@Sckb: u mnie już trzeci tydzień jest taka pogoda że niebo całe w chmurach/mgła/mżawka. Słońca było może 2 dni po 2-3h i to też bez szału, a chce montować i się zastanawiam czy to coś w ogóle pracuje
@MazurskiSmak: w zimę prawie nie, w grudniu do tej port moje 10kwp wyprodukowało całe 60kwh, dziś powinien być u mnie pierwszy dzień w grudniu gdzie cały dzień słońce będzie to może ze 30 uzbieram :), w listopadzie miałem 325kwh, w październiku 605
@MazurskiSmak dla porównania moja 10kWp zrobiła dotychczas w grudniu 140 kWh, listopad 427 kWh, a październik 610 kWh. Wszystko zależy jak masz ustawiona instalacje
@MazurskiSmak: marzec-październik generuje, listopad - luty troche, a grudzień styczeń to prawie nic.
U mnie w mieście sa takie radary co pokazują prędkość, to przez to że 23.11-03.12 nie było dnia słonecznego to przestały działać bo są zasilane z panela. PV każdego dnia u mnie coś produkuje ale w pochmurne dni jest to 0.5-6kWh, w słoneczny grudniowy dzień 20kWh, w słoneczny letni dzień 120-130kWh Instalacja 22kWp
@przemek_posp: ja mam akurat dobrze tylko no cóż z chmurami i mgłą niewiele można, dziś ładny dzień i może nie będzie chmur, ale to najkrótsze dni, Cały grudzień u mnie chmury i w najlepszym dniu do tej pory wyprodukowało 10kw, wykres pokazuje tak z 1/3 dnia słońce :)
@MazurskiSmak: z mojego doświadczenia z ostatnich 3 lat: instalacja pracuje w okresie 2.poł kwietnia - koniec września. Średniomiesięcznie w miesiącach listopad-luty możemy mówić ze cały miesiąc odpowiada jednemu dniu w maju i czerwcu.
@przemek_posp: @MazurskiSmak to też kwestia kąta ustawienia. Jak słońce prawie poziomo świeci, a panele plaskoz to będzie słabo. Mi (gdy miałem jeszcze pod sporym skosem, ponad 45st, postawione, teraz mam gdzie indziej - i jest bida) to zimą przy słonecznej pogodzie panele przekraczały swoją moc znamionową.
p0lski szon usuwający Instagrama po tym jak wyciekły jej maile z Epsteinem i teraz cały świat wie że jej "ciężką pracą", którą dorobiła się sławy było zwyczajne ku***nie się. ( ͡°͜ʖ͡°) #heheszki #epstein
#fotowoltaika #elektryka
Wszystko zależy jak masz ustawiona instalacje
U mnie w mieście sa takie radary co pokazują prędkość, to przez to że 23.11-03.12 nie było dnia słonecznego to przestały działać bo są zasilane z panela. PV każdego dnia u mnie coś produkuje ale w pochmurne dni jest to 0.5-6kWh, w słoneczny grudniowy dzień 20kWh, w słoneczny letni dzień 120-130kWh
Instalacja 22kWp
http://41.dktr.pl:5566/solar/
@MazurskiSmak na tej stronie możesz sobie zasymulować instalacje PV https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/
instalacja pracuje w okresie 2.poł kwietnia - koniec września.
Średniomiesięcznie w miesiącach listopad-luty możemy mówić ze cały miesiąc odpowiada jednemu dniu w maju i czerwcu.
@MazurskiSmak: Coś tam generuje, ale bida. Na tę chwilę 108kWh.
Tutaj grudzień 8,5 kWp
źródło: 2025-12-19 16.00.22 1343352eb1a9
Pobierzźródło: 2025-12-19 16.00.07 5ccc52d2b3e2
Pobierz@Ratriczek U mnie nie do końca.
Już w lutym coś się zaczyna, marzec po 1000 kWh, wrzesień kończy też ok. 1000 kWh, październik też nie najgorzej.
Ja mam południe 38 stopni 8,5 kWp, falownik 7 kW.
źródło: 2025-12-19 16.08.48 ec5e83e6f2b1
Pobierz