Wpis z mikrobloga

nie zamyka się zawór po spuszczeniu wody i

@lycaon_pictus: w sensie leci cały czas? Bez chwili przerwy? To zawór spustowy winien, może coś podlazło i nie pozwala się uszczelce docisnąć, najlepiej zajrzyj i popatrz. NIe piszesz jaka to spłuczka, w kompaktowej w ogóle nie ma problemu, zdejmujesz pokrywę i patrzysz oczami, w podtynkowej jest z tym gorzej, najprościej po prostu wyciągnąć cały blok zaworu i obejrzeć. Jak go wyciągnąć -
  • Odpowiedz
@Jarek_P: To jest taka.
https://www.leroymerlin.pl/produkty/zawor-spustowy-do-wc-start-stop-10015533-equation-90544230.html

Historia jest taka, że hydraulik takie coś kupił (wcześniejsza się zepsuła całkiem), zamontował, ale jak zaczęło się psuć już tego samego dnia to już nie odebrał telefonu. Próbowałem sam korygować, ale po dwóch miesiącach chyba spasuję i kupię inną. Mam instrukcję, ale tam nie ma nic konkretnego.
  • Odpowiedz
To zawór spustowy winien, może coś podlazło i nie pozwala się uszczelce docisnąć, najlepiej zajrzyj i popatrz.

@Jarek_P: Nie chodzi o to, że nie dociska, ale o to, że "zawór" w ogóle nie opada.

Teraz pogrzebałem przy tym, przestało się zacinać, ale co dalej? Za tydzień znowu się pewnie zepsuje, dlatego pytam o metodę na naprawę.
  • Odpowiedz
@lycaon_pictus: jak to spłuczka typu Geberit to zakręcić zawór wody, zamknąć ręcznie przepływ wody np dociskając go czymś, odkamienic wlewając duża ilość octu do zbiornika np na noc. Przez ten czas trzeba niestety przemeczyć się i spłukiwać lejąc wode z miski. Potem poruszać zaworem kilka razy góra-dół. Co jakiś czas można wlewać ocet do zbiornika, szczególnie przed wyjazdem na urlop. Po dłuższym nieużywaniu spłuczki mają tendencję do zakamieniania
  • Odpowiedz
jak to spłuczka typu Geberit to zakręcić zawór wody, zamknąć ręcznie przepływ wody np dociskając go czymś, odkamienic wlewając duża ilość octu do zbiornika np na noc. Przez ten czas trzeba niestety przemeczyć się i spłukiwać lejąc wode z miski. Potem poruszać zaworem kilka razy góra-dół. Co jakiś czas można wlewać ocet do zbiornika, szczególnie przed wyjazdem na urlop. Po dłuższym nieużywaniu spłuczki mają tendencję do zakamieniania

@ciagleloginzajety: Powtarzam i
  • Odpowiedz
@lycaon_pictus: no to obstawiam, że źle zmontowana, choć serio nie wiem, jak to w ogóle można źle zmontować. Albo ma wadę fabryczną. Czy w syuacji, gdy masz zdjęty dekiel a woda leci próbowałeś palcem popchnąć ten ruchomy element, który zamyka wypływ? Tak by wyczuć, czy coś go wtedy blokuje? Poruszaj go przy pustym zbiorniku ręką góra - dół, on ma chodzić lekko i bez zacięć.

Tam szczerze mówiąc nie bardzo
  • Odpowiedz
no to obstawiam, że źle zmontowana, choć serio nie wiem, jak to w ogóle można źle zmontować.

@Jarek_P: Mnie majstry nigdy nie zdziwią.

Albo ma wadę fabryczną.

To jest możliwe, bo pamiętam przy przymiarkach, że majster miał wątpliwości co do
  • Odpowiedz