Aktywne Wpisy

KitaxKita +315

TrexTeR +453
Niedługo minie 2 rocznica śmierci Igi @ignis84. Nigdy o Tobie nie zapomnimy, Mirabelko. Spoczywaj w pokoju.
#igagoch #niewiemjaktootagowac #zalesie #rozowepaski #smierc #smutnazaba
#igagoch #niewiemjaktootagowac #zalesie #rozowepaski #smierc #smutnazaba
źródło: 1000004104
Pobierz

Z tego co pamietam to w maju bylo strasznie poruszenie bo rząd wlasnie w tej ustawie nakazywal podawanie widelek wynagrodzen, i co? Bedzie to obowiazywac od 24 grudnia 2025?
Bo tam bylo cos pogmatwane, ze jak nie w ogloszeniu o prace to minimum przed rozmową o prace w celu umozliwienia negocjacji - PRZED, nie w trakcie i nie 5 minut przed tylko raczej kilka dni przed, zeby mozna bylo "przygotowac sie do negocjacji".
Ta ustawa nic nie wnosi. Nic poza tym co jest ponizej tego co zaznaczylem :D
źródło: image
PobierzZe jak ktos nie robi rozmowy o prace to trudno zeby mial podawac przed rozmowa o prace wynagrodzenie.
Natomaist jak ktos organizuje rozmowe o prace i nie poda wynagrodzenia to lamie przepis i naraza sie na kare.
Co to zmienia?
Jesli nie bylo ogloszenia i rozmowy to przychodzisz podpisac. No a jak masz podpisac jek nie wiesz co podpisujesz? Wiec dostajesz
Twoja obawa, że pracodawca może "wybrać sobie" dowolny moment i ustawa nic nie zmienia, jest błędna.
Zapis ten nie daje pracodawcy pełnej dowolności wyboru ("menu do wyboru"), lecz tworzy algorytm postępowania (instrukcję warunkową
@PiotrekPiotrowski: /o\
Nastepny
Zapytalem AI o to samo, bo tez mi sie to nie spina na LOGIKĘ, ale to nie jest logika programowania, to jest logika prawnicza - następuje sekwencja jedno po drugim, nie moze
Ja w zadnym razie nie bronie tych co nie podaja od razu kwoty. Uwazam to za debilizm i nawet na takie zaproszenia nie odpowiadam.
Ja po prostu lubie szukac "dziury w calym" i patrzec z kazdej strony. A juz nie raz inie 8 widzialem jak debilne i bezsensowne potrafia byc polskie przepisy. I jak na tym ci co
@PiotrekPiotrowski: Kurla. Kto normalny cokolwiek zaczyna jak nie wie na co moze liczyc? Potrzebna jest do tego ustawa?
@gorzki99: Nie ma prawa precedensu ale spójna linia orzeczcnitwa, czy jakoś tak - więc co do zasady interpretacja musi w miarę być taka sama w podobnych sprawach, chyba że coś wyjątkowego jest w sprawie, to wtedy można inaczej bo nie ma precedensu.
@PiotrekPiotrowski: Taka powinna byc bo to jakby jest podstawa dobrego prawa. Sady w wiekszosci powoluja sie na wyroki SN wlasnie ze wzgledu na to zeby bylo spojnie. Tylko ze to nie jest "przykaz". Robia tak (i slusznie) ale nie musza. Wiec nigdy nie wiesz na kogo trafisz.
Swoja droga to prawo precedensu tez nie jest takie calkiem "automatyczne" :D
@PiotrekPiotrowski: NIe jestem pewien (a nie chce mi sie googlac) ale z tego co wiem to juz byly orzeczenia i wyroki ktore stwierdzaly ze nie ma czegos takiego jak "tajemnica wynagrodzenia". Znaczy sie pracodawca nie mogl
@PiotrekPiotrowski: Hmmm. jedyne co mi przychodzi na mysl to "ujawnienie tajemnicy sluzbowej". No i fakt - tego nie mozna robic. Tylkoz e zarobki od zawsze nie byly przez prawo traktowane jako tajemnica sluzbowa czy dane wrazliwe :D
@gorzki99: Ale spokojnie. Bo na interpretacje tego tez trafilem, ze jak najbardziej uzasadnieniem moze byc ilsoc wykonanej pracy, tylko to trzeba poprzec jakims dowodem, wynikami, wskaznikiem wymyslonym 5 minut temu, po prostu trza miec dupochron.
@gorzki99: Pracownik na umowie o pracę ma płacone za gotowość do pracy, a nie tylko za wynik, to nie umowa zlecenie.
Twój przykład też bez sensu: skoro zatrudniasz wszystkich na tym samym stanowisku to wynagrodzenie też powinno być podobne - za konkretne wyniki możesz dawać premie.
@cyk21: Premie sa uznaniowe. W dzisiejszych czasach jak dasz premie to mozesz sie spodziewac ze wyladujesz w sadzie z zarzutem mobbingu.
Poza tym czego nie