Aktywne Wpisy

MonazoPL +68
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
To OSTATNI MOMENT, by skorzystać z kozackiej oferty od banku Citi Handlowy – za zamówienie karty kredytowej (która może Cię kosztować okrągłe 0
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
To OSTATNI MOMENT, by skorzystać z kozackiej oferty od banku Citi Handlowy – za zamówienie karty kredytowej (która może Cię kosztować okrągłe 0
źródło: Dyson mniej niz 20 sztuk
Pobierz
Przypatrzcie się dobrze. To co widzicie to nie jest błąd. Ten kiosk ma dwie tablice rejestracyjne. Ale tak na prawdę to nie jest kiosk. To są dwie przyczepy złączone ze sobą i zasłoniete blendą. Z tych dwóch połączonych przyczep powstaje kiosk 30m2, bez pozwolenia na budowę. Gdzie zapytacie? No pewnie że w Krakowie :)
#patodeweloperka #krakow #bekaogolnie #nieruchomosci a właściwie #ruchomosci
#patodeweloperka #krakow #bekaogolnie #nieruchomosci a właściwie #ruchomosci
źródło: 030821094470-patokioski-z-tablicami-rejestracyjn
Pobierz

W ramach zabawy z nowymi frameworkami zrobiłem sobie narzędzie do zarządzania szpulami którego zawsze chciałem i stwierdziłem że może Wam się spodobać – FilamIQ.
To prosta strona/apka do zarządzania całą kolekcją filamentów. Koniec z zastanawianiem się jakie filamenty mam, czy wystarczy mi tego niebieskiego PLA, czy ile monet już wydałem na to cholerne hobby ;)
Co to potrafi?
- Baza wszystkich Twoich szpul (producent, typ, kolor)
- Generowanie naklejek z kodami QR/barcode
- Szybki skan telefonem i aktualizacja wagi (PWA/Mobile first)
- Statystyki zużycia, podgląd realnych kolorów itp.
Wrzucam do sprawdzenia i będę wdzięczny za wszelki feedback - co dodać, co zmienić?
Link: filamiq.com
#chwalesie
#filamiq <- dodaj do #czarnolisto jak nie chcesz być męczony ;乁(⫑ᴥ⫒)ㄏ
źródło: screencapture-localhost-5173-app-spools-2025-12-16-09_27_17
Pobierz@Philosohero: myślałem o tym, ale... mam obecnie tylko bambusa i ciężko będzie to przetestować. Zresztą dlatego pisałem sobie apkę z skanerem i drukowaniem etykiet aby ułatwić sobie zarządzanie szpulami bez octoprint
źródło: WhatsApp Image 2025-12-16 at 09.43.21
Pobierz@Diabl0: wersję selfhosted
o ile można drukować bezpośrednio z telefonu/komputera to tylko definicja rozmiarów papieru/etykiet i jest to na mojej liście TODO - także w ustawieniach wybór drukarki (i domyślnych etykiet) aby nie zaśmiecało listy przed
zebra - sprawdź czy to jest ok (albo jakich formatów brakuje)
Możesz to dokładniej opisać, bo nie do końca rozumiem o co chodzi :/
Mam założone np. 3kg ABS i drukuje z tego dużo czegoś. Zostaje mi resztka np. 300g.
Mam takich resztek więcej, ale wszystkie są na dużych rolkach z 3kg. Przewijam je na mniejsze, wkladam do AMS i bambus łączy resztki w jednym wydruku, aby nie było odpadu. Ale muszę te resztki na zbierać i magazynować na mniejszej rolce.
Przyszedł mi jeszcze jeden pomysł. Sumarycznie mam tylko parę rodzaji szpuli. Może dodać wybór szpuli na takiej zasadzie jak dodaje się nowego producenta. Np.
Rosa refil 1000g waga 200g
Sunlu 800g waga 212g
F3D 1000g waga 232g
Itd.
Dla ułatwienia myślę czy nie użyć historii. Zamiast ręcznie edytować wszystkie wartości dla producentów itp, użyć wagi z ostatnio dodanej szpuli danego materiału lub szpul danego producenta.
Ceny już mają podobną logikę biorąc cenę z ostatnio dodanej szpuli danego materiału producenta,
Btw - waga szpul na podstawie już wdrożona - możesz sprawdzić czy to zaspokaja twoje potrzeby :)
Wychowałem się na piratach i open-source, mam swoją pracę która wystarcza na bułkę z masłem, a to traktuję jako hobby.