Wpis z mikrobloga

Chłop będzie zarabiał 8500 od nowego roku w nowej pracy (pierwszej). Brzmi dobrze ale trzeba pamiętać że to stawka z nadgodzinami. Plan jest aby odkładać co najmniej 5k miesięcznie na giełdzie. Wydatki powinny się zamknąć w 3.5k - 1000 zł wynajem, 900 zł wyżywienie, 600 zł - wyjścia z dziewczyną (płacimy za wszystko na pół), 200 zł inne wydatki i zostaje 800 zł składane na podróże. Czyli odkładam realnie 60% dochodów - zakładając przeciętną stopę zwrotu z giełdy będą mógł w okolicach 40 przejść na sowitą wcześniejszą emeryturę rzędu 10k przy uwzględnieniu inflacji (aktualnie mam 24 lata). Nie planuje żadnych kaszojadów (po wazektomii jestem) więc opcja że nagle połowa dochodów idzie na dziecko odpada. Co myślicie o takim planie?
#przegryw #pytanie #pytaniedoeksperta #gielda #inwestycje #inwestowanie #polska #praca #pracbaza
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pepe998: Oj, rzeczywistość sprowadzi cie na ziemie bardzo szybko. 900 zł wyżywienie? To ty nawet tej twojej emerytury nie dożyjesz. 200 zł inne wydatki? Kategoria "inne" to studnia bez dna, która nawet przy gospodarnym życiu potrafi iść ponad 1000 zł miesięcznie. Oczywiście, jak całe swoje najlepsze lata spędzisz zamknięty w pokoju to pewnie i dasz rade tyle odłożyć - tyle że wtedy w wieku 40 lat nie będziesz miał nawet
  • Odpowiedz
@pepe998: nie macie dzieci i nie będziecie mieć to może i plan wypali. My w tym momencie wydajemy 10k zł, czasami więcej, a jak coś wypadnie to i 15k zł.
Nie siedziałbym na wynajmie tyle czasu skoro za chwilę będziecie mogli sobie pozwolić na mieszkanie.
  • Odpowiedz
  • 1
900 zł wyżywienie?

@azirck: poluje na promki i jem całkiem zdrowo, 900 zł luźno mi aktualnie starcza, a 1000 zł to już na pewno

Kategoria "inne" to studnia bez dna, która nawet przy gospodarnym życiu potrafi iść ponad 1000 zł
  • Odpowiedz
@pepe998 jaką stopę zwrotu ustaliles? Jaka inflacj, ogólnie założenia poproszę. W 16 lat? To może wyjdzie Ci z 2,5 miliona? To niestety za 16 lat nie starczy na dożycie emerytury moim zdaniem. Dodatkowo wazektomia jak masz 24 lata, ja jebe.
  • Odpowiedz
  • 0
@Tommy_Cares: 11% nominalnie i jakieś 6% po podatku i inflacji 3%, skoro szerokie indeksy potrafią dać 8-10% to luźno mogę te 11% założyć zakładając że zrobię chociaż jako taką selekcje spółek. Wzrost wpłat o 8% rocznie skoro pensje rosną bazowo teraz o niewiele mniej to też mogę spokojnie tyle założyć gdyż jestem świeżakiem z zerowym doświadczeniem na rynku pracy więc w początkowych latach będą rosnąć nawet więcej u mnie. Nie
pepe998 - @Tommy_Cares: 11% nominalnie i jakieś 6% po podatku i inflacji 3%, skoro sz...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@pepe998 dobra, rozumiem założenia, nie zgadzam się z nimi, stock picking zazwyczaj przegrywa z indeksami. Więc założenie powinno być 9%. Zależy jaka branża, ja w 9 lat zrobiłem 5x wzrost pensji. Ale następne kilka lat to wiem, że będzie wzrost kilka % rocznie. Ogólnie masz bardzo ale to bardzo optymistyczne założenia i przy nich to wygląda ok, ale dla mnie są nie do zrealizowania, w tym okresie czasu, szczególnie, że możliwe,
  • Odpowiedz
  • 1
co to za branża że w pierwszej pracy takie zarobki?

@Wincyjpracydoobra: o dziwo zwykły automatyk w utrzymaniu ruchu - kwestia tego że 200h miesiecznie aby do tych 8.5k dobić, praca na zmiany po 12h także coś za coś, wiadomo za zwykłe 168h bym tyle nie miał, no i duża miedzynarodowa firma też robi swoje - trochę fuksem się dostałem bo bez doświadczenia biorą niechętnie
  • Odpowiedz
  • 0
stock picking zazwyczaj przegrywa z indeksami

@Tommy_Cares: to prawda, największym wrogiem inwestora jest on sam ( ͡° ͜ʖ ͡°) choć było badanie które pokazywało że nawet dzieci potrafią pobić indeks, myk polegał na tym że nie mogły tego sprzedać a zwykły inwestor już może i to jest największy problem

Zależy jaka branża, ja w 9 lat zrobiłem 5x wzrost pensji. Ale następne kilka lat to wiem, że
  • Odpowiedz
  • 0
Więc założenie powinno być 9%.

@Tommy_Cares: wciąż aż tak dużo to nie zmienia, najwyżej popracuje zaledwie kilka lat dłużej bo efekt kuli śnieżnej pod koniec zrobi "robotę"
  • Odpowiedz