Wpis z mikrobloga

Ponieważ znowu w #rckik #lodz moja krew jest niepotrzebna (od trzech miesięcy jak chce oddać to akurat jest komunikat o wstrzymaniu) zapisałem się na oddanie osocza.
Wiem że sam proces oddania jest całkiem inny. Czy trzeba się jakoś specjalnie inaczej przygotowywać?
Jak zapisałem się na osocze to mogę również oddać płytki w tym samym pobraniu? Kiedy to zgłosić?
Jaki jest ekwiwalent wartości krwi pełnej? Brakuje mi jednego pełnego oddania żeby przekroczyć 12L krwi pełnej.

#krwiodawstwo #krew
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@diablofanIV: Wcześniej dzwonisz i umawiasz się na osocze lub płytki. Przygotowujesz się jak do oddania krwi. NIE JEDZ TŁUSTO. Dobrze się nawodnij. Oddawanie osocza lub płytek trwa dłużej od oddawania krwi. W czasie oddawania możesz się "dziwnie" poczuć. Mi np drętwiały usta- to normalne. Żeby zapobiec warto wziąć podwójną dawkę wapna przed zabiegiem (poproś jak masz problem). Jak ci się zrobi zimno - poproś o koc. To czy się zakwalifikujesz
  • Odpowiedz
@makrofag74: Nie wszędzie trzeba dzwonić i się umawiać, ja u siebie nigdy tak nie robiłem i zawsze trafiła się wolna maszyna do osocza, a do płytek chyba tylko raz była zajęta jak mogłem oddać (na przestrzeni ostatnich 10 lat).

@diablofanIV Twoje przygotowanie jest normalne, można oddać płytki z osoczem, co oddajesz wybierasz w czasie konsultacji z lekarzem, bo wtedy on(a) sprawdzi, czy w ogóle możesz oddać płytki (np. ja
  • Odpowiedz
@diablofanIV: Nie, składników krwi jako takich się nie bada, jedynie jest tak, że płytki można oddać tylko wtedy, jeśli ma się ich odpowiedni poziom (i to jest badane normalnie podczas badania wstępnego). Osocze chyba można oddać zawsze, bo ani u siebie nie miałem sytuacji bym oddać nie mógł, ani nie słyszałem o takim przypadku (oczywiście gdy wszystkie te "podstawowe" badania wyszły ok).

Btw. jeśli we wszystkich centrach krwiodawstwa jest tak
  • Odpowiedz