Aktywne Wpisy

jmuhha +54
W sumie jeździł ktoś z was na kolonie za dzieciaka? Co tam się robiło? Pamiętacie jakieś większe odpały?
źródło: 1000025978
PobierzMam odłożone na wkład własny x zł. Chciałbym mieć wkład własny x+40k, aby kupić mieszkanie o takim metrażu jak potrzebuję. Niestety sytuacja tak się skomplikowała że jak w tym momencie nie wezmę kredytu to mogę go nie dostać przez kolejny rok. Czy mogę zrobić tak że na wniosku wpisze wkład własny x+40k, ale pomiędzy otrzymaniem decyzji, a wpłaceniem wkładu wlasnego wezmę kredyt gotówkowy na 40k? Czy jest takie okno czasowe w którym

Bo uważam, że również człowiek uczy się na statystyce powodzeń i nie powodzeń, przez buduje sobie neurony w mózgu, który przejmuje później proces pamięci i aktywowania neuronów w odpowiedniej chwili.
W sumie tak samo jak AI.
Więc czym się różnimy od AI, czego AI nigdy nie ogarnie od nas, zakładając, że mamy nieograniczoną moc obliczeniową.
Dlaczego chce dyskutować? Bo sporo ludzi mówi: że AI to tylko statystyka i statystycznie odpowiada, co najlepiej pasuje. Ale czy człowiek tak samo nie robi, na podstawie swoich doświadczeń? Oczywiście nie oblicza w głowie całek, bo to robi mózg, a świadomość jest abstrakcją całego ciała, bez dostępu do komponentów niskopoziomowych. Np. nie może sterować sercem i innymi procesami.
#pytanie #ai #sztucznainteligencja #neurobiologia
źródło: image
PobierzKomentarz usunięty przez autora Wpisu
@new-object: To raczej nawiązanie, do tego jak działą jedna z części współczesnych AI. (Tzn. teraz są coraz bardziej skomplikowane).
A mianowicie, jeżeli mamy klasyczne zadnie
"Ala ma [x]" to w jakimś procencie będzie to słowo "kota" bez analizy co to w zasadzie za Ala
@Anihilacja_entropii: w sumie też bym powiedział, że Kota, bo z swoih doświadczeń wiem że powinno być "kota".
Ala też musiałeś wcześniej analizować, i wiesz, że Ala to imię. Imię żeńskie. Tak twój mózg na podstawie twoich wcześniejszych nauk zakwalifikował ten zwrot jako imię.
AI też wie że to imie, bo
Nie jestem naukowcem, a jedynie laikiem.
IMO:
Z tego co mówią neuronaukowcy, nasza moc obliczeniowa wynika głównie z ilości połączeń (synaps) w mózgu, a ta jest skończona, zatem teza, że możemy mieć nieograniczoną moc obliczeniową, jest
prof. W. Duch - "AI i ludzkie mózgi: podobieństwa i różnice"
@new-object: ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A tak na serio, to przede wszystkim LLMy (nie mówmy o AI, bo nie tym to jest) nie uczą się po deployu, a także nie radzą sobie tak z szeroką gamą
źródło: 667cced6a875d3d86a43ec205b604758
Pobierz@wstanczyk: zgadzam się. Ale to z powodu ograniczeń obliczeniowych. Dlatego dałem abstrakcyjny przykład, że mamy nieograniczoną moc obliczeniową. Przez co AI uczy się.
Obecnie realizujemy to poprzez kontekst. I tak, AI uczy się podczas twojej rozmowy. Ale kontekst jest
@wstanczyk: IMO:
Tyle, że obecnie granicznymi modelami nie są LLMy, ale multimodalne LRMy.
prof. W. Duch - "AI i ludzkie mózgi: podobieństwa i różnice"
@new-object: No niekoniecznie, bo LLMy wykorzystują o rzędy wielkości większą moc, niż biologiczne mózgi.
@Arkass: LRMY to też są LLMy. Po prostu tworzy się wielokrotne zapytania i mają dostępną całą gamę narzędzi, z których mogą przy tworzeniu odpowiedzi korzystać.
Wytykasz mi bzdury, a wykładasz się na takich podstawach xd Polecam trochę pokory, bo mimo że publikuje się czasem pop-artykuły z clickbaitowymi tytułami, to wszystko dalej wywala się, gdy stworzy się poprawnie zaprojektowane i szerokozakresowe
@new-object: widzę, że rozmawiamy o całkiem innych rzeczach i dyskusja będzie trudna. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
a, że dziś
@ratty: W ludzkie myślenie być może, nie jest to jednak koniecznie w przypadku AI, bo i po co
@wstanczyk: no właśnie o tym mówie że LLMy mają ograniczenia obliczeniowe i energii. Potrafimy zasymulować pojedyncze neurony ludzkie, ale mózg zjada super komputery na śniadanie w połączeniach neuronowych.
@ratty: dlatego też AI ma problem z chodzeniem w robotyce. Ciało to jeden wielki sensor, miliony
@wstanczyk: IMO:
Na tej samej zasadzie hulajnoga tak samo jest pojazdem jak czołg.
Tyle że czołg to nie to samo co hulajnoga. ;)
Tutaj współtwórca technologi transformerów, dzięki którym powstały i LLMy, mówi o tym, że LLMy to nie to samo co multimodalne
@new-object: IMO:
Masz nieaktualne dane, może sprzed 2.5 roku.
I piszesz