Wpis z mikrobloga

Nie wiem czy czegoś nie zjeb*lem. Wymieniałem świece w swoim Kawa Er-6N. Poprzednie byly czarne i jedna nie miała zgniecionej podkładki. Dokręciłem lekko, a gdy doszła do końca gwintu zrobiłem grzechotką 90 stopni by zgnieść podkładkę. Wszystko ok, był opór, nic nie strzeliło. Ale po rozgrzaniu wydaje mi się, że jest nieszczelność na świecach bo słychać głośne cykanie (które nie przyśpiesza wraz z obrotami, jest jednostajne) spod airboxa. Jak to jest możliwe, że mimo stosowania się do instrukcji, dokręcenia 90 stopni, może być nieszczelność. Gwint poprzednich pomimo że był brudny to wyglądał ok, nie było w nim opiłków albo ściętego aluminium z głowicy, nie był zniekształcony. Co wy byście zrobili? (nie mam klucza dynamometrycznego)
#motocykle #mechanikasamochodowa #mechanika #zalesie
gremlin_ - Nie wiem czy czegoś nie zjeb*lem. Wymieniałem świece w swoim Kawa Er-6N. P...

źródło: image

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

(nie mam klucza dynamometrycznego)

@gremlin_: to co się bierzesz za robotę. Chińczyk kosztuje 50zł, fajne klucze są za stówę.

Nie po to na tej instrukcji masz taką śmieszną tabelkę z Nm by robić na oko. Instrukcja mówi o przybliżeniu 90 stopni, ale to mierzy się nie kątem a niutonometrami xD
  • Odpowiedz
  • 0
Zapomniałem dodać że to głośne cykanie pojawia się na rozgrzanym silniku. Na zimnym po odpaleniu tego nie słychać
  • Odpowiedz
Zapomniałem dodać że to głośne cykanie pojawia się na rozgrzanym silniku.

@gremlin_: Bo materiał rozchodzi się od temperatury. Wtedy powstaje szczelina. Nie wiem, jak prościej to napisać. Obawiam się ,ze mogło coś się stać niedobrego. Bez klucza dynamometrycznego lepiej takich rzeczy nie robić.
  • Odpowiedz
@gremlin_ To wykręć i zobacz. Jak będą luźne to dokręć z czuciem i tyle. To nie jest jakieś rocket science. Realnie nikt tego nie kręci na dynamometryczny tylko na czuja.

A taka ciekawostka, świecę która była już raz wkręcona można wkręcić nawet palcami i nie powinno być słychać syczenia.
  • Odpowiedz
@gremlin_: jeżeli chcesz sprawdzić czy ciśnienie ucieka ci przy świecach, to zrób test kartki. Przyłóż jakiś pasek papieru do każdej że świec i będziesz wiedział która "cyka" bo papierek powinien się ruszać.
  • Odpowiedz
@gremlin_: Cykanie nie powinno mieć związku z świecami, jesteś pewien że nie słyszałeś tego wcześniej? Cykają zwykle zawory, może nagle usłyszałeś łańcuszek rozrządu? Słabo dokręcona albo uszkodzona świeca to zmiana kompresji na cylindrze, nieszczelności w tym obszarze zauważyłbyś po falującym obrotomierzu i w ogóle gównianej pracy silnika.

Specjalny klucz na pewno się przydaje. Wykręcałem swoje świece płaskim kluczem sto razy i było dobrze, a raz ukręciłem świecę i potem było
  • Odpowiedz