Wpis z mikrobloga

Jak tak obserwuję stosunek coraz większej liczby Polek i Polaków do Ukraińców, którzy kompletnie nic im nie zrobili.
To mam coraz większe wątpliwości i obawy co do tego jak realnie wyglądał stosunek naszego społeczeństwa do Żydów przed i w trakcie IIwś
#wojna #ukraina
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wysokiewiczplum: wtedy też było dużo takich brauniarzy, którzy szczuli na Żydów i Ukraińców. Tylko tego w polskiej szkole nie uczą, bo wpajana jest nam od małego propaganda, że Polak to Chrystus narodów wiecznie cierpiący i niosący krzyż za wszystkich na świecie xD
  • Odpowiedz
W sumie to się zbytnio od tych ruskich kiepów ogół naszego społeczeństwa nie różni zbytnio. Mentalnie to podobny poziom.
  • Odpowiedz
@Icouldbeyourmom: skąd wiesz, że było dużo? Już któryś taki wpis z tą samą narracja xD masz obejrzyj sobie i posłuchaj jaki stosunek byl wtedy do zydow

Nie neguje jedwabnego, żeby zaraz ktoś nie próbował mnie podpiąć pod antysemityzm, zydzi ginęli razem z nami w Katyniu i na frontach 2 wojny światowej za to szacunek i pamięć poległym
doreczycielprawdyzosiedli - @Icouldbeyourmom: skąd wiesz, że było dużo? Już któryś ta...
  • Odpowiedz
@wysokiewiczplum: zydzi nie przeniesli sie do Polski w czasie wojny, tylko żyli jako Polacy wiec trudno mowic o nastawieniu w czasie 2 wojny swiatowej. Natomiast wg wszelkich znanych mi zrodel Polacy pomogli Żydom w sposob niespotykany wsrod innych narodów. Ja osobiscie nie zaryzykowalbym zycia dla ratowania obcej osob
  • Odpowiedz
@wysokiewiczplum: generalnie myślę podobnie, ale mam jedną uwagę, bo to nie kwestia tylko naszego społeczeństwa, Polaków, a ogólnie ludzi. W każdym kraju są takie historie, rasizm, ksenofobia, czy nawet ostarcyzm w społecznościach w ramach tej samej kultury i narodowości ze wzlędu na jakąkolwiek inność.
  • Odpowiedz
  • 13
@wysokiewiczplum aby przedstawić sobie dawny stosunek do Żydów, nie trzeba patrzeć na dzisiejszy stosunek do Ukraińców, wystarczy spojrzeć na dzisiejszy stosunek do Żydów;)
  • Odpowiedz
@kubako: pamiętaj że te czasy to była mocno propaganda od sowietów i od Niemców. A jak ktoś tego nie rozumie to znaczy że nie zna tragedii wielu partyzantów I zwykłych ludzi.
  • Odpowiedz
To mam coraz większe wątpliwości i obawy co do tego jak realnie wyglądał stosunek naszego społeczeństwa do Żydów przed i w trakcie IIwś

@wysokiewiczplum: hm jakby to powiedzieć delikatnie- to że starozakonni nie przepadaja za polakami raczej nie jest bezpodstawne to raz, a mozemy teraz tez na zywo zaobserwować jak przygłupia częśc społeczeństwa jest podatna na propagandę co ładnie pokazuje jak odbywały się rozbiory...
  • Odpowiedz