Wpis z mikrobloga

Myślicie, że warto sprzedać mojego lapka Ninkear A15 Plus 32gb, 1 tb ssd na ryzenie 5825u za 1600 zł i kupić takiego Vivobooka?

Głównym powodem chęci przesiadki jest obcięty całkowicie BIOS, lutowana karta sieciowa (Chciałem wymienić na Intel AX210 i nie mogę), tragiczna kamerka i boję się, że SSD szybko padnie, nie wiem czy jakościowo taki Vivobook będzie lepszy dlatego pytam. Odpada dopłacanie więcej bo jestem bezrobotny a potrzebuję lapka gdy mieszkam poza domem.

#laptop #komputery #pcmasterrace
UczesanyPedryl - Myślicie, że warto sprzedać mojego lapka Ninkear A15 Plus 32gb, 1 tb...

źródło: 1000035049

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@UczesanyPedryl: od siebie dodam że vivobooki mają c-----e chłodzenie, nic tam nie jest przemyślane i często te laptopy są wybrakowane z fabryki, typu nie ma wszystkich śrubek brakuje pewnych elementów które są niby nie potrzebne, a jednak robią różnicę.
ponad to nie są user friendly, aby paste zmienić musisz mobo na stół wywalić bo procek jest z drugiej strony, wieć całego laptopa musisz rozberać i to dosłownie.

Drugi raz asusa
  • Odpowiedz
@r5678: To chyba nic innego nie kupię w takim razie, za tego chińskiego dałem 1300 zł (na promce, teraz widzę, że drożej chodzą chyba przez skok cen ramu), nie grzeje się zbytnio i wszystko jest na swoim miejscu tylko nie wiem czy wifi nie jest zbyt c-----e lub może mój hotspot w telefonie jest lipny ale potrafi przylagować jak gram w mało wymagającą grę, najchętniej bym jakiegoś używanego macbooka m1
  • Odpowiedz
@UczesanyPedryl: zawsze możesz sprawdzić kartę sieciową na USB.. jak masz jeszcze huba to możesz ukryć.
może jak podłączałeś telefon czy coś, to zrobiło ci wirtualną kartę sieciową przez którą idzie cały ruch a ona jest wolniejsza, też warto sprawdzić.
  • Odpowiedz
@r5678: A na USB tethering nie powinno być ok czy jeśli karta sieciowa jest c-----a to też mogą być problemy? bo przed zainstalowaniem sterów wyciągałem na 5G 200 mbps a po zainstalowaniu 20 mbps, nie wiem czy to po prostu na mobilnym jak na mobilnym czasami lepiej a czasami gorzej odbiera czy to wina lapka.
  • Odpowiedz
@r5678: nie wiem skąd wziąłeś to info, serwisuję laptopy i akurat asusy są jedne z łatwiejszych w serwisie, szczególnie modele gamingowe. Tutaj filmik z rozbierania podobnego modelu jako dowód: https://youtu.be/UKv79r6ytpI
Prywatnie również mam vivobooka k513e i w porównaniu do hp czy lenovo oprogramowanie jest tu rewelacyjne (co nie znaczy że jest dobre, jeszcze nie spotkałem się z laptopem który posiada dobre. Jedynie może acer bo niektóre modele nie posiadają go
  • Odpowiedz
@nomariko: z życia wziąłem info ;) rozbierałem swojego już wielokrotnie. zresztą na jakieś stronie laptopowej ma oznaczony poziom trudności 10/10 jeżeli chodzi o serwis, a przeważnie laptopy mają 1-3, mniej prościej.
Normalnie to paste da się zmienić bez wyciągania wszystkich podzespołów na stół. bateria tez jest głupio montowana.
  • Odpowiedz
@nomariko: ten model co wrzuciłeś to może jakiś starszy? w nowszych nie ściągasz dołu, dołem odkręcasz ale żeby się dostać do środka to musisz zatrzaski z klawiatury odczepić, na około, odpiąc taśmę do touchpada i klawiatury, zdejmujesz klawiaturę i dopiero jest dostęp do środka od góry. dół się nie otwiera.
Potem musisz wszystko wykręcić i wyjąć na stół tak że obudowa laptopa jest pusta, aby wykopać płytę głównę, wyjąć ją
r5678 - @nomariko: ten model co wrzuciłeś to może jakiś starszy? w nowszych nie ściąg...

źródło: 857f88c95cd8216e0d2ed66dc17bee87a944f3aa577ef0105b984520d3c7bd5c

Pobierz
  • Odpowiedz
@r5678: mój model jest z 2021, filmik prezentuje podobny do tego, co wysłał OP. Twój sprawdziłem po oznaczeniu płyty głównej, to model x505za z ryzenem 2 gen. On miał premierę w 2018 r. więc z tych wszystkich co się przewinęły to właśnie ty posiadasz najstarszy. Poza tym oceniasz na podstawie jednego modelu, ja na podstawie wielu i nie tylko asusów. Jeśli ja miałbym ocenić, to najtrudniejsze w naprawach są HP
  • Odpowiedz
ten model co wrzuciłeś to może jakiś starszy?

@r5678: ten twój jest starszy skoro ma slot sata :) Współczesne Asusy są w znakomitej większości bardzo dobrze zaprojektowane.
  • Odpowiedz
Akltianie 99,9% asusow otwiera się tylko z dołu. Na przestrzeni ostatnich czterech lat może kilka gejmingow miało bebechy po obu stronach płyty.

Ten konkretny to chyba ma 8gb temu wlutowane i jeden slot z 8, więc o jakikolwiek dalszą rozbudowę będzie ciężko
  • Odpowiedz
@RobinSchudl nie możesz ramu dołożyć tylko wymienić. Tzn 8gb masz wlutowane w MB i drugą kość 8gb masz w jednym slocie. Więc co najwyżej możesz dokupić 16 i wymienić na 24gb ramu zostając w ręku z 8gb. to jest znaczna różnica bo domyślnie nie ma żadnego wolnego slotu.

Dysk to wiadomo, że można wymienić, ale chodzi o rwm, z którym jest ciężko.
Kartę wifi też można wymienić bo Asus nie ma
  • Odpowiedz