Wpis z mikrobloga

@tojapaweu: nie ma na allegro 0%? Ja tak zawsze biorę telefony czy laptopy, może kilka zł drożej niż w sklepie ale zero formalności czy proszenia się o fv.
  • Odpowiedz
@tojapaweu: Tak jest, raty 0% często nie są dostepne na NIP i trzeba tam jakieś triki robić żeby dostać.
Ja używam allegro pay + karta kredytowa, co daje w sumie z 3 miesiące.
leasing nie ma sensu i kosztuje dużo w przypadku takiej drobnicy
  • Odpowiedz
@tojapaweu @zibizz1 Tylko forma dokumentu sprzedaży nie ma nic powiązanego z sposobem płatności. Tu chodzi bardziej o to że bank odrzuca, bo OP nie jest wiarygodny do spłaty według ich bo ma działalność, może zbyt krótko ?
  • Odpowiedz
  • 0
@sorasill O już jakiś trop, bo właśnie chciałem w ME wziąć przez neta, ale nie ma dla firm. Ale w ratach chyba można też całą fakturę wziąć w koszty na raz nie?
  • Odpowiedz
@lentilek: Pare lat temu w systemach nie było takiej ścieżki. Trzeba było wniosek o raty złożyć prywatnie a sklep powinien wystawić fakturę na NIP, dało sie to np ogarnąć robiąc wniosek na miejscu w sklepie offline.

Płatność i raty są powiązane bo najczęściej bank finansuje odsetki w zamian za przyprowadzenie klienta. Robiąc to niezależnie nie dostaniesz 0%
  • Odpowiedz
@zibizz1: Właśnie dokładnie chodziło mi o to o czym napisałeś. Wniosek prywatnie, a faktura normlanie na sklep. To do dzisiaj przecież chyba działa. Ja JDG nie mam, ale z tego co słyszałem od znajomych.
  • Odpowiedz
@lentilek: Tylko system online na to często nie pozwala. Zależy od konkretnego sklepu itd Sklep może mieć np współprace z kilkoma dostawcami finansownaia i ma ujednolicony formularz aby raz zebrać dane i wysłać do wszystkich. Jak zaznaczysz na zbyt wczesnym etapie że chcesz dodać NIP to nie wpuści Cie w proces wnioskowania o raty

@sorasill zaraz KSEF więc trik z dopisywaniem NIPu nie tam gdzie być powinno może nie
  • Odpowiedz
ale ta zmiana wymusi akurat, że faktura nie może być tylko na osobę prywatną.

@sorasill: Nie, bo jeśli firma jasno komunikuje że świadczy usługi tylko B2C to może nadal wystawiać faktury tylko dla osób prywatnych.
  • Odpowiedz