Wpis z mikrobloga

@jestemtakizmeczony: Myślę, że w IPO będę wkładał co najmniej 100k PLN. Fajnie by było, by akcjonariusze Tesli mieli prawo pierwokupu - Elon kiedyś wspominał o takim pomyśle, ale nie wiadomo, jak to ogarną.

Do tego czasu planuje regularnie inwestować w EchoStar, które w rozliczeniu za sprzedaż prawa do spektrum, dostali akcje SpaceX za 8.5mld usd. Na razie już jestem na nich 30% do przodu-aczkolwiek kupiłem tylko 20 akcji, za jakieś
  • Odpowiedz
żadna jeszcze nie orbitowała,

@123_: Zero wiedzy o SpaceX i technicznych możliwościach Starshipa i zero zrozumienia ich celu. To, że nie orbitowała, to całkowicie ich wybór. Po co im sztuczny nic nie dający kamień milowy, skoro wiadomo, że oni walczą o 100% reużywalność rakiet.

Czy Magnusa Carlsena, mistrza świata w szachach, też byś oceniał na podstawie faktu, że nie startował w zawodach o mistrzostwo Oslo w szachach?
  • Odpowiedz
@jestemtakizmeczony: tam bedzie zyciowa fortuna do zrobienia, ale to bedzie gruba ruletka

@cytr0netx99: no właśnie ciekawe, ale wydaje mi się że ta firma jest już na tyle rozwinięta, że w najbliższych latach można liczyć na maksymalnie kilkaset procent wzrostu, to nie jest Rocket lab który w ciągu roku wzrósł kilkanaście razy

@jestemtakizmeczony mam nadzieję że się nie będą spieszyć z tym IPP, bo chętnie bym coś kupil,
  • Odpowiedz
@jestemtakizmeczony:

jedna prost sprawa: niby JAK chciałbyś kupić akcje na IPO ?

jedyny znany mi broker dający dostęp do IPO to freedom24
tylko ze u nich jak nie trzymasz 1M+ to może_ dostaniesz
  • Odpowiedz
@msr99: każda firma jest wyceniana na podstawie swoich finansów, perspektyw i posiadanych aktywów. Jednym z aktywów tej firmy, OGROMNYM w stosunku do wartości całej firmy, są właśnie akcje firmy SpaceX, które ta firma posiada. EchoStar wypowiadało się, że nie planują sprzedawać akcji SpaceX, co czyni EchoStar rodzajem proxy na akcje SpaceX, podobnie jak MicroStrategy jest rodzajem proxy na Bitcoina. Tzw. "treasury strategy".

Co ciekawe, w miarę jak wartość SpaceX będzie
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista:
Kupując EchoStar (SATS), kupujesz spółkę, która ma w bilansie pakiet akcji SpaceX; wzrost wyceny SpaceX może więc pośrednio podbijać kurs EchoStar, ale nie daje Ci osobnych, zdematerializowanych akcji SpaceX na Twoim rachunku maklerskim
  • Odpowiedz
R---------h 7 rakiet i żadna jeszcze nie orbitowała, reusability, które nie ma skali od 15 lat,

@123_: chłop co zapomniał o Falconie 9 o którym też tak ludzie pisali ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Kupując EchoStar (SATS), kupujesz spółkę, która ma w bilansie pakiet akcji SpaceX; wzrost wyceny SpaceX może więc pośrednio podbijać kurs EchoStar, ale nie daje Ci osobnych, zdematerializowanych akcji SpaceX na Twoim rachunku maklerskim

@msr99: dokładnie o to chodzi. Na to swoje ryzyka, ale świetle braku alternatyw... jest to ryzyko, które jestem w stanie zaakceptować.
  • Odpowiedz
chłop co zapomniał o Falconie 9 o którym też tak ludzie pisali

@FLAC: Falcon miał szybko udany start. Starship to technologiczna aberracja. Sprawdź ile tankowań na orbicie jest potrzebnych do lotu na Księżyc (podpowiedź: to nie jest jedno tankowanie), albo jak w ogóle wygląda plan lotu Starshipem, a jak wyglądał Atlasem V.
  • Odpowiedz