Wpis z mikrobloga

@goferek: Mamy 7 nowych potwierdzonych przypadków dyspensy z województw:
- lubelskiego (2)
- mazowieckiego (1)
- dolnośląskiego (2)
- małopolskiego (1)
- podkarpackiego (1)
  • Odpowiedz
@goferek: Zawsze mnie rozwala jak pomyślę, że 30 milionów dorosłych ludzi musi czekać z zapartym tchem na decyzję swojego lokalnego faceta w sukience, który w zależności od humorku może im powiedzieć, że wolno im schabowego na obiad albo nie.

Inne kraje łapią się za głowy jak słyszą o tej inbie, bo u nich katolicy od dekad nie praktykują niejedzenia mięsa w piątek albo zachowują to jako praktykę prywatną, a u
  • Odpowiedz
@TheTostu: To nie czekaj lol

@Blaskun: Kto powiedział, że czekam? Ja od kilku lat na święta kultywuję tradycję jedzenia pieczonego indyka z żurawinką, jak mnie nauczył mój teściu, ktory wyemigrował do Irlandii.
  • Odpowiedz
@apeee: ale nie chodzi o wigilię podczas której post jest tradycją, a nie nakazem.
Chodzi o drugi dzień świąt wypadający w tym roku w piątek - czyli nakazany dzień postu.
Dlatego dla katolika ważna jest dyspensa i takie dyspensy będą oczywiście wszędzie wydane. Ot taka ciekawostka wynikająca z przepisów.
  • Odpowiedz
Zawsze mnie rozwala jak pomyślę, że 30 milionów dorosłych ludzi musi czekać z zapartym tchem

@TheTostu: ej nie przesadzaj, utnij jedno zero z 30 i będziesz bliżej prawdy, to że w twojej rodzinie się to praktykuje to nie znaczy że prawie wszyscy tak robią
  • Odpowiedz
@goferek: 40 lat żyje. Mięcho to juz po pasterce jedliśmy w Łodzi. W wigilię, owszem, tylko ryba. Skąd takie dane że drugi dzień świąt nie jedzą mięsa? No i przede wszystkim czemu?
  • Odpowiedz