Wpis z mikrobloga

#wyzwanieplastyczne ruszamy od nowego roku?
Trzeba do końca tego roku stworzyć nową bazę tematów, tak żebyśmy wystartowali na początku stycznia, a losowanie było np. w ostatni weekend każdego miesiąca.
na prowadzącą tag mianuję Panią @jeden_na_dziesiec ?
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
@Inevera: Mimo ogromnej sympatii do wyzwania plastycznego niestety nie dam się uszczęśliwić tym wdzięcznym zajęciem. Moja mózgownica i tak już funkcjonuje podparta notatkami i apkami do ogarniania codzienności, nie pociągnę dodatkowej "pracy społecznej".
  • Odpowiedz
@Inevera: jedziemy z tym koksem!

Ja mogę jakieś graficzki zbiorcze czy inne infograficzki ogarniać, jak nikt inny nie umie w Photoshopa
  • Odpowiedz
  • 3
@jeden_na_dziesiec: :((( przykro, bardzo szkoda, teraz nie wiem na kogo zrzucić te brzemię.
Poczekajmy do wieczora, może jakiś samozwańczy bohater się znajdzie.

@naps Graficzki napsowe to dobry pomysł i fajnie odciąży organizatora, ewentualnie może chcesz przejąć całość?

Proponuję też rozpatrzyć opcję wylosowania z góry 11 tematów na cały rok (bez października) i testowo sprawdzić jak to się potoczy, gdyby kolejny organizator zniknął w niewyjaśnionych okolicznościach (tzw. klątwa erebeuzeta). Tylko wariaci
  • Odpowiedz
@Inevera: Pomysł jak najbardziej na TAK!
Ale b--ń boże zabawy w generator AI do tematów! Robimy ściepę i każdy rzuci ze 2-3 tematy i z tego możemy wylosować pierwszy kwartał (no bo może ktoś dołączy, może ktoś coś wymyśli później). A potem będzie temat dolosowywany na kolejne kwartały z nowych i starych propozycji.

Mogę się nawet zająć ogarnięciem zbierania tematów, męczenia uczestników o więcej tematów i przypominaniem o terminach. Ale
  • Odpowiedz
@Inevera: @smiech2 mogę spróbować to jakoś nadzorować w mniejszej lub większej kooperatywie. Tylko czy są jakieś spisane zasady? Bo jak nie, to warto ustalić jakieś podstawy typu terminy itp. i wtedy można działać ;-)
  • Odpowiedz
@naps: @Inevera @jeden_na_dziesiec @maegalcarwen

Dobra, to otwieram skrzyneczkę i czekam na propozycje tematów. Minimum po jednym oczekuję od zawołanych, dla innych wrzucę nowy wpis.
Zbiorę i w okolicy sylwestra przeprowadzę losowanie 3 tematów na pierwszy kwartał.
A potem będziemy się uzupełniać z @naps w przeprowadzaniu głosowania itp.
  • Odpowiedz
@Inevera warto zawołać @official_mirabelka_account bo też zdarzało się, że prowadziła wyzwanie a może byłaby chętna:) Może z tematami zrobić taką zasadę, że wygrany z poprzedniej edycji wymyśla temat i prowadzi edycję następną? Nie wiem czy kiedyś tak nie było. Albo podzielić się na kwartały, żeby na jedną osobę nie zwalić całorocznego prowadzenia aby uniknąć klątwy.
  • Odpowiedz
Co do zasad - aby wziąć udział, zdjęcie obu stron dowodu, kartka A4 podpisana in-blanco, numer karty kredytowej i zdjęcie z tyłu z widocznym CCV + pin... coś tam jeszcze?

@smiech2: jeszcze podpis mamy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Kiedyś była zasada, że wygrany wymyślał hasło i to było przerąbane dla kogoś, kto wygrywał kilka razy pod rząd :)

@Inevera: @tabula_okrasa:

Nawet nie tyle co samo wymyślanie, co opóźnienia jakie to generuje. Bo nie każdy zagląda tu 24/7 i czasami było tak, że od podania wyników, ogarnięcia informacji o wymyślaniu nowego przez wygranego i ogłoszenia nowego hasła mijały
  • Odpowiedz
Z regulaminem bym nie przesadzała - jak mawiała wychowawczyni mojej córki, nie ścigamy się tu o złote kalesony. Byle praca nie wygenerowana przez AI. Szczególnie że nie jest to konkurs na najlepszą artystycznie pracę, tylko taką, która zyska największą sympatię głosujących. Ma tu szanse wygrać narysowany na szybko i niedoskonale dobry koncept, jak i kropka w kropkę skopiowane zdjęcie, ale zachwycające precyzją przerysowania kredkami czy ołówkiem. W tym cały urok zabawy i
  • Odpowiedz
@jeden_na_dziesiec: @Inevera @jeden_na_dziesiec @maegalcarwen @smiech2
mnie bardziej chodziło o jakieś zasady odnośnie terminów, bo dotychczas to był srogi bałagan. Jak to wszystko będzie się zawsze odbywało mniej więcej o tej samej porze, to może więcej ludzi będzie to śledzić/ brać udział (szczególnie, że tagi i powiadomienia działają, tak jak działają).

Kiedy ogłoszenie hasła, do kiedy głosowanie, kiedy ogłoszenie wyników itp. itd.
  • Odpowiedz
Super inicjatywa, bardzo Wam dziękuję. Mam nadzieję się spiąć i uczestniczyć ładnie.
Co do organizacji to wolę powiedzieć szczerze, że nie dam rady wspomóc. Mimo, że to nie tak wiele roboty, to wiem, że się nie ogarnę do tego i wolę powiedzieć uczciwie niż deklarować a potem dawać ciała. ;)

Ale ale...
Warto się zastanowić nad tym co @Inevera napisała, tj listą tematów na cały rok.
Myślę, że jakość prac by
  • Odpowiedz
  • 3
@gascoigne: mnie się akurat podoba to, że hasła są podawane na początku miesiąca, bo cały proces twórczy jest zamknięty w jednym trzydziestodniowym cyklu. No ale jest to rzecz przy, której się nie upieram.
Wołam zainteresowanych, żeby się też wypowiedzieli (i polecam kliknąć w dzwoneczek pod pierwszym postem, żeby przychodziły powiadomienia, kiedy ktoś coś napisze i nie wołać ciągle wszystkich zainteresowanych):

@tabula_okrasa @Inevera @jeden_na_dziesiec @maegalcarwen @smiech2
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
Ja się na przykład nie upieram, choć ze względów organizacyjnych i doświadczeniach z przeszłości, lepiej żeby pewna pula tematów była już gotowa, czy to na kwartał, pół roku czy cały rok.
  • Odpowiedz
@Inevera: Mnie się bardziej podoba wersja z losowaniem raz na miesiąc z puli posiadanej przez aktualnego Kierownika Złotego (daj pan temat...), znajomość całej serii z góry na rok odbiera zabawie znamiona wyzwania.
  • Odpowiedz