Wpis z mikrobloga

I tak, Kielecki daje octem bo tak się robi majonez, na occie albo soku cytrynowym z tym że ocet jest naturalnym konserwantem.

A ten smak przeszkadza głównie tym, co całe życie wpieprzają g---o i nie wiedzą jak majonez powinien smakować, bo jedzą syf z regulatorami.

@Tasde: oj tak, +1 byczq.

Ogółem to Kielecki nie jest w żaden sposób octowy. Po prostu ludzie są przyzwyczajeni do miałkiego smaku innych majonezów więc jak trafiają na
  • Odpowiedz
@AceCombat__dziewiec0: miałem dwa podejścia i nie jestem w stanie go jeść. Majonez nie powinien być kwaśny. Tylko winiary- sam nie lubię korposzczurów z Nestle, ale ten majonez jem od dzieciństwa.

producenci gówna jak WIniary czy Mosso dają za mało jaj a potem zesypują to gumą ksantanową żeby miało konsystencje majonezu

@Tasde: Mosso tak, ale akurat Winiary nie ma gumy ksantonowej w składzie.
  • Odpowiedz
@Plp_: Tak, Winiary inaczej osiąga konsystencje, dodając więcej oleju a potem stabilizując go cukrem, solą, kontrolą pH i EDTA.
Zrobiliby to lepiej dodając po prostu więcej żółtek, ale żółtka są droższe niż zalanie emulsji większą ilością oleju i zasypania jej cukrem oraz antyoksydantem.
Tyle że przez to Winiary jest bardziej kaloryczny, ma mniej białek a więcej węglowodanów i tłuszczu.
  • Odpowiedz
@DrTRAPH0USE odniosłem się do smaku, a nie składu. Najzdrowszy jest jak zrobisz z własnych sprawdzonych produktów. Kiedyś, rzeczywiście kielecki był najlepszy, ale jakieś 15 lat temu z-----i go w składzie i smakuje jak ocet.
  • Odpowiedz