Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@voytuss: ja sie zastanawiam jak sie nazywa pracownik ochrony plci zenskiej :D
Ochroniarka? Ochronka? Ochroniarzka? Ochronczyni?

Kobieta pelniaca funkcje burmistrza?
Burmistrzyni? Burmistrzka?

W sumie to moznaby zrobic taki watek gdzie kazdy by wrzucal co najbardziej bezsensownego wymysli. Z oczywistych wzgledow odpadaja takie okreslenia jak lekarka, dyrektorka, dentystka itp.
  • Odpowiedz
jeżeli myślisz że feminatywy w polskim języku to nowomowa

@Kawa_z_cynamonem: Oczywiscie ze nie. Od dawien dawna funkcjonuje dyrektorka, lekarka, kierowniczka, sprzataczka i wiele innych.

"psycholozka" "widzka" i inne takie to JAKNAJBARDZIEJ lewacka nowomowa.

I teraz wpadniesz na pomysla ze "przeciez w przedwojennej polsce funkcjonowaly". No ok. Funkcjonowaly. Ale funkcjonowalo tez uzywanie "y" zamiast "j" (picrel). Oraz wiele innych "dziwnych" rzeczy. Tez maja wrocic?
gorzki99 - >jeżeli myślisz że feminatywy w polskim języku to nowomowa

@Kawazcynamone...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@gorzki99: a jaki jest związek y z feminatywami? Doczytaj trochę o tym dlaczego po wojnie feminatywy zaczęły zanikać (podpowiem zwiazek: radziecka okupacja naszego kraju). Ich występowanie w polskim języku jest naturalne i ma długa historie. Nie są więc ani nowomowa, ani nie są "lewackie".
  • Odpowiedz
(podpowiem zwiazek: radziecka okupacja naszego kraju)

@Kawa_z_cynamonem: I dlatego dyrektorka, lekarka, kierowniczka NIGDY NIE ZNIKNELY?

Calkiem fajny ten argument "sowieci chcieli umniejszyc kobietom i dlatego zlikwidowali feminatywy" Tak umniejszyli i zlikwidowali ze notabene szanowane stanowiska jak wyzej "od zawsze" mialy uzywane feminatywy.

Doczytaj troche. Albo inaczej - pomysl troche.
  • Odpowiedz
@gorzki99: serio, czytanie nie boli. Łap i bez odbioru ignorancie:

Znikanie (a raczej stopniowe wypieranie) feminatywów po II wojnie światowej miało kilka nakładających się przyczyn — społecznych, politycznych i językowych. Najważniejsze z nich to:

1. Ideologia PRL i centralizacja
  • Odpowiedz
Uważano, że używanie męskich form podkreśla „równość” — że kobieta jest tak samo inżynierem, lekarzem, żołnierzem, jak mężczyzna. W praktyce prowadziło to do zaniku żeńskich form: „inżynierka”, „psycholożka”, „profesorka” były oceniane jako zdrobnienia albo „niepoważne”.

@Kawa_z_cynamonem: No i sam sie zaorales :DDD

Uważano, że używanie męskich form podkreśla „równość” — że kobieta jest tak samo inżynierem, lekarzem, żołnierzem, jak mężczyzna. W praktyce prowadziło to do zaniku żeńskich form: „inżynierka”, „psycholożka”, „profesorka” były
  • Odpowiedz
@gorzki99: a odpowiedź na Twoje pytanie, na które mógłbyś sam ja znaleźć gdybyś choć trochę otworzył głowę: W PRL „prestiżowe” funkcje próbowały być językowo maskulinizowane (np. profesor, psycholog, architekt — także wobec kobiet).
Natomiast dyrektorki szkół, kierowniczki działów czy kierowniczki sklepu nie były traktowane jako „wysoce prestiżowe tytuły”, więc nie odczuwano presji, by używać form męskich w imię „powagi” czy „profesjonalizmu”.
  • Odpowiedz
każdemu kto się z tobą nie zgadza xD

@Kawa_z_cynamonem: I tu sie mylisz. Ja bardziej sobie cenie rozmowe z kims kto ma inne poglady niz z kims kto ma mi tozsame. BO wtedy wiecej nowego mozna sie dowiedziec. Warunek jest jednak jeden - merytoryka.

Nie odpowiedziales mi na pytanie i zbyles "glupie pytanie wiec nie odpowiadam". A tak wlasnie lewactwo dziala. Ich prawda jest najwazniejsza. A argumenty? A po co
  • Odpowiedz
@gorzki99 albo np zmiana języka to proces długotrwały i cześć rzeczy nie przeszła na stałe xD
Ja nie bede taki miły jak kolega, jesteś kretynem ktory uczepił sie jakiegoś chochoła i w niego usilnie n--------a zamiast zająć się ta swoją ukochaną merytoryką xD
  • Odpowiedz