Wpis z mikrobloga

@tomkom: wystarczy robić 16.81% rocznie przez 48 lat (obliczenia zrobione przez AI, nie ręcze za to ^^), SP500 zrobił ~12%, więc Buffet jest ~5% lepszy, wydaje się że nie tak dużo, ale gdyby robił 12% to by miał ~13 mld a nie 150mld xD
  • Odpowiedz
@tomkom: On pierwszych 100k$ nie zarobił na szczotce, tylko dostał w prezencie. Na tamte czasy to było warte więcej niż obecne 1mln$. Z taką kasą myślę że połowa tagu by ogarneła grę, bo przy takich kwotach człowiek przestaje się martwić tym że zwykły remont auta pochłonie kilkanaście % depo. Gdyby buffet zaczynał od zera to pewnie wiele by nie osiągnął i żył by jako szarak. Tu po prostu procent zrobił
  • Odpowiedz
@NoobczanPotasu otóż to był z bardzo bogatego domu taki amerykański Oskarek lat 40. Jego rówieśnicy w latach 30. w czasach wielkiego kryzysu chodzili głodni, a rodzice zastanawiali się co włożyć do garnka, a potem po 1941 ojcowie poszli do wojska i całe utrzymanie było na głowach matek. On nie miał takich problemów.
  • Odpowiedz
@PodniebnyMurzyn nie no, na pewno nie, nie zabieram mu tego, że miał talent, ale miał też lepszy start niż co najmniej 95% rówieśników w Stanach, to też ma wiele do rzeczy. Za młodu nie musiał się zastanawiać czy na pewno zainwestować tyle hajsu w tą spółkę, bo i tak miał poza tym zabezpieczony hajs na życie. Większość Amerykanów jednak ładuje choćby w głupi ETF na S&P 500 to co zaoszczędzi z
  • Odpowiedz
On pierwszych 100k$ nie zarobił na szczotce, tylko dostał w prezencie. Na tamte czasy to było warte więcej niż obecne 1mln$. Z taką kasą myślę że połowa tagu by ogarneła grę, bo przy takich kwotach człowiek przestaje się martwić tym że zwykły remont auta pochłonie kilkanaście % depo. Gdyby buffet zaczynał od zera to pewnie wiele by nie osiągnął i żył by jako szarak. Tu po prostu procent zrobił swoje.

@NoobczanPotasu
  • Odpowiedz
Już bez przesady, że bez tej pomocy na pewno nic by nie osiągnął. No jednak pomnożył majątek i jest najbogatszym inwestorem na świecie. Nie da się być słabym i osiągnąć coś takiego. Prawdopodobnie byłby po prostu biedniejszy gdyby nie miał takiego startu i tyle, ale jakiś sukces i tak by osiągnął.
  • Odpowiedz
@BrokenRustyMachine zwłaszcza że był po prostu z bogatego domu, których w Stanach jest dużo. Zwykły Oskarek 1-procentowy. Milion jemu podobnych tam mieszkało.

A jednak nie mamy teraz miliona Warrenow tylko jednego.
  • Odpowiedz
ale co to zmienia że trafił los na loterii i się bogato urodził, nie zmienia to faktu że

Otóż dużo zmienia, ludzie wychowani w biedzie mają zupełnie inne podejście do pieniędzy niż oskarek który dostał fortune i świetne wykształcenie od rodziców i wie że nawet jak mu się podwinie noga to i tak jest ułożony do końca życia (nawet nie myśli o tym że może podwinie mu się noga, bo nie wychował
  • Odpowiedz
@interpenetrate: Ty jestes niepoważny XDDD
w 2010 to bylo coś dla geekow, jak nie byles mocno komputery i informatyka to nawet nie miales prawa wiedziec ze takie coś dopiero kiełkuje, a co dopiero 5mld w--------c XDDDD
  • Odpowiedz
Z taką kasą myślę że połowa tagu by ogarneła grę, bo przy takich kwotach człowiek przestaje się martwić tym że zwykły remont auta pochłonie kilkanaście % depo. Gdyby buffet zaczynał od zera to pewnie wiele by nie osiągnął i żył by jako szarak. Tu po prostu procent zrobił swoje.

@NoobczanPotasu: Ale pierodolenie. Jest bardzo dużo ludzi którzy mają 1mln zilonych i jakoś niewielu z nich jest w stanie pomożyć ten
  • Odpowiedz
@Jimmy_PoP: Jego srednioroczna stopa zwrotu to ok 20%. Są tu ludzie (w tym ja) którzy wykręcają lepsze wyniki %. Nie zapominaj że on siedzi na giełdzie ponad 50lat, tutaj wiekszość tylko kilka lat. Zresztą jest wielu traderów którzy osiągali stopy zwrotu rzędu 10k% i więcej w kilka lat tylko zaczynali od kilku USD.
Buffeta chwali się za to że dobrze zarządzał wielorybim kapitałem. Magie zrobił procent składany w czasie kilku
  • Odpowiedz
@NoobczanPotasu: No własnie Buffet przeżył obsunięcia w 2001 i 2007. Ciekawe czy ktoś wyciągnie średniorocznie 20% jak giełda się obsunie >40%.
Poza tym zarządzanie kapitałem 380mld+ to troche inna liga niż kupowanie akcji siedząc w kapciach w domu.
  • Odpowiedz
Z taką kasą myślę że połowa tagu by ogarneła grę, bo przy takich kwotach człowiek przestaje się martwić tym że zwykły remont auta pochłonie kilkanaście % depo.

@NoobczanPotasu: a ja myśle że z 80% tego by dość szybko to straciła - spójrz sobie na wygranych loterii, emerytowanych sportowców, celebrytów (zakładając że stracili całą popularność), większość z nich klepie biedę na starość/bankrutuje niedługo po zakończeniu kariery. Przeciętny inwestor zyskuje średnio rocznie
  • Odpowiedz