Wpis z mikrobloga

czat gpt zlozyl mi takiego kompa do 2k (ze starego moge wyciagnac chyba tylko dysk ssd pod system + stary dysk hd 1tb - chce dokupic jeszcze drugi dysk 2 albo 4 tb na dane i miec podlaczone 3 dyski jednoczesnie) - myslicie ze przyzwoity? ma byc glownie do surfowania po necie i zeby gierki chodzily troche lepiej niz teraz (obecnie mam przedpotopowego gtx 650 xd), chociaz nie zalezy mi na tym jakos bardzo bo i tak raczej prawie w ogole nie gram, ale moze jak juz kupie nowego, to wlaczylbym jakas gierke od czasu do czasu). polecicie zeby wymienic ktores z tych podzespolow na inne? gdzie najlepiej je kupic? tzn. wszystko w jednym sklepie czy w roznych? bo ktos tez bedzie musial mi zlozyc tego kompa bo sam nie potrafie, a nie wiem czy jakis sklep mi z tym pomoze, kiedy kazdy podzespol bedzie kupiony w innym miejscu. problem jest taki, ze ich ceny sa rozne w roznych sklepach, a ja chcialbym tez wyjsc na tym jak najlepiej, bo budzet ograniczony.

#hardware #software #komoputery #pc #podzespoly #komputronik #profine #mediaexpert #geforce #radeon
fastnbulbous - czat gpt zlozyl mi takiego kompa do 2k (ze starego moge wyciagnac chyb...

źródło: obraz_2025-12-10_012829366

Pobierz
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@10129: ewentualnie myślałem dokupić zewnętrzny dysk 2 albo 4 Tb. ssd mam na obecnym kompie pod system operacyjny a na HDD (1tb) trzymam dane.

czyli na nowym kompie wziąłbym to stare ssd, postawił na nim Windowsa (potrzebny mi format bo mam syf), dysk 1 Tb podłączył bym ten ze starego kompa i dalej trzymał na nim dane, plus trzeci dysk HDD bym dokupil dodatkowo na dane. czyli domyślnie 3 dyski
  • Odpowiedz
  • 0
@10129: ewentualnie zamiast tego HDD jakiś zewnętrzny dysk tak jak mówiłem. ten dodatkowy który chce dokupić ma być tylko i wyłącznie na dane więc nie ma znaczenia jakoś bardzo żeby był szybki. byleby miał 2 Tb to nie wiem czy się opłaca dawać 300 zł zamiast 200 jak widze że są takie po 200.
  • Odpowiedz
  • 0
  • 0
@10129: ma takie cos sens? chyba brakuje jeszcze chlodzenia jesli sie nie myle? polecisz jakies? brakuje jeszcze czegos oprocz tego? jakies kabelki pewnie jeszcze. nie mam pojecia jakie bylyby potrzebne i czy beda drogie.
fastnbulbous - @10129: ma takie cos sens? chyba brakuje jeszcze chlodzenia jesli sie ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@fastnbulbous chłodzenie jest z procesorem, słabe, ale jest. lepsze kosztuje z 80L
Kable są razem z zasilaczem.

ja bym na Twoim miejscu tutaj dopłacił do karty graficznej.
  • Odpowiedz
@fastnbulbous: dysku z mniej niż 7200 obrotów nie kupuj
wszystkie przewody powinny byc z płytą i zasilaczem. z płytą dostajesz przewody do dwóch dysków sata + masz jakieś z tego kompa aktualnie bo to są te same (chyba nie masz na ata jakiegoś zabytku, co?).

za kartą się rozejrze jak wróce bo za 15mi musze wyjsc
  • Odpowiedz
  • 0
@10129 właśnie w tym moim kompie mam zepsute kable i co chwila gubi sygnał ten dysk i muszę wyłączać kompa, odpinać dyski i wspinać na nowo żeby je na nowo złapało. xd wolałbym raczej już jakieś nowe kable kupić
  • Odpowiedz