Wpis z mikrobloga

#tesla mocno zastanawiam sie nad zakupem modelu y performance, testujac wszystkie tej wielkosci auta tj mercedes glc i bmw x4 elektryki byd sealion czuc przepasc technologiczna, wygoda foteli i dzwiek duzo lepszy niz w tych markach, monotonnosc wnetrzna i minimalizm mi nawet pasuje chociaż moglo by byc lepiej, boje sie jednak awaryjnosci auta i spadki wydajnosci baterii podobno pp 2023 bardzo wzrosla szybkosc degradacji niektorzy juz po 20tys km maja spadek rzedu 15%, no i gwarancja tez krotka tylko 4 lata wiec leasing na 3 i trzeba sie pozbywac, spadek wartosci tez moze byc bolesny, choc nie znalazłem na sprzedaz jeszcze ani jednego uzywanego junipera na otomoto. Nie chciałbym miec latki człowieka ktory wspiera tego autyste swastycznego. Do tej pory jezdzilem kia sportage nq5 i uwazam za duzy plus ich system prowadzenia po pasie ktory umozliwia mi podobnie jak autopilot tesli jazde w korku bez ciągłego gaz hamulec i trzymanie pasa, nigdy mnie nie zawiodl i nie mialem phantom breakingu kilka razy tez systemy uratowaly przed stluczka przez zagapienie. Tesla juz 20x razy probowalem jazdy testowej i 2-3 razy mialem phantom breaking. Tal samo wkurza brak czujnikow parkowania, musze sporo sie najezdzil i parkuje czesto w srodku miasta, i kia kilka razy mi wystopowala gdy chcialem podjechac za szybko i moglem przywali, tesla z racji braku czujnikow i poleganiu na kamerze moze byc obcierkogenna z tego powodu, no i brakuje tez systemu kamer 360 ale licze ze pojawi sie w jakiejs aktualzacji wlasnie. Co mnie przekonuje to to ze auto nie ma sobie rownych w tej polce cenowej i wyposażeniu i aktualizacjach softu. Bardzo zniecheca mnie tez podsufitka i potrzeba dokupowaniu wielu akcesoriow i modyfikacji by auto bylo uzywalne, commander, knob, wyswietlacz przed kierownica ale jest tez cala masa ktora mi sie podoba, przestrzen, infotainment, fotele, dzwiek. Czy ktos mial podobne dylematy i sie zdecydowal? Zastanawiam sie czy tez nie poczekac na nowe doplaty bo niestety sie nie lapie na obecnych zasadach, czy tez poczekac na nowe modele z jeszcze lepszym softem i wykonczeniem. #tesla
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@robibobi123:
- kamer 360 nie będzie szybko na pewno
- tempomat( trzymanie odległości) jest w Tesli słaby, bardzo wolno przyspiesza (pewnie żeby było oszczedniej) w korku nie jedzie płynnie, tylko nagle rusza z buta i za chwilę dośc mono hamuje. phantom breaking będzie coraz mniej ale będzie.
- dodatki możesz kupić albo nie, masz zawsze wybór
- straty wartości już nie będzie potężnej jak było do tej pory, teraz raczewj standardowo ~45% w
  • Odpowiedz
@robibobi123: Nie wiem gdzie się naczytałeś o tej degradacji bo u mnie zwiększyła się o 1% względem tego co było rok wcześniej a rok wcześniej miałem 65k km, aktualnie 110k km. Degradacja z 6% wzrosła do 7,2%. Bateria LG 75kWh. Phantom braking zdarzał mi się tylko w specyficznych miejscach na A1 i to przy słonecznej pogodzie. W deszczu czy mgle jedzie jak po sznurku. W razie czego i tak mam
  • Odpowiedz
czy tez poczekac na nowe modele z jeszcze lepszym softem i wykonczeniem.

@robibobi123: nowych modeli bym się nie spodziewał, a już na pewno nie modeli performance, bo one wchodzą często ostatnie.

