Wpis z mikrobloga

Wiesław Nowakowski ze Stowarzyszenia Wspólnota i Pamięć nie został wpuszczony na Ukrainę podczas wyjazdu z paczkami świątecznymi dla Polaków na Lwowszczyźnie.

Na przejściu granicznym został poinformowany o trzyletnim zakazie wjazdu na terytorium Ukrainy. Wręczono mu dokument w języku ukraińskim do podpisu. Gdy poprosił o tłumaczenie na język polski, odmówiono mu i poinformowano, że na Ukrainie obowiązuje wyłącznie język ukraiński. Po odmowie podpisu został cofnięty na stronę polską.

Decyzja nie została oficjalnie uzasadniona. Według stowarzyszenia reszta konwoju została wpuszczona i pomoc trafiła do rodaków na miejscu.

Na ten moment nie ma jeszcze publicznego stanowiska ukraińskich służb ani oficjalnej reakcji polskiego MSZ.

Źródło: X

#ukraina #polska #polityka
Wloczypsuj - Wiesław Nowakowski ze Stowarzyszenia Wspólnota i Pamięć nie został wpusz...

źródło: Z6cEnBK427vs1eBR1wE7Cf9W-preview

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 11
no jak to jak? Nie chciał zapłacić łapówki na granicy to dostał zakaz

@winsxspl: Ile razy przekraczałeś tę granicę? Ja przekraczałem wielokrotnie - nigdy łapówki nie dałem.
  • Odpowiedz
bracia Ukraińcy nigdy by czeguos takuego nie zrobili

@Perkelev: A czemu mieliby czeguos takuego nie robić? Kolo ma zakaz wjazdu, to się go nie wpuszcza. Kiedyś masa Polaków miała "misie" w paszportach powbijane i nikt nie robił afery, że jeden z drugim nie może wjechać do braci Niemców.
  • Odpowiedz
bracia Ukraińcy nigdy by czeguos takuego nie zrobili

@Perkelev:

nie ma reakcji polskiego MSZ" kogoś to dziwi? Jedyna reakcja tych miernot jaka może być to grzecznie przeprosić

@Basiura89: Głupiutkie wpisy. Gośc propsuje wpisy z sugestiami roszczeń terytorialnych wobec Ukrainy. Za takie coś do Polski też przecież nie wpuszczano, więc w czym macie problem? Uważacie, że jak ktoś wysuwa roszczenia wobec Polski to należy go wpuszczać do PL?
  • Odpowiedz