Wpis z mikrobloga

@lambertos: To jest barbarzyństwo, podobnie przyrządzanie mięsa halal oraz mordowanie cywilów w Strefie Gazy. My mamy to bardziej w wersji symbolicznej, gdy spożywamy ciało i krew, co też jest dość creepy, gdy się na to z boku spojrzy, ale chociaż nie odgryzamy dzieciom tego i owego oraz nie mordujemy Palestyńczyków... Religie są dziwne, jedne mniej, inne bardziej, ale to wszystko jest na bakier z nauką i zdrowym rozsądkiem. Oczywiście przodują
  • Odpowiedz
Ponad 10% obrzezań rytualnych kończy się powikłaniami.

@Skallagrimsson: Niestety nie wiem o tym tyle, bo nie interesuję się tym tak bardzo jak ty :)

Zakładam, że jak w Polsce to robią, a nie gdzieś w afryce, to jest czysto, może nawet jakieś znieczulenie (chociaż to pewnie obraza dla allaha). Ale jeśli w Polsce też jest 10% powikłań to tym bardziej powinno się tego zakazać (oczywiście nierealne xd).

Tak czy inaczej
  • Odpowiedz
@Skallagrimsson: Metaforycznie - masz absolutną rację. Perspektywa odrzucenia przez rodzinę, rówieśników, społeczność, narażenia się na wstyd, potępienie itd. może dla takiego dziecka być doświadczeniem równie dezorientującym co elektryczny poganiacz. Nic dziwnego, że większość dzieci nie protestuje kiedy są zmuszane do odgrywania religii.
  • Odpowiedz
Ale co ma skala do tego? Jeśli jest to złe, to też wypadałoby tego zakazać i takie zakazy popierać, a nie pisać coś o antysemityzmie.

@ZygmnuntIgthorn: No ja się z tym zgadzam, o to mi właśnie chodzi. Ale odrzucam też argument "jeśli nie skupiasz się po równo na wszystkich religiach to jesteś hipokrytą albo nienawidzisz katolików" i tutaj skala ma moim zdaniem kluczowe znaczenie.

Dam przykład. W Polsce co roku
  • Odpowiedz
No ja się z tym zgadzam, o to mi właśnie chodzi. Ale odrzucam też argumenti tutaj skala ma moim zdaniem kluczowe znaczenie.

@nevermoon: Ogólnie masz rację co do argumentu "jeśli nie skupiasz się po równo na wszystkich religiach to jesteś hipokrytą albo nienawidzisz katolików". Taki głupi argument można olać, można też wspomnieć o tej skali albo że nie ma się czasu zajmować wszystkim lecz zachęca rozmówcę do walki o prawa
  • Odpowiedz