Wpis z mikrobloga

Mirki z #druk3d,

W ramach zabawy z nowymi frameworkami zrobiłem sobie narzędzie do zarządzania szpulami którego zawsze chciałem i stwierdziłem że może Wam się spodobać – FilamIQ.

To prosta strona/apka do zarządzania całą kolekcją filamentów. Koniec z zastanawianiem się jakie filamenty mam, czy wystarczy mi tego niebieskiego PLA, czy ile monet już wydałem na to cholerne hobby ;)

Co to potrafi?
- Baza wszystkich Twoich szpul (producent, typ, kolor)
- Generowanie naklejek z kodami QR/barcode
- Szybki skan telefonem i aktualizacja wagi (PWA/Mobile first)
- Statystyki zużycia, podgląd realnych kolorów itp.

Wrzucam do sprawdzenia i będę wdzięczny za wszelki feedback - co dodać, co zmienić?

Link: filamiq.com

#chwalesie
#filamiq <- dodaj do #czarnolisto jak nie chcesz być męczony ;()
Diabl0 - Mirki z #druk3d,

W ramach zabawy z nowymi frameworkami zrobiłem sobie narzę...

źródło: screencapture-localhost-5173-app-spools-2025-12-16-09_27_17

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@golbot:

może łatwa integracja z drukarka typu ZEBRA?

o ile można drukować bezpośrednio z telefonu/komputera to tylko definicja rozmiarów papieru/etykiet i jest to na mojej liście TODO - także w ustawieniach wybór drukarki (i domyślnych etykiet) aby nie zaśmiecało listy przed
  • Odpowiedz
@Diabl0 pomyślałem, że przydałaby się funkcja podmiany rolki na inną przy przewijaniu. Czasem trzeba przewinąć na inną rolkę po używaniu. Np. na mniejszą, aby weszło do AMS.
  • Odpowiedz
  • 0
@golbot:
zebra - sprawdź czy to jest ok (albo jakich formatów brakuje)

funkcja podmiany rolki na inną przy przewijaniu. Czasem trzeba przewinąć na inną rolkę po używaniu. Np. na mniejszą, aby weszło do AMS.

Możesz to dokładniej opisać, bo nie do końca rozumiem o co chodzi :/
  • Odpowiedz
@Diabl0 chodzi o taką sytuację jaką często miewam.

Mam założone np. 3kg ABS i drukuje z tego dużo czegoś. Zostaje mi resztka np. 300g.
Mam takich resztek więcej, ale wszystkie są na dużych rolkach z 3kg. Przewijam je na mniejsze, wkladam do AMS i bambus łączy resztki w jednym wydruku, aby nie było odpadu. Ale muszę te resztki na zbierać i magazynować na mniejszej rolce.
  • Odpowiedz
  • 0
@golbot: Hmm, czyli jeśli dobrze rozumiem w zasadzie chodzi ci o edycję wagi samej szpuli i ewentualnie wygenerowanie nowej naklejki/kodu?
  • Odpowiedz
@Diabl0 naklejki nie trzeba by edytować. Filamentów zostaje wirtualne ten samm, tylko z inną szpulka.

Przyszedł mi jeszcze jeden pomysł. Sumarycznie mam tylko parę rodzaji szpuli. Może dodać wybór szpuli na takiej zasadzie jak dodaje się nowego producenta. Np.
Rosa refil 1000g waga 200g
Sunlu 800g waga 212g
F3D 1000g waga 232g
Itd.
  • Odpowiedz
  • 0
@golbot: pomysł zacny, Częściowym rozwiązaniem miał być "kalkulator" gdzie wrzucamy wagę nowej pełnej szpuli i wiemy że jest tam 1000g filamentu to w prosty sposób liczymy wagę pustej szpuli.
Dla ułatwienia myślę czy nie użyć historii. Zamiast ręcznie edytować wszystkie wartości dla producentów itp, użyć wagi z ostatnio dodanej szpuli danego materiału lub szpul danego producenta.

Ceny już mają podobną logikę biorąc cenę z ostatnio dodanej szpuli danego materiału producenta,
  • Odpowiedz
@Diabl0 obecnie mam na półkach około 60 rolek rosy, parę spectrum, dużo F3D, no i 4barwne sunlu. Twoje rozwiązanie dla mnie wydaje się świetne. Kawałdobrej roboty. Nad tym magazynem pracuje w 3 osoby więc dostęp www jest dla mnie git. Wprowadzę te szpulki jak tylko będę miał czas etykieciarke do tel podpiąć (jakoś).
  • Odpowiedz
  • 0
@golbot: może trochę mniej bo oscyluje wokół 20-30, ale znam ten ból. Nie znalazłem nic co by mi pasowało do mojego workflow więc w ramach treningu zacząłem sobie tworzyć coś własnego i gdzieś w międzyczasie powstał też pomysł aby to udostępnić i dzięki temu dostać też trochę feedbacku.

Btw - waga szpul na podstawie już wdrożona - możesz sprawdzić czy to zaspokaja twoje potrzeby :)
  • Odpowiedz
  • 0
@golbot: może kiedyś jakiś patronite czy coś w ten deseń aby było na nowe szpule ;)
Wychowałem się na piratach i open-source, mam swoją pracę która wystarcza na bułkę z masłem, a to traktuję jako hobby.
  • Odpowiedz