Szanowne grono ekspertów portalu ze śmiesznymi obrazkami . Proszę o pomoc w doborze GPU. Posiadam pico 4 i chciałbym płynnie grać w chociaż 70kl/s. przy rozdzielczości 4k. Aktualnie posiadam gtx 1080 ti przy którym idę na wiele ustępstw w ustawieniach graficznych i często schodzę do blokady 45kl/s. Gry w które najczęściej gram to asseto corsa/competizione/Evo, automobilista 2, dirt 2.0. Ogólnie myślę nad kupnem rtx 4070 ti(u----i oczywiście) ,ale może znalazło by się coś tańszego co spełniło by moje oczekiwania? Mój pc: Mobo asus prime b550m-a Cpu AMD Ryzen 7 5800X zasilacz 650W jakiś bronz(zaktualizuje jak będę a domu) Ram 32GB(jw) #pcmasterrace #vr #virtualreality #pytaniedoeksperta
@Krecik_Cygan: W podobnej cenie dostaniesz pewnie 7900XTX, co przy 24Gb ramu jest dużo lepszym wyjściem, z zapasem na kilka lat, a jako posiadacz takiej karty mogę powiedzieć że nie mam z nią żadnych problemów od ponad 2 lat.
No tylko że ta karta potrafi zjeść 350W w podstawie, więc zasilacz aktualny nie wyrobi.
@maniel: Dobra, mój błąd :D wrzuciłem w OLX pokazało mi 3 pierwsze pozycje od 2800 do 3000 XD i przyjąłem za pewnik a teraz dopiero dalej sprawdziłem że są i za 2200-2400 :) a najtańszą 7900xtx widzę 2600
@Krecik_Cygan: Obecnie lecę na 5070 i szczerze mówiąc, bierz minimum 5070ti jak masz możliwość :) Gram obecnie w Skyrim VR z modami MGO i 12GB VRAM to trochę mało, musiałem trochę optymalizować. Do tego weź pod uwagę to, że AMD FSR czyli generowanie klatek nie jest wspierane w niektórych grach i tu wygrywa NVIDIA z DLSS 4, którego trzeba używać ;)
Mój pc:
Mobo asus prime b550m-a
Cpu AMD Ryzen 7 5800X
zasilacz 650W jakiś bronz(zaktualizuje jak będę a domu)
Ram 32GB(jw)
#pcmasterrace #vr #virtualreality #pytaniedoeksperta
No tylko że ta karta potrafi zjeść 350W w podstawie, więc zasilacz aktualny nie wyrobi.
@sayanek: w cenie używanej 4070 ti?:D
@Krecik_Cygan: jakie?
@Average-CottonWorld-Enjoyer: 4070TI to stara karta :)