Wpis z mikrobloga

Mirki od #elektronikadiy i może #telekomunikacja oraz #automatyka - bo pokrewny temat.
Czy w praktyce mogę liczyć, że RS485 (bez wykręcania wysokich transferów!) z kilkoma urządzeniami i zakończona terminatorami 120Ohm będzie mi działać na jakichś 20m długościach przy magistrali zrobionej na takim kablu "od alarmów"? To ten prawy. Takiego już mam szpulkę. Fom - brak zakłóceń mocy typu przemysłowego. Wiem, że idealnie to byłby twisted pair - ale może ktoś robił w praktyce realizacje i może się podzielić wiedzą praktyczną.
bialy100k - Mirki od #elektronikaDIY i może #telekomunikacja oraz #automatyka - bo po...

źródło: Alarm cable

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

na takim kablu "od alarmów"? To ten prawy

@bialy100k: ale po prawo jest jakaś linka? Przewód (dobra, niech będzie, że kabel, ale trochę mi zajmie, zanim się przyzwyczaję do nowego nazewnictwa) typwo alarmowy, to TDY, z drucianymi żyłami bez skrętu (jakiś symboliczny jedynie), a na nim może być ciężko. Może na jakimś żółwim transferze coś poleci, ale ten rodzaj kabla jest tak bardzo gówniany, że nie spodziewałbym się cudów. A
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P: Mowa o tej lince po prawej - specyfikacja jest na etykiecie. Taki mam - to nie Polska, tego tu używają, taki kiedyś kupiłem do zupełnie czegoś innego i zalega.

@LudzieToDebile Zgadza się, moja wina. 120 omów. 120 omów. 120 omów. ;)
  • Odpowiedz
tej lince po prawej - specyfikacja jest na etykiecie. Taki mam - to nie Polska, tego tu używają, taki kiedyś kupiłem do zupełnie czegoś innego i zalega.

@bialy100k: tak, widziałem, ale oznaczenie z etykiety nic mi nie mówi, google też nie pomaga. Tak na oko, to mi to wygląda na typowy "sterowniczy" LGY, on jeśli dobrego producenta powinien dać sobie radę spokojnie.

@LudzieToDebile Zgadza się, moja wina. 120 omów.
  • Odpowiedz