Wpis z mikrobloga

@assninja: Według polskiej nomenklatury typ broni klasyfikowany jest na podstawie typu amunicji z której strzela. Ale w praktyce jest z tym różnie, a jeśli chodzi o Twoje pytanie to najważniejsze jest to co masz wpisane na fakturze tak jak napisał mój przedmówca.
  • Odpowiedz
nie sklep tylko dystrybutor, a on za producentem.

@DoktorVincent: Ale to sklep drukuje fakturę, więc fizycznie to sklep wpisuje. ( ͡º ͜ʖ͡º)

Also, tu taki mondry i się p----------a, a na Disco to już nawet "cześć, żyję" nie napisze. :P
  • Odpowiedz
i np. policja nie może sobie uznać że to co kupiłem to jednak nie jest pistolet? Bo nie wygląda XD

@assninja: Policja sprawdza poprawność papierów. Jak masz wszędzie w papierach "pistolet" to nikt nie powinien się do Ciebie przywalić.

@RM_PL: więc taki Winchester model 94 w kalibrze .357 to rewolwer ?

@DoktorVincent: W teorii tak. To tak samo mimo, że np. RPD czy MG4 to b--ń
RMPL - > i np. policja nie może sobie uznać że to co kupiłem to jednak nie jest pisto...

źródło: 1670216650-QRIkT5g1MChLooILIxw1pkkZlk2tV26xlhjPq3VR

Pobierz
  • Odpowiedz
@assninja "o cechach broni" nie równa się kopii 1:1. Tym bardziej że jako podstawowa wersja w patencie jest bronią samoczynno- samopowtarzalną. Wariacje i upośledzenie odmian dla cywilów tego nie przekreśla.
  • Odpowiedz
  • 0
@gaz24wolga: na patencie?

Na egzaminie WPA faktycznie mają prawdziwy "pistolet maszynowy", tyle że nie Scorpion a Glauberyt, i nie dostaniesz na to pozwolenia a jedynie dopuszczenie. Nic co sobie kupisz nie będzie samoczynne.

Jeśli by było jak mówisz to nikt (poza sytuacją na świadectwo itd, to pomijam) by nigdy nie mógł kupić scorpiona czy wykastrowanego glauberyta bo przecież to pistolet maszynowy a więc samoczynny a więc zakazany. A jednak ludzie
  • Odpowiedz
  • 0
@gaz24wolga: nie jestem prawnikiem i nie potrafię czytać prawniczych tekstów. Możesz więc proszę podsumować o czym w ogóle do mnie mówisz?

Czy Scorpion Evo, wersja cywilna która nie jest samoczynna to pistolet maszynowy wg normy którą przytoczyłeś? Jeśli tak to w jaki sposób można ją kupić jako cywil?

Mam obecnie zdany egzamin w WPA na pistolety centralnego zapłonu i takie dostanę pozwolenie. Kupię Scorpiona czy nie?
  • Odpowiedz
@assninja wg. prawa Scorpion Evo S1 to pistolet, a wg. słownictwa technicznego to pistolet maszynowy, mimo tego że jest tylko samopowtarzalny.
Nie ma zwięzłej konkretnej nazwy encyklopedycznej, ani w normach na b--ń samopowtarzalną wyposażoną w kolbę, nie przystosowaną do strzelania z jednej ręki i zasilaną amunicją pistoletową. Wszędzie jest mowa o broni samoczynnej lub samoczynno-powtarzalnej w ramach pojęcia pistoletu maszynowego.

Encyklopedia broni palnej Ciepliński Woźniak- Święty Graal dla inżynierów i konstruktorów
gaz24wolga - @assninja wg. prawa Scorpion Evo S1 to pistolet, a wg. słownictwa techni...

źródło: temp_file4505128277001255134

Pobierz
  • Odpowiedz