Aktywne Wpisy

butterfly +59

CzosenWan +57
K---a, wrzucam na allegro spoko ofertę za coś, chłop wygrywa licytację, ja mówię że jak zapłaci sprawnie to do 18 wyślę. Dostałem kasę o 16:30, o 17 wysłałem, a o 18 on do mnie pisze "jak u pana wyglądają zwroty? Bo kurcze nie spodziewałem się, że wygram"
xDDD
To na luj płaciłeś niemoto jak mogłeś po prostu powiedzieć, że się rozmyśliłeś? Ludzie są do śmietnika.
xDDD
To na luj płaciłeś niemoto jak mogłeś po prostu powiedzieć, że się rozmyśliłeś? Ludzie są do śmietnika.

Ochroniarka? Ochronka? Ochroniarzka? Ochronczyni?
Kobieta pelniaca funkcje burmistrza?
Burmistrzyni? Burmistrzka?
W sumie to moznaby zrobic taki watek gdzie kazdy by wrzucal co najbardziej bezsensownego wymysli. Z oczywistych wzgledow odpadaja takie okreslenia jak lekarka, dyrektorka, dentystka itp.
Cieszę sie ze nie tylko nie w-----a ta lewacka nowomowa
Ten sportowiec, ale ta? Sportowczyni? No bez jaj :/
"Lewacka" to akurat świetny przykład nowomowy używanej do sterowania prawicowcami
@Kawa_z_cynamonem: Oczywiscie ze nie. Od dawien dawna funkcjonuje dyrektorka, lekarka, kierowniczka, sprzataczka i wiele innych.
"psycholozka" "widzka" i inne takie to JAKNAJBARDZIEJ lewacka nowomowa.
I teraz wpadniesz na pomysla ze "przeciez w przedwojennej polsce funkcjonowaly". No ok. Funkcjonowaly. Ale funkcjonowalo tez uzywanie "y" zamiast "j" (picrel). Oraz wiele innych "dziwnych" rzeczy. Tez maja wrocic?
źródło: image
Pobierz@Kawa_z_cynamonem: I dlatego dyrektorka, lekarka, kierowniczka NIGDY NIE ZNIKNELY?
Calkiem fajny ten argument "sowieci chcieli umniejszyc kobietom i dlatego zlikwidowali feminatywy" Tak umniejszyli i zlikwidowali ze notabene szanowane stanowiska jak wyzej "od zawsze" mialy uzywane feminatywy.
Doczytaj troche. Albo inaczej - pomysl troche.
Znikanie (a raczej stopniowe wypieranie) feminatywów po II wojnie światowej miało kilka nakładających się przyczyn — społecznych, politycznych i językowych. Najważniejsze z nich to:
1. Ideologia PRL i centralizacja
@Kawa_z_cynamonem: No i sam sie zaorales :DDD
Wy nigdy nie zawodzicie :D
Natomiast dyrektorki szkół, kierowniczki działów czy kierowniczki sklepu nie były traktowane jako „wysoce prestiżowe tytuły”, więc nie odczuwano presji, by używać form męskich w imię „powagi” czy „profesjonalizmu”.
@Kawa_z_cynamonem: I tu sie mylisz. Ja bardziej sobie cenie rozmowe z kims kto ma inne poglady niz z kims kto ma mi tozsame. BO wtedy wiecej nowego mozna sie dowiedziec. Warunek jest jednak jeden - merytoryka.
Nie odpowiedziales mi na pytanie i zbyles "glupie pytanie wiec nie odpowiadam". A tak wlasnie lewactwo dziala. Ich prawda jest najwazniejsza. A argumenty? A po co
Ja nie bede taki miły jak kolega, jesteś kretynem ktory uczepił sie jakiegoś chochoła i w niego usilnie n--------a zamiast zająć się ta swoją ukochaną merytoryką xD
@KoltajlPszeniczny: No i ten dlugotrwaly proces chce sie nam skrocic do ostatnich kilku lat wciskajac na sile debilizmy typu "widzka"
No i kto tu jest kretynem?