Wpis z mikrobloga

Szukam pomocy z moim starym mackiem air.
Kilka tygodni temu wi-fi postanowilo przestać działać. maczek z 2017 z monterey, slaba bateria itp. potrzebowalem na juz wiec poprostu kupilem nowego z m4.

Teraz tego starego chciałbym sprzedać. i tu moje pytanie:

jak mam go wyczyscic, wylogowac itp skoro nie dziala na nim internet :)
mam ruter mobilny, probowalem przez usb go podpiac ale nic, w ogole nie wchodzi w ustawienia sieci.
pomocy

#macos #apple #macbook
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bartman28: załatw sobie adapter z ethernet na USB C (najprościej) i do tego adapter z USB C na USB A. Głupie to trochę, ale u mnie w MacBooku 2015 z uwalonym WiFi działało :D
  • Odpowiedz
@bartman28: a myślisz że to problem z portem USB a tym Maku?
Bo kabel->przejściówka po USB/karta sieciowa po usb to faktycznie najprostsze rozwiązanie tego. Inne sprzęty działają po USB?

Czy jak sobie zrobisz wifi z iPhone'a (jeśli jest), to działa?
  • Odpowiedz
  • 0
@thority:
port usb dziala bo wpinalem pendrive
androida uzywam i probowalem trethering po ucb zrobic i nic, z tym ruterem po usb tez nic, obawiam sie ze jak kupie karte na usb to tez bedzie klops
  • Odpowiedz
@bartman28: dobra, też nie chcę tu w za duże kombinacje wchodzić i ci czas marnować.
Sprawdziłbyś może jeszcze co wyjdzie z terminala w:
ipconfig getifaddr en1

i ewentualnie z tym bridge0
  • Odpowiedz
@bartman28: sprawdziłem co AI jeszcze podpowiada ale nic ciekawego. Chciałem polecić instalację z USB bootowalnego ale z tego,co czytam, to też wymaga sieci na pewnym etapie.

Zastanawiam się, czy ewentualna sprzedaż Maka bez zainstalowanego systemu cię interesuje?
Jeśli tak, to ja bym po prostu usunął wszystkie dane z dysku.

1. wyloguj się z iCloud na tym Maku, powinno przejść nawet bez neta. Sprawdź potem w przeglądarce na swoim appleid czy urządzenie zniknęło, jak
  • Odpowiedz