Mircy, oszukujo w nowy sposób na OLX xd Gościu chce kupić lustro za 19 zł, ale nie może napisać wiadomości, więc wysyła zdjęcie zeszytu z ręcznie napisanym tekstem XD
Chciał maila to mu podałam cert@cert.pl (zespół od zgłaszania cyberoszustw). No to czekam aż CERT kupi lustro.
@arti040: Na maila dostajesz fałszywą wiadomość, że twój przedmiot został sprzedany. Po kliknięciu przekieruje cię na stronę na której możesz "odebrać wpłatę" po podaniu swoich danych karty płatniczej, albo zalogowaniu się na swoje konto bankowe. Dane trafiają do oszusta.
przez tych oszustow co raz trudniej standardowo kupic przedmiot na olx bez tej doplaty za ochrone na zasadzie, że przelewam sprzedawcy 100% kwoty i sam organizuje transport paczki (bo mam tanią opcje). Sprzedawca i tak przeczuwa, że zostanie oszukany (nie wiem jak) i chce transakcji tylko z ochroną olx, choc ta opcja chroni klienta a nie sprzedawce ; )
BTW widać, że to kacapskie nasienie I ich metody typu niet analoga w mirze, człowiek myślący w zachodnich standardach zrobił l by to jakoś lepiej i inteligentniej przy pomocy Ai albo programu graficznego
Sprzedawca i tak przeczuwa, że zostanie oszukany (nie wiem jak)
@hu-nows: oszukują tak, że przysyłają "swojego kuriera" po paczkę, który ma spreparowaną etykietę z pobraniem (naprawdę bez pobrania), lub w ogóle nie jest kurierem. Ogólnie jak chcesz przelać z góry kase to sprzedawca nie powinien sie obawiac, ale nie dziwie sie tez ze się boją ze to jakiś nowy rodzaj scamu po prostu.
Od dobrego roku nic nie sprzedawałem na olx a taki spam o próbie kontaktu przychodzi mi bezpośrednio na e-mail. Ktoś miał chyba spory wyciek danych tylko siedzi cicho.
Raz kupiłem na OLX i oczywiście zostałem oszukany,pusta przesyłka (chociaż OLX ogarnął sprawę). Straszny b----l na tej stronie z tymi oszustami. Już wolę z allegro lokalnie, choć tam jest wyższa cena przez prowizje.
@mlody_czyzyk23: Kilkakrotnie nie udało się wysłać wiadomość więc wysyłam wiadomość o tym że się nie udało, Pozdrawiam
No się śmiejesz, a starsze osoby albo mniej ogarnięte nie ogarną, że to OLX chroni ich przed oszustem wyłapując kontekst rozmowy i blokując wysłanie wiadomości.
@mlody_czyzyk23: tez miałem pytanie o dane sprzedawcy(email), zdjęcie z ekranu monitora. odpisałem ze pierwszy raz cos takiego widzę, po chwili konto zastało zablokowane. po co im adresy email?
Gościu chce kupić lustro za 19 zł, ale nie może napisać wiadomości, więc wysyła zdjęcie zeszytu z ręcznie napisanym tekstem XD
Chciał maila to mu podałam cert@cert.pl (zespół od zgłaszania cyberoszustw).
No to czekam aż CERT kupi lustro.
#olx #oszukujo #bezczelnemariusze
źródło: IMG_0201
Pobierzzaraz podesle skrin mojej wiadomosci prosze podać swojego maila
@hu-nows: oszukują tak, że przysyłają "swojego kuriera" po paczkę, który ma spreparowaną etykietę z pobraniem (naprawdę bez pobrania), lub w ogóle nie jest kurierem. Ogólnie jak chcesz przelać z góry kase to sprzedawca nie powinien sie obawiac, ale nie dziwie sie tez ze się boją ze to jakiś nowy rodzaj scamu po prostu.
No się śmiejesz, a starsze osoby albo mniej ogarnięte nie ogarną, że to OLX chroni ich przed oszustem wyłapując kontekst rozmowy i blokując wysłanie wiadomości.
źródło: image
Pobierz