Wpis z mikrobloga

• 72
@ardianwhite: no nie zbliżą bo oprócz szybkiego pociągu też trzeba mieć tory które to ogarną a u nas to nawet pendolino nie ma gdzie się rozpędzić do swojego vmaxa
  • Odpowiedz
@vorky: Polska potrzebuje połączeń, które umożliwiają stabilną jazdę z prędkością 200 km/h na długich dystansach. 350 km/h to jest Miś.
  • Odpowiedz
@kremenaros: dokładnie, i oczywiście nasze max 250 wyciągną to i odpadli w przedbiegach. Pamiętam te czasy gdy lot był nie rentowny i chcieli prywatyzować, później gdy świetnie sobię radził chcieli kupić niemieckie linie- nie wypaliło. Gdy Orlen chciał kupić rafinerię też nie wypaliło. Oj dużo zbiegów okoliczności już widziałem, zwłaszcza jak wchodziłem w życie zawodowe w 2008, to były te czasy gdzie jeszcze Donalda tak nie znałem
  • Odpowiedz
bo oprócz szybkiego pociągu też trzeba mieć tory które to ogarną a u nas to nawet pendolino nie ma gdzie się rozpędzić do swojego vmaxa

@Kinda: Ty czytałeś w ogóle o co ta cała afera?
O to, że Tusk w-----ł plan CPK do kosza, zrobił własny Port Polska czy jakoś tak, i d-----ł wymogi właśnie dla torów, że technicznie mają być robione pod 350.
  • Odpowiedz
Kluczowe informacje o Griffin:

Producent: Newag S.A.

Rekord: 240 km/h (październik 2023).

Prędkość eksploatacyjna: 200 km/h (w zależności od wersji).

@ardianwhite: No i to potwierdza tylko to, co napisałem. Do lokomotywy trzeba cos przyczepić i tutaj też nie mamy wagonów na 250 km/h. Chyba Cegielski robi jakieś szybkie wagony, ale to, jeśli dobrze pamiętam, do 220 km/h konstrukcyjnie, ale one szybciej niż 200 km/h nie pojadą.
  • Odpowiedz
@MaxiuBaxiu: To już było omawiane i to wychylne pudło wcale u nas nie jest jakoś super potrzebne. Dość awaryjne i drogie w przeglądach dające minimalną poprawę czasu. Głównym powodem "niskiej prędkości" Pendolino jest brak ETCS oraz wdrażanego GSMR

@ardianwhite Czyli tak jak kolega napisał, nie mają taboru na 250km/h. Zresztą niema co porównywać lokomotywy do całego zespołu trakcyjnego bo to zupełnie inna technologia i dużo bardziej zaawansowana. Rekord nie
  • Odpowiedz
@BoneOO: GSM-R jest wdrazany, CMK na odcinku slaska prawie w calosci jest juz pokryta nadajnikami. Nie pamietaj jakie dalsze linie, na pewno 9tką tez jest pokryta na odcinku Warszawa - Gdańsk.
Nie potrzebna nam kolej 350km\h. Nam w ogóle potrzebna jest kolej i dobry zarządca, a nie taki co na drewnianych szczudlach chodzi i wszystko zwala na przewozników (mowa o PLK). Mam z nimi kontakt praktycznie codziennie ze wzgledu na
  • Odpowiedz