Aktywne Wpisy

Mck_98 +808
Nie do końca rozumiem hejt na użytkowanie ciężarówek w mieście jako osobówki. Sam się takowymi nie poruszam, natomiast podobają mi się i widzę szereg plusów w tych autach:
+siedzisz wysoko, światła innych aut nie rażą tak mocno jadąc w nocy
+duży prześwit, wygodny na miejskie, dziurawe drogi i krawężniki
+wygodnie się wsiada i wysiada
+dobra widoczność podczas jazdy
+siedzisz wysoko, światła innych aut nie rażą tak mocno jadąc w nocy
+duży prześwit, wygodny na miejskie, dziurawe drogi i krawężniki
+wygodnie się wsiada i wysiada
+dobra widoczność podczas jazdy
źródło: 1000042058
Pobierz
Apiro +140
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Ktoś rozwiązywał wyciąg okapu kuchennego z rekuperacją? Jakie znacie sposoby?
Nie mówię o filtrze tylko o wyciągu w okapie. Wyciąg ma wyrzucać na zewnątrz z pominięciem rekuperacji, ale wiem, że będzie generować podciśnienie, z którym rekuperacja będzie trochę walczyć o zastanawiam się nad rozwiązaniem.
#budowa #smarthome #rekuperacja
Jasne, tracisz trochę ciepła, ale kurde jaki to cudowny stan gdy rosołem i grilowanym stejkiem wali cała okolica ale nie twój dom.
@niegwynebleid: to jest super przy wentylacji grawitacyjnej, przy mechanicznej masz problem z dostarczeniem powietrza bo okap będzie wyrzucał więcej niż reku dostarczy. Należy to jakoś spiąć.
@wariacikzciebie są rekuperatory które pozwalają na wyłączenie wentylatorów wyciągowych i wtedy leci sam nadmuch po podaniu sygnału. To jest jedna opcja, druga opcja to uchylenie okna w
@ksiak: to przecież nie jest szczelny układ - co wyrzucisz to ci wciągnie z zewnątrz. Nie udusisz się xD
Moje zrozumienie tematu jest takie, że dwa wentylatory w
@wariacikzciebie: możesz, ale nie musisz - większość hałasu to jest przepływ powierza. silniki są cichutkie. Z tego co widzę u siebie to walnij przez ścianę fi 15 a nie 10 bo gdy okap wykrywa zwężenie przepływu to zwiększa obroty i nie ma możliwości zastosowania najcichszych obrotów.
Aha - będzie wiało zimnem w zimie trochę. Ale i tak będzie tego mniej
I czy masz jakąś klapę, co by blokowała wpadanie powietrza do budynku, gdy masz wyłączony okap czy to rekuperator bilansuje ciśnienie w środku i nie potrzebujesz dodatkowych cudów?
Siostrze doradziłem też okap przez ścianę i ona ma reku. Nie skarżyli się że się duszą przez brak powietrza. Pewnie tylko reku głośniej pracuje ale nie przyglądałem się tej sprawie - pytałem po dwóch latach czy dobrze im doradziłem i się nie poskarżyła.
@niegwynebleid: jak masz wentylację mechaniczną to masz szczelny dom.
@wariacikzciebie Tylko przy założeniu, że wyrzut będzie zaraz obok okna.
@ksiak: ale nie tak naprawdę szczelny. nie zrobisz tam podciśnienia. Zresztą okap by nie miał siły wyrzucić wtedy powietrza.
@wariacikzciebie: Na okap zawsze zakłada się klapę zwrotną na wylocie.
@niegwynebleid: zrobisz. Dom masz na tyle szczelny, że się potrafi robić poduszka powietrzna przy zamykaniu drzwi. A okap wywala dużo więcej powietrza niż dostarcza reku.
https://www.pro-vent.pl/okap-kuchenny-rekuperator-wspolpraca/
Ale w opisie masz informacje o jednej z opcji sterowania ale to jest standard w sensie każdy rekuperator da się tak wysterować. Ja pisałem o sytuajcji gdzie można zostawić tylko silniki nawiewu włączone, niestety ciężko mi to odnaleźc, szukaj pod hasłem: rekuperator okap. Powinieneś coś znaleźć.