji.
  • Odpowiedz
@ouster: kupiłem gen 3 z i7 1265u i 32gb ram. Będę mógł powiedzieć coś więcej jak już będę miał w dłoniach.
Cena? Niecałe 2.000. Komputer jeszcze przez pół roku objęty supportem premier on site.
  • Odpowiedz
@DziadLab: brales od MaxPartners z allegro? Sam zastanawiam sie nad laptopem od nich bo cena kusi, ale polityka zwrotow, naklejanie plomb oraz to, ze wystawiaja fakture vat-marza traca januszerka.
  • Odpowiedz
@rawilson: no i jest już u mnie. Wygląda dobrze, opis zgadza się ze stanem faktycznym. Bateria ma raptem 42 cykle.

Po świętach będę miał trochę czasu to zrobię głębszą diagnostykę.

Warunki transakcji to januszerka pełną gębą :D I całkiem świadomie podjąłem to ryzyko, ale nie wygląda źle.

Co do plomby - jest. Ale urządzenie objęte jeszcze przez pół roku gwarancją on site producenta.
  • Odpowiedz