Wpis z mikrobloga

@chlodna_kalkulacja: na pewno im się śnią rzeczy tak jak nam - jakieś historie generowane ze wspomnień, bo koty i psy często przez sen biegają, piją, jedzą itp. - widać to w mimowolnych ruchach, które czasem się przez sen przebijają.

Myślę, że koty i psy przynajmniej, mogą sobie wyobrażać różne rzeczy w sensie przypominać o nich itp, ale nie mają języka i żadnej struktury myśli, więc są to raczej (z naszego
  • Odpowiedz
czy zwierzęta (i które, poza ludźmi) są w stanie sobie cokolwiek wyobrazić

@chlodna_kalkulacja: Połóż za kotem ogórka tak żeby nie widział i sprawdź reakcje jak już go zobaczy a potem zadaj sobie pytanie czy przestraszył sie ogórka czy jednak coś sobie wyobraził ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
W sumie ciekawe, czy zwierzęta (i które, poza ludźmi) są w stanie sobie cokolwiek wyobrazić, czy po prostu żyją ciągłością i teraźniejszością.

@chlodna_kalkulacja: czemu miałyby nie być w stanie sobie czegoś wyobrazić?
  • Odpowiedz
@kubako: To prawda, to podobnie jak z osobami głuchoniemymi, które nie posiadają tego wewnętrznego monologu, bardziej wyobrażają sobie obrazy w postaci języka migowego.

Ale np większość zwierząt nie posiada samoświadomości, choć test lustra, czyli to czy dane zwierze rozpoznaje się w lutrze każe podejrzewać, że niektóre gatunki jak np delfiny, szympansy czy sroki mają jakąś formę samoświadomości, oczywiście najpewniej nie taką jak homo sapiens.
  • Odpowiedz
na pewno im się śnią rzeczy tak jak nam - jakieś historie generowane ze wspomnień, bo koty i psy często przez sen biegają, piją, jedzą itp. - widać to w mimowolnych ruchach, które czasem się przez sen przebijają.

@kubako: Jasne, w to nie wątpię, ale sny to trochę co innego niż myśl. Sny są w pewien sposób narzucone.

Myślę, że koty i psy przynajmniej, mogą sobie wyobrażać różne rzeczy w sensie
  • Odpowiedz
Ale np większość zwierząt nie posiada samoświadomości, choć test lustra, czyli to czy dane zwierze rozpoznaje się w lutrze każe podejrzewać, że niektóre gatunki

@mandanda: wydaje mi się, że z tą samoświadomością to też różnie bywa i nasze testy niekoniecznie odzwierciedlają sposób myślenia zwierząt.

Na przykład koty chyba nie przechodzą testu lustra, co by sugerowało brak samoświadomości.
Ale - obserwuje regularnie małe kociaki, bo w rodzinie mojej jest hodowla kotów -
  • Odpowiedz