Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #monitory

Ktoś się pokusił już na te nowe tandem oledy? MO27Q28G albo XG27AQWMG? Na recenzjach spuszczają się, ten pierwszy ma też kilka dobrych polskich, a na reddicie i opiniach wszyscy jak jeden mąż narzekają m.in na banding.
Mam dylemat, czy w ogóle warto ryzykować, czy może poszukać jakiegoś 3rd gen woleda (konieczne chcę oleda, 1440p, który będzie dobry w jasnym pomieszczeniu, więc qd-oled chyba odpada)
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Piks0n: oledy mają banding bo dużo rzeczy tworzy się tak, żeby oszczędzać dane i jak nie masz danych pośrednich to masz srakę na wyświetlaczu, wyłączasz HDR i lecisz.
Do jasnego bym oleda nie brał po prostu, chyba że liczysz się z szybkim zużyciem bo będziesz ciągle siedział na 100% jasności (która bezpośrednio przekłada się na żywotność oleda).
  • Odpowiedz
  • 0
@Suseuropejski: NIe jest to ekstremalnie jasny pokój, ale lubię siedzieć z zapalonymi światłami. 100% na pewno nie będzie dziennie. Chodzi o skuteczność matowej powłoki. Ale po prostu zamówię sobie i sprawdzę
  • Odpowiedz
MO27Q28G

Mam go od wczoraj i będę zwracał po weekendzie. Nigdy nie miałem OLEDa więc się skusiłem żeby to poznać na własnej skórze ale jednak za dużo kompromisów i problemów podczas pracy biurowej / programistycznej. Natomiast oglądanie filmów i granie w gry spoko, jednak to moje drugorzędne zastosowanie.
  • Odpowiedz
  • 0
@estemen: Przecież główne zastosowanie oledów to właśnie gry i filmy xD A do programoawnia i długiego czytania tekstów się nie nadają/są bardzo słabe
  • Odpowiedz
@Piks0n: Musiałem to zweryfikować na własne oczy, ile w tym prawdy, a ile mitów. Czasami ludzie wyolbrzymiają problemy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
  • Odpowiedz