Wpis z mikrobloga

Cześć. Planowałem w grudniu złożyć nowego kompa, ale ceny ramu wywaliło w kosmos i postanowiłem się wstrzymać. Jednak zastanawiam się czy zmiana samej karty graficznej nie doda nieco wydajności na okres zmiany reszty podzespołów. Mój obecny pc to:
Płyta:msi b450-a pro max
Procesor: Ryzen 5 3600
Grafika: RTX3070(Gigabyte Eagle OC)
Ram: 16gb
Zasilacz: Seasonic GC Gold 750w
Czy zmiana grafiki ma sens? W przyszłym roku na pewno będę składał nowego pc, jednak już teraz myślałem nad inwestycją w kartę. Grywam głównie w Arc Raiders i inne, mniej wymagające tytuły. Jednak już w Arc Raiders lecę na minimalnych by mieć płynny klatkaż, a i posiadam monitor z roździelczością 3440x1440. Na kartę myślałem by przeznaczyć 5-6tyś.
#pcmasterrace #kartygraficzne
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 7
@Mjut93 ma ogromny sens, jeśli grywasz w tak wysokiej rozdziałce.
Ponadto wszystko wskazuje na to, że taniej w sektorze GPU nie będzie, a przyszła premiera i dostępność kart SUPER stoi pod ogromnym znakiem zapytania, także ja bym kupował.
Zasilacz masz ze sporym zapasem.
  • Odpowiedz
  • 0
@Ralphs: Czy aktualny zasilacz wystarczy? Pamiętam, że kupując go robiłem zapas na lepsze gpu. I w takim razie co za kartę kupić? Zawsze miałem coś od nvidii, 5080 czy coś od Radeona? Zależy mi na dobrej kulturze pracy(hałas, temperatury).
  • Odpowiedz
Na kartę myślałem by przeznaczyć 5-6tyś.

nie ma sensownej karty w tym zakresie ani okolicy.

z strony nvidii tylko 5070Ti i 5090 mają sens w kontekście cena/wydajność wieć ok 3.6k.
strona AMD nas nie interesuje jak chcesz tyle wydać na kartę bo oni wysoki segment odpuścili.

kup
  • Odpowiedz
  • 0
@10129: Dobra, to procek 500zł i w takim razie wziąłbym 5070ti - co polecasz dokładnie? Na 5090 szkoda mi nieco kasy, a 5080 piszesz jest nieopłacalne. I ponawiam pytanie - mój zasilacz starczy do takiego zabiegu?
  • Odpowiedz
asonic GC Gold 750w

@Mjut93: spokojnie wystarczy.
Co do GPU to nawet podstawowe modele typu Palit Gaming Pro-S, ASUS prime świetnie się sprawdzą i takie byśmy tu polecali.
Na pewno warto jeszcze rozważyć:
2x16GB RAMu (choć to obecnie
  • Odpowiedz
@Mjut93: Mocniejsza karta z dużą ilością RAM pod 4K + procek nawet jakiś używany z serii 5700/5800 i bajlando. Nie trzeba nowego kompa. Wszedłeś kiedyś w najlepszą platformę AM4, która ci może posłużyć jeszcze kolejne kilka lat
  • Odpowiedz
  • 0
@Kiciuk: @BornToDie69 Dzięki. Nie sądziłem, że jeszcze jest opłacalny potencjał w tej platformie. Zgodnie z Waszymi wskazówkami zmieniam na Ryzen 7 5700X3D, 5070ti i dołożę ramu. Dzięki wielkie!
  • Odpowiedz