Wpis z mikrobloga

#offgrid #fotowoltaika #prad

Mirasy, jaki obecnie jest "najefektywniejszy" sposob na prad w domu jednorodzinnym? Wiecie - kompromis pomiedzy kosztem calej instalacji a wysokoscia rachunkow? Bo nie sztuka wpieprzyc 100k w panele + magazyn energii a potem bedzie sie to zwracac 25 lat xD

Nie musi byc totalny offgrid. Po prostu by bylo tanio.

Macie moze jakis artykul czy filmik YT ladnie wszystko tlumaczacy (tylko na podstawie biezacych zasad bo wiadomo ze sie zmienialy na przestrzeni lat)
Trele_Duperele - #offgrid #fotowoltaika #prad

Mirasy, jaki obecnie jest "najefektywn...

źródło: images

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Trele_Duperele: Ja za instalacje 10KWp i 19.4KWh baterii zapłaciłem 50k, do tego będę miał 23k zwrotu. Wszystko przez firmę na deye, vtac i osda, falownik mogący pracować 24/7 w trybie offgrid. Im większa autokonsumpcja tym szybicej się zwróci, ja w okresie marzec-wrzesień ma prąd za darmo w zasadzie 99% (łącznie 50kw dokupywałem), październik to już 70% własnego prądu, listopad 30%. Grudzień/styczeń/luty prawdopodobnie to będzie mały procent :).
Przy moich zużyciu
  • Odpowiedz
@Trele_Duperele: A offgrid miał mnie dodatkowo kosztować 1000zł, ale miałem na tyle łatwą instalacje, że mi tego nie policzyli, sam falownik miał ten tryb jedynie przełącznik musieli dorabiać odcinający od sieci do tego.
  • Odpowiedz
@Trele_Duperele: odpowiedz nie jest prosta :( podaj tryb pracy jak HO to będzie inaczej niż jak wychodzisz o 7 i wracasz o 19 :(, do tego CO/CWO, klimy i takie tam ...

na pewno jak jest wolny $ to instalacja dopasowana do potrzeb + maleńki magazyn żeby starczył na noc :)
  • Odpowiedz
@Trele_Duperele: Zimą, w pochmurne dni produkcja spada dramatycznie. O ile latem masz jasno gdzieś 6-22 czyli nawet 16 godzin - to zimą spada to do 8h - a jednocześnie słońce jest niżej - więc dużo "gorsze" energetycznie (dlaczego to trochę długie tłumaczenie). Praktyka: Mieszkam w Irlandii gdzie jest nieco więcej zachmurzenia i deszczu - ale równoleżnik jest zbliżony do takiej lokacji w Polsce jak lotnisko Warszawa-Modlin. Przyjmuje się, że mamy
bialy100k - @Trele_Duperele: Zimą, w pochmurne dni produkcja spada dramatycznie. O il...

źródło: 2025 dzienna produkcja cały rok od 16_cr

Pobierz
  • Odpowiedz
@Trele_Duperele: najefektywniej to po prostu pokryć jak najszersze zużycie bez żadnych magazynów.
Samo wymazanie stałego zużycia (200-300 W czy ile tam jest ciągle) daje duże oszczędności w skali roku, a instalacja do tego kosztuje grosze
  • Odpowiedz
A offgrid miał mnie dodatkowo kosztować 1000zł, ale miałem na tyle łatwą instalacje, że mi tego nie policzyli, sam falownik miał ten tryb jedynie przełącznik musieli dorabiać odcinający od sieci do tego.

@lobo: Czyli masz off- grid z przełącznikiem sieć/falownik tego typu? Jeśli tak, to jestem ciekaw jak wygląda kwestia przepisów i zgłoszeń do zakładu energetycznego.
motonita - >A offgrid miał mnie dodatkowo kosztować 1000zł, ale miałem na tyle łatwą ...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@motonita: Nie, mam coś co wygląda jak bezpiecznik tylko ma 3 stany. A co do zgłaszania to normalnie, wszystkie papiery mi przygotowali :)
  • Odpowiedz
@Trele_Duperele Panele PV ktore rocznie produkują tyle ile zużywasz+falownik hybrydowy+magazyn którego 60% pojemności wystarcza od zachodu słońca do wschodu w miesiącach letnich(nie patrz na zime, maks zakres Marzec-Pazdziernik)
Resztę dokupujesz z sieci, w zime możesz ładować magazyn w tanich godzinach a zużywać z niego energię w drogich, więc patrzyłbym na integrację z taryfami dynamicznymi. Jako awaryjne źródło zasilania agregat, fajnie jakby sam był odpalany przez falownik gdy np w sieci nie
  • Odpowiedz
Co do umów, to masz możliwość oddawania energii do sieci tak?

@motonita: tak jak najbardziej, co prawda kupują za grosze i te pieniądze mogą iść tylko na zużyty prąd (a nie wszelakie opłaty), ale w tym roku to dla mnie dodatkowe -1600 za prąd w zimę :)

@lobo: Rozumiem, zapewne chodzi o taki przełącznik.

tak wygląda podobnie
lobo - >Co do umów, to masz możliwość oddawania energii do sieci tak?
@motonita: tak ...

źródło: 20251212_103901

Pobierz
  • Odpowiedz
tak jak najbardziej, co prawda kupują za grosze i te pieniądze mogą iść tylko na zużyty prąd (a nie wszelakie opłaty), ale w tym roku to dla mnie dodatkowe -1600 za prąd w zimę :)

@lobo: Rozumiem, no to w sumie za te 1600 można trochę prądu kupić.
  • Odpowiedz
@motonita: Ja mam fotowoltaikę od połowy marca, w tym roku wyprodukowała 9.6MWh, sprzedałem 5MWh, 4.6MWh swojego prądu zużyłem, w przyszłym roku zużyję więcej bo drugi budynek stawiam który też będzie z tego zasilany, myślę, że ze 2MWh więcej pójdzie, rozważam również dodanie jeszcze 10kwh baterii i ze 2-3 kw paneli :)
  • Odpowiedz
@Trele_Duperele: montujesz panele + falownik hybrydowy (gotowy pod magazyn) - tanio i przyzwoicie
czekasz na 2026 i z dotacji dokupujesz magazyn

mozna zaoszczedzic 3-4 tys kupujac falownik nie-hybrydowy (ale to bez sensu)

warunkiem szybszego zwrotu z inwetycji jest zuzywanie energii na bierzaco : klimatyzacja, grzanie wody, ladowanie auta etc
  • Odpowiedz
10kw paneli kosztuje teraz około 5k zł, używany falownik około 1500 zł np Huawei, konstrukcja na dach lub grunt niech będzie 3k, kable i zabezpieczenia dobre z 1500 zł. Jeśli chcesz do tego magazyn to 15kwh z użyciem ogniw z Alibaba z magazynu pl plus BMS to będzie to około 4k, z OLX 5k gotowy. Do tego za 2k falownik multiplus Victrona żeby mieć backup. Całość jeśli nie masz dwóch lewych rąk:
  • Odpowiedz