#szachy Poniższa pozycja pochodzi z partii z meczu o mistrzostwo swiata pomiędzy Nigelem Shortem i Garry Kasparovem z 1993 roku. Ruch białych, które poswięciły już figurę. Ostatni ruch czarnych 19... Gb7 stworzył groźby bicia skoczka na e4 i pionka na e5(skoczkiem)
@Hans_Kropson: Szalona gierka, oglądając takie rzeczy mam tracę w siebie wiarę i ogarniam jak ta gra jest skomplikowana. oczywiście komputer, albo GM ogarną, ale zwykłego zjadacza chleba, albo zwykłej jedynaczki to są czary
@Czessplejer: Partia z czasow gdy 3.Gb5 w sycylijskiej zdarzało się raz na 1000 gier.
PS. Analizowałem ja z komputerem 5-6 lat temu (z zapisywaniem komentarzy) i widze jak kilka kluczowych pozycji z tej partii zmieniło swoja ocenę (nie dramatycznie w druga strone ale zmiana jest widoczna). Ciekawe jak to bedzie wyglądało za 5-10 lat?
Poniższa pozycja pochodzi z partii z meczu o mistrzostwo swiata pomiędzy Nigelem Shortem i Garry Kasparovem z 1993 roku.
Ruch białych, które poswięciły już figurę.
Ostatni ruch czarnych 19... Gb7 stworzył groźby bicia skoczka na e4 i pionka na e5(skoczkiem)
Jak białe powinny kontynuowac atak?
źródło: Short-Kasparov 1993
PobierzPS. Analizowałem ja z komputerem 5-6 lat temu (z zapisywaniem komentarzy) i widze jak kilka kluczowych pozycji z tej partii zmieniło swoja ocenę (nie dramatycznie w druga strone ale zmiana jest widoczna).
Ciekawe jak to bedzie wyglądało za 5-10 lat?