Czy kupno 3 letniej uzywki w niemieckim volvo selekt wedlug was jest na tyle wiarygodne, zeby oprzec sie tylko na ich raporcie i nie organizowac jakichs fachowych sprawdzen przed zakupem, tylko jechac samemu i po prostu kupic? #motoryzacja #samochody #niemcy #volvo
@lajt2: Ufaj ale kontroluj, ja bym brał usługę sprawdzenia przez jakąś firmę. Kupowałem dwuletnią Kia od salonu Kia i tak samo zrobiłem. Wyszły duperelki typu osłona pod silnikiem do wymiany (jeden zaczep urwany), które zostały ogarnięte przez sprzedawcę po wykryciu podczas tego sprawdzenia i kupiłem, bo wszystko inne było ok :)
@lajt2: nie. bez względu czy to volvo, bmw, vw czy toyota auta używane trzeba dokładnie weryfikować. używane z pod aso to często grubsze wały niż z komisu, bo wiadomo renoma aso to wiarygodne... niestety rzeczywistość jest inna. znajdź sobie chłopaka z olx na sprawdzenie przed zakupem, zapłacisz 300-500 zł, a będziesz miał pewność czy fura zgodna z opisem. to często pracownicy komisów czy warsztatów
@lajt2: Ogólnie zakup wozu w niemczech jest spoko, ale pod warunkiem spełnienia paru warunków: - znasz się na sprawdzaniu aut - znajdziesz w okolicy miejsce gdzie albo Ci pozwolą wjechać na warsztat posprawdzać albo sami Ci sprawdzą - sprzedający się zgodzi - znasz niemiecki - masz nadmiar wolnego czasu żeby tam jechać i to robić Myślałem swego czasu nad tym, bo poza niemieckim spełniam resztę warunków, ale uznałem że jednak
@khz1177: ogarnąłeś kogoś w Niemczech, żeby sprawdził? Sam dojazd to jest pikuś, bo samolotem można za 200 tam i z powrotem. Jak się uda kupić to wracasz na kołach. Gorzej z ogarnięciem, żeby mądrze kupić. W Niemczech jest więcej ofert i wychdozi jakieś 15k taniej z opłatami już wszystkimi. Xc40. Volvo selekt daje dodatkowo gwarancje producenta na rok, która jest realizowana w Polsce
@Lonelej: co np? Lubię suvy, a xc40 Jakoś mi się podoba. Jest komfortowe, dobrze się prowadzi, dużo systemów wsparcia kierowcy. No i podobno bezpieczny ( ͡°ʖ̯͡°)
@lajt2: sportage, Tucson, tiguan, kuga, rav4, karoq, kodiaq? Tucson /sportage mają świetne systemy wsparcia (sam mogę potwierdzić), pozostale modele - nie pamiętam. Po prostu w tym segmencie kupno Volvo to moim zdaniem trochę przepłacanie za markę, ale może się mylę.
@Lonelej: tucson? o chryste panie, mialem te niewatpliwa "przyjemnosc" podrozy 3 miesiace temu tym "autem" @lajt2 jak posluchasz kolege i kupisz tucsona to kup do tego albo 1) słuchawki z ANC, albo 2) megafon dla każdemu w tym aucie bo ni huhu sie nie usłyszycie jest tak wyciszone XD a no i jak będziesz chciał coś tam poklikać, chociażby zmienić muzykę to przygotuj się na działanie interfejsu w takim
@SbigniewZtonoga: a którym jechałeś? Ja jechałem nowym platinum po FL na jeździe testowej i było bardzo cicho. Dobre wyciszenie + szyby przednie i boczne laminowane. Było naprawdę bardzo dobrze wewnątrz jak na moje oko i ucho.
@SbigniewZtonoga: pytanie jaka wersja - ja biorę pod uwagę wyłącznie najwyższe wersje wyposażenia - bieda wersje są niestety gorzej wykonane pod wieloma aspektami, m. In. Wyciszenia. Najwyższa wersja Ma też podwójne przednie szyby, w odróżnieniu od niższych. Chyba, że jechałeś jakimś wadliwym egzemplarzem, innej opcji nie widzę. To auto jest serio nieźle wyciszone, nie jest to top, ale na pewno jest dobrze.
@lajt2: oj nie wiem, to sluzbowy mojej kumpeli, musialbym ja dopytac, przy czym zakladam, ze jako ze to sluzbowka to raczej z tej nizszej wersji :D @Lonelej tak jak pisze - to sluzbowe auto wiec moze byc ze to bieda wersja, ale ogolnie odczucia byly tragiczne. zgodnie przyznalismy ze jej poprzednia 6 letnia fabia byla sto razy przyjemniejsza w odczuciach. moze Twoja wersja jest duzo lepsza, mowie o tamtym
#motoryzacja #samochody #niemcy #volvo
Auta zagraniczne chwilę rozważałem, lecz szkoda mi było nerwów.
@lajt2: nie. bez względu czy to volvo, bmw, vw czy toyota auta używane trzeba dokładnie weryfikować. używane z pod aso to często grubsze wały niż z komisu, bo wiadomo renoma aso to wiarygodne... niestety rzeczywistość jest inna. znajdź sobie chłopaka z olx na sprawdzenie przed zakupem, zapłacisz 300-500 zł, a będziesz miał pewność czy fura zgodna z opisem. to często pracownicy komisów czy warsztatów
@lajt2: ?
- znasz się na sprawdzaniu aut
- znajdziesz w okolicy miejsce gdzie albo Ci pozwolą wjechać na warsztat posprawdzać albo sami Ci sprawdzą
- sprzedający się zgodzi
- znasz niemiecki
- masz nadmiar wolnego czasu żeby tam jechać i to robić
Myślałem swego czasu nad tym, bo poza niemieckim spełniam resztę warunków, ale uznałem że jednak
Tucson /sportage mają świetne systemy wsparcia (sam mogę potwierdzić), pozostale modele - nie pamiętam.
Po prostu w tym segmencie kupno Volvo to moim zdaniem trochę przepłacanie za markę, ale może się mylę.