Wpis z mikrobloga

@ossprime chętnie zobaczę te statystykę - nie uwzględnia zapewne wahań kursami walutowymi.

Podam swój przyklad, kupiłem w styczniu tego roku za ~48k (dwuletni limit) etf sp500 jak było po ~600$ przy kursie 4.3zl

Później trump doszedł do władzy, kurs sam był za 600$, potem spadł do 500$, a kurs do 3.6 PLN.

Wciąż jestem na minusie mimo, że sp500 jest za 680$ a na powrót dolara do >4 PLN nie liczę.
  • Odpowiedz
@programista70k: Na szybko: od 1989 roku S&P500 miał 73% lat wzrostowych (kurs na koniec roku > na początek roku). Z perspektywy polskiego inwestora kurs S&P500 przeliczony na PLN miał 76% lat wzrostowych. Czyli jeszcze bardziej opłaca się (statystycznie ofc) ładować za wszystko na samym początku roku.
  • Odpowiedz
@kam3o: dane mogą być totalnie z d--y, nie sprawdzałem tego, skrypcik zrobiony przez AI odpalony przez AI

//edit dla strategii tygodniowej, jak gielda byla zamknieta wponiedzialek to bralo jakiś kolejny dzien, byle rozbić 100$ na cztery tygodnie w miesiącu)
  • Odpowiedz
@kam3o: a możesz udostępnić kod? Chętnie podpatrzę i dodam wpływ kursu PLN :D
@bzyku95: Dzięki przeczytam. Pewnie najlepszym rozwiązaniem jest DCA + dokupywanie na dołkach (ale niestety IKE i IKZE ma limity to ta strategia tutaj się nie wlicza)
  • Odpowiedz
Podam swój przyklad

@programista70k: ale mówimy o średniej a twój przykład nie ma żadnego znaczenia no sorry, ktoś podaje statystykę a ty podajesz argument: A BO U MNIE INACZEJ AKURAT
  • Odpowiedz
ftse all world acc + satelita nasdaq100 acc proporcje 60% do 40% agresywnie, bo jestem mlody i mam przed sobą 32 lata inwestycji

@mimik739: all world i nasdaq 60/40? to koło agresywnego portfela nie stało
  • Odpowiedz
podałeś przykłąd z jednego roku na potwierdzenie swojej tezy xDDD

@Jimmy_PoP: argument typu - azjaci są średnio niżsi - ale ja znam wysokiego azjatę! ( ͡° ͜ʖ ͡°) koniec dyskusji
  • Odpowiedz