Wpis z mikrobloga

jest taka sprawa ze jest CRN centralne repozytorium notarialne no i chce sie dowiedziec kilku rzeczy bo mam powod prawny no i sie okazuje ze c---a mi notariusze moga pomoc bo tam tylko przechowywane sa METADANE no i jak chce sie dowiedziec o tych METADANYCH to sie okazuje ze oni nie wiedza nic wiecej poza faktem ze no tak jest jakis akt ale nic nie wiemy jaki ani gdzie zostal sporzadzony. Bo teoretycznie powinienem moc wziac dane odnosnie aktu i pojsc do kancelarii ktora trzyma ten akt. No wiec tak
najpierw musze zaplacic dla notariusza zeby sprawdzil meta dane
potem isc do notariusza ktory sporzadzil ten akt i go przetrzymuje

3/4 notariuszy mowi ze nie ma tych danych i nie widza co to za kancelaria
na czwartego juz sie wydarlem i dal mi te dane za sowita oplata (w lape)
dzwonie po akt notarialny z 2001 roku. Notariusz nie zyje zawiesil dzialalnosc xD

no i zajebisty system CRN skad ja mam teraz wiedziec bardzo wazne rzeczy dla mojego spadku?

chore panstwo, taka baze danych idzie postawic w 2 dni.

#notariusz #prawo #spadek #panstwozdykty
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fury_Warrior: co się dziwisz że mało mogą pomóc jak to jest z 2001 roku gdzie wtedy wprowadzali ręcznie i byle jak xd spróbuj się dowiedzieć gdzie trafiły jego akty, rada izby notarialnej będzie miała takie informacje (czy trafiły do innego notariusza, archiwum czy może leży w sądzie)
  • Odpowiedz
no i zajebisty system CRN skad ja mam teraz wiedziec bardzo wazne rzeczy dla mojego spadku?

@Fury_Warrior: z różnych źródeł. Przecież te akty zapewne były gdzieś składane, ktoś też musiał przejąć dokumentację kancelarii albo jest w jakimś archiwum. To akt z 2001 roku gdzie system działa od 2009 chyba więc czego oczekujesz? Że ktoś wszystkie akty wstecz rejestrował ręcznie?
  • Odpowiedz
  • 0
@Adams_GA: dobra troche podkoloryzowalem ale i tak j---c ich na bank bede chodzil i szukal i dopytywal sie sedziow czy notariuszy xD
juz sama recepcja jest dla mnie tak nie mila ze nawet nie wiem jakim bufonem musi byc notariusz skoro tak traktuje recepcjonistki ale tak krzyczcie ze to w korpo molestuja! @KrolOkon
  • Odpowiedz
  • 0
@Adams_GA: chcialem poznac date slubu, rozdzielnosc majatkowa czy byla i akt notarialny nieruchomosci mam prawna zasadnosc bo jestem ustawowym spadkobierca ale w tym kraju nie mam jak sie tego dowiedziec dlatego majatek przejdzie mi kolo nosa
  • Odpowiedz
@Fury_Warrior: napisz maila do rady izby notarialnej w mieście tamtego notariusza:
Proszę o wskazanie, która kancelaria obecnie przechowuje akta notarialne nieżyjącego notariusza XXX YYY, prowadzącego kancelarię w (adres). Interesuje mnie akt notarialny z dnia XXX, repertorium XXX, którego metadane znajdują się w CRN. Jestem osobą mającą interes prawny.
  • Odpowiedz
@Fury_Warrior: żadna kancelaria nie trzyma akt po kimś. Jest obowiązek oddania aktów do archiwum po 10 latach od sporządzenia. Jeżeli wykażesz interes prawny to znajdziesz to w sądzie rejonowym właściwym dla siedziby tego notariusza w wydziale ksiąg wieczystych - chyba że mają oddzielne archiwum. Co do CREWAN to jest to system utrzymywany za składki samych notariuszy i nie ma w nim dostępu do aktów innych tak w skrocie
  • Odpowiedz