Wpis z mikrobloga

#gotowanie #kuchnia #kiciochpyta

Potrzebuję kupić nowe patelnie. Tylko pytanie jaki rodzaj? Do tej pory miałem teflony i sprawowaly sie dobrze, ale chciałbym już bez żadnych wartstw nieprzywierajacych. Z tego co czytałem to stalowe albo żeliwne. Ktoś coś poleci? Jakie plusy i minusy?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MercedesBenizPolska: z ceramicznej byłem bardzo zadowolony. Chyba najbardziej uniwersalna. Żeliwna jest świetna ale nie do wszystkiego. wykorzystywałem przykładowo robiąc jakieś mięso w sosie i nie wyobrażam sobie robić na niej przykładowo jajecznicę lub smażyć naleśniki.
Co do stali nierdzewnej nie jestem przekonany, ale miałem starą stalową patelnie do której wszystko przywieralo, więc to raczej wiek i zużycie miało na to wpływ a nie sam rodzaj materiału. Ze względu na cenę
  • Odpowiedz
To chyba najbardziej praktyczne będą ceramiczne, chociaż byłem bardzo zadowolony i długo mi służyła kamienna. Jednak to jak z żeliwną, nie nadaje się do wszystkiego. Ja jak będę kupował kolejną to na pewno sprawdzę stalową, bo chociaż mam nie miłe wspomnienia to sporo osób chwali.

Czekaj, jednak miałem stalową. Była w komplecie garnków i nie polecam. Jednak nie można porównać tego z normalnie kupioną patelnią.
  • Odpowiedz
@MercedesBenizPolska: mam kilka patelni stalowych i nigdy już do niczego innego nie wrócę. W pare minut ogarniesz technike smażenia, nic się nie przypala (fyi fond to nie przypalenie, tylko baza pod sos, co zostala po smażeniu) - wystarczy wiedziec tylko jak smażyć. Do pelni szczescia brakuje tylko Le Creuseta no i może jakiejś dość dużęj stalowej do smażenia na ~6 osob jednoczesnie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Catmmando: jakiej firmy kupiłeś nierdzewną?
I pytanie - do zwykłej jajecznicy albo naleśników też używasz nierdzewną? Czy wtedy ceramiczna będzie lepszym wyborem? (też chcę odejść od teflonu)
  • Odpowiedz
@pw1: kupiłem Ikea sensuell 28cm zależało mi na takiej co ma jednoczęściowy korpusa nie doklejane dni i pasująca pokrywkę, droga ale miałem akurat kupon i tak wyszło

Rozważałem jeszcze tego gerlacha bo też miał pełne dno, pewnie bym wziął jak bym nie miał vouchera do Ikea j/w

Dla porównania taki Yato i jego klony mają doklejane dno nierdzewne chociaż dużo osób i tak go
  • Odpowiedz