Wpis z mikrobloga

@Kamien_na_kamieniu: Polski nie jest ignorowany, możesz go dostrzec wszędzie gdzie nie spojrzysz. Poza tym jak ktoś szuka pracownika ukraińskiego to chyba oczywiste że stworzy ogłoszenie w języku ukraińskim by zwiększyć zasięg.
  • Odpowiedz
olaboga mieszkamy w Polsce, to polski serwis oferujący pracę w Polsce, a w Polsce językiem urzędowym póki co nie jest kacapski czy szoszoński tylko polski.

@Kamien_na_kamieniu: zawsze kisne z Polaczków którzy wypominają komuś używanie swojego języka w Polsce, gdzie Polacy w Holandii czy uk przez 15 lat nie nauczyli się ani słowa. Masz w PL milion Ukraińców ,czy tego chcesz czy nie i są do nich kierowane reklamy, usługi, a
  • Odpowiedz
@Kamien_na_kamieniu: Język urzędowy ma szczególny status prawny na terenie państwa i jest używany w legislacji. Nie jest to wyłącznie dozwolony język. Dlatego możemy słuchać piosenek po angielsku albo legalnie czytać "El Pais". W Polsce od lat ukazują się ogłoszenia o pracy w innych językach. Jeśli się ich nie rozumie, można ze spokojem ignorować.
  • Odpowiedz
@56632: @Kamien_na_kamieniu o uraziło prawdziwych polakow z polski, ze w naszym kraju mieszka 2 miliony Ukraińców, którzy bycmoze chcą znaleźć pracę. Skandal, ze ogłoszenie pracy na produkcji jest napisane w ich języku. Trzeba interwencji poselskiej grigora braunienko. Czy to jeszcze Bolzga? Czy może zabierają wam prace niewykształcone śmiecie, bo pewnie nawet do kołchozu was nie chcą przyjąć za minimalną?
  • Odpowiedz
ale to jest łamanie prawa.

@Kamien_na_kamieniu: łamaniem prawa jest udostępnienie ogłoszenia o prace w języku innym niż polski? Ja pierdziele, a to ja nie wiem co zrobią te firmy robiące ogłoszenie o prace po angielsku w polsce xD
  • Odpowiedz
a w Polsce językiem urzędowym póki co nie jest kacapski czy szoszoński tylko polski.

@Kamien_na_kamieniu: JĘZYK URZĘDOWY TO POLSKI DLATEGO ZAKAZ POWTARZAM ZAAAAAAKAAAAAAAAAAAAAAAAAAAZ UZYWANIA INNYCH JEZYKOW!!!!!!!!!!! SZUKAM KOGOS DO PRACY Z UKRAINCAMI???? PO POLSKUUUUUUUUUUUUUUUUU JESTES W POLSCEEEE MOW PO POOOOOOOOOLSKUUUUUUUUUUUUUU
  • Odpowiedz
A masz za tym jakiś inny argument niż to że inaczej się jakiś bezzębny husarz splacze jak zobaczy?

@Tokko: osoba pracująca w Polsce powinna w stopniu komunikatywnym znać język polski. Czy takie stanowisko to już rasizm/nacjonalizm? Bo dla mnie ciągle zdrowy rozsądek.

SZUKAM KOGOS DO PRACY Z UKRAINCAMI???? PO POLSKUUUUUUUUUUUUUUUUU JESTES W POLSCEEEE MOW PO
  • Odpowiedz
zawsze kisne z Polaczków którzy wypominają komuś używanie swojego języka w Polsce, gdzie Polacy w Holandii czy uk przez 15 lat nie nauczyli się ani słowa.

@Harven A ja zawsze kisne z takich omnibusów twojego pokroju, którzy najdalej byli w sąsiednim powiecie, a zdanie mają wyrobione na temat połowy świata.
  • Odpowiedz
@Morf: Ale tu nikt nie pisze że szuka Ukraińca(chociaż nie mam pewności bo nie znam tego języka), po prostu ogłoszenie jest w języku ukraińskim. Analogicznie, jeśli ktoś wystawia ogłoszenie po angielsku to nie oznacza że szuka tylko Anglików, ale by odpowiedzieć na ogłoszenie pasuje znać język w jakim jest ono napisane.
Powiedział bym że jest to luka prawna, bo o ile angielski większość ludzi zna, to ukraiński raczej tylko Ukraińcy.
  • Odpowiedz
osoba pracująca w Polsce powinna w stopniu komunikatywnym znać język polski. Czy takie stanowisko to już rasizm/nacjonalizm? Bo dla mnie ciągle zdrowy rozsądek.

@Morf: Ani rasizm ani nacjonalizm tylko zwyczajny debilizm
  • Odpowiedz