Jeżeli chodzi o lepszy soft, to jeżeli Ci dokucza jakiś phantom breaking, czy nienajlepsze parkowanie, to musimy się modlić, żeby do zacofanej Europy trafiła w końcu wersja FSD jaką mają w USA, Kanadzie, Meksyku, Australii, Korei, itd. Brak tego softu, to
anonimowy_programista - >czy tez poczekac na nowe modele z jeszcze lepszym softem i w...
  • Odpowiedz
  • 0
@Yelonek: jest szara 😃 w aucie za 275k pln chyba oczekuje sie juz jakiegos wyroznienia ze jedziesz bardziej prestizowym autem a nie typowym golfem czy innym tico, pozatym to lubie, mialem juz 2 auta i czuje sie w takim otoczeniu lepiej, nie wiem jaki to moglby byc koszt dla tesli,moze zaden, moze 100 dolarow wiecej. To mnie denerwuje wlasnie te mini drobnostki i zbedne oszczedzanie na tak prostych rzeczach ze
  • Odpowiedz
  • 0
@zibizz1: wlasnie to zauwazylem, akurat to ze rusza szybko podoba mi sie jedynie w stosunku do kii ktora rusza za wolno 😀 za to zostawianie 3-4 metrow miejsca przed soba troche wyklucza ten tryb, kia zostawia standardowa odleglosc jak czlowiek, nie rozumiem jak samochod z takim oprogramowaniem moze zostawiać niepotrzebnie tyle miejsca przed soba i nie mozna tego zmienic..
- wlasnie strata 45% to sporo w kii mam po 3.5
  • Odpowiedz
jest szara 😃 w aucie za 275k pln chyba oczekuje sie juz jakiegos wyroznienia ze jedziesz bardziej prestizowym autem a nie typowym golfem czy innym tico, pozatym to lubie

@robibobi123: no to pocieszę Cię, bo Tesla ma szklany dach, więc podsufitki szarej będzie mało i nie będzie jak w Tico
  • Odpowiedz
  • 0
@Yelonek: siedzialem w cybertrucku i czarna podsufitka z alcantary wygladala swietnie :) to jest oszczednosc kasy zwykla, w s i x tez masz czarna, w y xxl w chinach tez maja czarna
  • Odpowiedz
  • 0
@Yelonek: dodatkowo szkalny dach ktory sie nagrzewa i juz raz doswiadczylem w lecie jego wspanialosci, zasuwany dach ma kazdy chinczyk i to jest nastepna oszczednosc kasy a nie premium cecha, ja chetnie bym z tego dachu zrezygnowal na rzecz czarnego sufitu
  • Odpowiedz
@robibobi123: Stratę wartości licz do aktualnej ceny takiego auta a nie do ceny po jakiek kupowałeś, szczególnie jesli w tych ostatnich 3.5 roku bylo 16 i 11% inflacji. No i im lepsza wersja auta tym procentowo bardziej traci.

Ja Y performance kupiłem za 330 w 2022
po roku 240
po 2 latach 170
po 3
zibizz1 - @robibobi123: Stratę wartości licz do aktualnej ceny takiego auta a nie do ...

źródło: 1000014343

Pobierz
  • Odpowiedz
@robibobi123: Ja wziąłem 3ke za gotówkę i nie żałuję, za to teraz jest ona w naprawie po niemieckiej dziurze na autostradzie i ostatni miesiąc śmigam doposażonym GLC i już nie mogę się doczekać powrotu mojej trójeczki :D. Ponadto te GLC pali po Warszawie jak smok wawelski , a ja dużo jeżdżę
  • Odpowiedz
@robibobi123: po premierze Juniper czekałem z zakupem na Y perf ale ostatecznie jak wyszedł to odpuściłem i kupiłem AWD.
Jak doliczysz koszt leasingu promocyjnego to Perf wychodzi jakieś 70 tys drożej. Za to dostajesz niewiele lepsze przyśpieszenie, fajne koła (które mają też minusy), spojler (wygląda trochę wieśniacko na Y), lepsze fotele (przy 190 cm ten dodatek pod nogi nie robi różnicy, ale za to znacznie lepsze trzymanie boczne), lepszy ekran
  • Odpowiedz
  • 0
@saycool: nie wybralem tesli dla mnie zbyt sztywne zawieszenie, wybralem pewna marke, przyspieszenia nie potrzebuje juz sie z tego wyleczylem bardziej liczy sie dla mnie komfort prowadzenia, przewidywalnosc i elektryk jednak powodowalby u mnie w---w ze np nie dojade do Zakopanego i z powrotem bez ladowania a juz jezdzilem elektrykiem i na co 2 ladowarce byly problemy, czekam 2-3 lata odpadna jeszcze bledy raczkującej technologii, serwisy co roku i ilus
  • Odpowiedz
@robibobi123: testowałeś junipera? W poprzedniej wersji narzekali na twarde zawieszenie ale najnowsza jest ok. Co do ładowarek masz rację ze bywa różnie, ja mam na to wywalone bo 95% ładuje się w domu. Czujniki na kamerach działają ok w USA gdzie jest FSD w EU niestety jest jeszcze lipa i PB się zdarza. Wycieraczki to minus ale nie aż taki jak ludzie pisali na necie, rzadko włącza się bez powodu,
  • Odpowiedz