Wpis z mikrobloga

Siemasz,
Ktoś rozwiązywał wyciąg okapu kuchennego z rekuperacją? Jakie znacie sposoby?
Nie mówię o filtrze tylko o wyciągu w okapie. Wyciąg ma wyrzucać na zewnątrz z pominięciem rekuperacji, ale wiem, że będzie generować podciśnienie, z którym rekuperacja będzie trochę walczyć o zastanawiam się nad rozwiązaniem.
#budowa #smarthome #rekuperacja
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wariacikzciebie: j---ć rozwiązania - najlepiej okap bezpośrednio przez ścianę zewnętrzną, a nie przez 10 metrów przewodów wentylacyjnych.
Jasne, tracisz trochę ciepła, ale kurde jaki to cudowny stan gdy rosołem i grilowanym stejkiem wali cała okolica ale nie twój dom.
  • Odpowiedz
j---ć rozwiązania - najlepiej okap bezpośrednio przez ścianę zewnętrzną, a nie przez 10 metrów przewodów wentylacyjnych.

@niegwynebleid: to jest super przy wentylacji grawitacyjnej, przy mechanicznej masz problem z dostarczeniem powietrza bo okap będzie wyrzucał więcej niż reku dostarczy. Należy to jakoś spiąć.

@wariacikzciebie są rekuperatory które pozwalają na wyłączenie wentylatorów wyciągowych i wtedy leci sam nadmuch po podaniu sygnału. To jest jedna opcja, druga opcja to uchylenie okna w
  • Odpowiedz
@niegwynebleid: to dokładnie tak chcę zrobić: w-----ć rurę na zewnątrz przez ścianę, na której będzie wyciąg i zamontować wentylator wyciągowy poza budynkiem, żeby było nieco ciszej w domu. Bardziej chodzi mi o to, że zastanawiam się, czy taki wyciąg, który generuje bardzo duże podciśnienie, nie będzie mi wpływać na działanie rekuperatora i w jeśli będzie to w jaki sposób temu zaradzić.
Moje zrozumienie tematu jest takie, że dwa wentylatory w
  • Odpowiedz
@ksiak: a co do uchylenia okna w kuchni... Zgadza się, ciśnienie się wyrówna, ale przy okazji przez to okno będę wciągał do środka to co właśnie wypuściłem na zewnątrz... Chyba, że komin dołożę na dach, ale to już za gruba akcja. Raczej zepnę to ze sobą jakimś protokołem, jeszcze nie wiem jakim.
  • Odpowiedz
wentylator wyciągowy poza budynkiem, żeby było nieco ciszej w domu

@wariacikzciebie: możesz, ale nie musisz - większość hałasu to jest przepływ powierza. silniki są cichutkie. Z tego co widzę u siebie to walnij przez ścianę fi 15 a nie 10 bo gdy okap wykrywa zwężenie przepływu to zwiększa obroty i nie ma możliwości zastosowania najcichszych obrotów.
Aha - będzie wiało zimnem w zimie trochę. Ale i tak będzie tego mniej
  • Odpowiedz
@niegwynebleid: wiadomo, że to będzie miejsce, w którym będzie chłodniej i właśnie się zacząłem zastanawiać też nad mostkiem.
I czy masz jakąś klapę, co by blokowała wpadanie powietrza do budynku, gdy masz wyłączony okap czy to rekuperator bilansuje ciśnienie w środku i nie potrzebujesz dodatkowych cudów?
  • Odpowiedz
@wariacikzciebie: nie mam reku. Kratkę z klapką mam i poprawia bardzo szczelność gdy okap nie chodzi.
Siostrze doradziłem też okap przez ścianę i ona ma reku. Nie skarżyli się że się duszą przez brak powietrza. Pewnie tylko reku głośniej pracuje ale nie przyglądałem się tej sprawie - pytałem po dwóch latach czy dobrze im doradziłem i się nie poskarżyła.
  • Odpowiedz
to przecież nie jest szczelny układ - co wyrzucisz to ci wciągnie z zewnątrz. Nie udusisz się xD

@niegwynebleid: jak masz wentylację mechaniczną to masz szczelny dom.

Zgadza się, ciśnienie się wyrówna, ale przy okazji przez to okno będę wciągał do środka to co właśnie wypuściłem na zewnątrz.

@wariacikzciebie Tylko przy założeniu, że wyrzut będzie zaraz obok okna.
  • Odpowiedz
ale nie tak naprawdę szczelny. nie zrobisz tam podciśnienia. Zresztą okap by nie miał siły wyrzucić wtedy powietrza.

@niegwynebleid: zrobisz. Dom masz na tyle szczelny, że się potrafi robić poduszka powietrzna przy zamykaniu drzwi. A okap wywala dużo więcej powietrza niż dostarcza reku.

nie mam
  • Odpowiedz
@wariacikzciebie: tu masz przykład podłączenia okapu pod rekuperator co według mnie jest słabą opcją:
https://www.pro-vent.pl/okap-kuchenny-rekuperator-wspolpraca/
Ale w opisie masz informacje o jednej z opcji sterowania ale to jest standard w sensie każdy rekuperator da się tak wysterować. Ja pisałem o sytuajcji gdzie można zostawić tylko silniki nawiewu włączone, niestety ciężko mi to odnaleźc, szukaj pod hasłem: rekuperator okap. Powinieneś coś znaleźć.
  • Odpowiedz
@wariacikzciebie: siemka, mam u siebie okap z wyjściem na dachu i osobno reku. Wybrałem jednostkę thesslagreen 4 z regulacją przepływów i faktycznie przepływy się zmieniają ale zawsze jak włączam okap rozczelniam okno w kuchni i elegancko wszystko szybko ucieka. Choć jak ktoś napisał wyżej i tak dom nie jest w 100% szczelny więc i tak to się wyrówna. Ja u siebie mam okap wyprowadzony za dach a silnik okapu mam
  • Odpowiedz
@ZdzichuRolnik: to właściwie chodzi o to, że wentylator rekuperatora nie jest do walki z ciśnieniem tylko do przepychania powietrza, a to dwie różne rzeczy. Jeśli powietrze będzie mieć łatwiej dostać się do domu przez wywiewy to to się stanie.
  • Odpowiedz
@ZdzichuRolnik: k---a dopiero mi się udało znaleźć info, jakie są wentylatory... I ja cały czas myślałem, że są to kanałowe osiowe, a różne są... Być może masz rację, szczelinami w drzwiach wejdzie powietrze i się wyrówna i tak. Jak już będę na etapie wyboru rekuperatora to będę gadać jeszcze ze sprzedawcami, co będzie najlepszym rozwiązaniem, ale póki co wychodzi na to, że już temat ogarniam na tyle ile chciałem, dzięki
  • Odpowiedz