Wpis z mikrobloga

Kilka tygodni używam Linuxa Minta i stwierdzam że to jest zajebisty system ale dla osób które nie potrzebują korzystać z windowsych aplikacji. Jest mega wygodny i czytelny, posiada więcej ustawień personalizacji niż Windows, ogólnie mega wygodnie korzysta się z tego systemu no ale...

Większość programów nie ma wersji na Linuxa, nie mogę korzystać z programu do montażu wideo, nie działa mój ulubiony emulator, na którym odpalałem stare gry a jak nawet znajdę wersję na Linuxa to mi wywalają się błędy z informacją że nie mam jakiś pakietów?

Pobieram modyfikacje do gry no i nie mogę jej zainstalować, bo jest w pliku exe. Niby programy się instaluję dzięki Wine no ale często nie działają prawidłowo :/

#linux #linuxmint #takaprawda #windows10
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

nie mogę korzystać z programu do montażu wideo

no i w tej kwestii nic zrobić się nie da.

nie działa mój ulubiony emulator, na którym odpalałem stare gry

akurat emulatory każdej praktycznie platformy są dostępne na linuksa.
  • Odpowiedz
  • 0
@keep_it_real: @nervous_breakdown Problem jest w tym, że jeżeli latami korzystałem z programów na Windowsie to ciężko mi jest się nauczyć na nowo korzystać z zamienników. I tak co chwila mnie to uderza że nie mogę z czegoś korzystać i muszę szukać i uczyć się korzystać z zamienników, to przytłacza po prostu :x

Brakuje mi DuckStation, na stronie producenta nie ma wersji na Linuxa
  • Odpowiedz
Problem jest w tym, że jeżeli latami korzystałem z programów na Windowsie to ciężko mi jest się nauczyć na nowo korzystać z zamienników

@QueRev: z doświadczenia powiem, że to mija (o ile zostaniesz przy tym systemie).
  • Odpowiedz
Brakuje mi DuckStation, na stronie producenta nie ma wersji na Linuxa

@QueRev: No wcale, jest link "other versions" i przekierowanie do strony github "producenta" (jak to ładnie ująłeś) gdzie jest w formie AppImage i paczki pod Maca.

Akurat poważnie emulatory to częściej na linuxie działają lepiej.
  • Odpowiedz
  • 0
@bialy100k: Jak próbuje go zainstalować to mi właśnie pojawia się komunikat że nie mam jakiś pakietów no ale to jeszcze będę próbować ogarnąć
  • Odpowiedz
@QueRev: AppImage to skonteneryzowana aplikacja, nic nie powinno się dodatkowo pobierać ani instalować, to co pobrałeś jest aplikacją. Zaznaczyłeś plik jako wykonywalny?
  • Odpowiedz
@QueRev: Wejdź we właściwości pliku i w uprawnieniach zaznacz, że jest plikiem wykonywalnym. Tak to działa na linuxie - każdy plik teoretycznie może być exekiem. Potem po prostu klikasz podwójnie i powinien się uruchomić.

Nic nie instalujesz, bo AppImage to rodzaj aplikacji portable.
khrop - @QueRev: Wejdź we właściwości pliku i w uprawnieniach zaznacz, że jest plikie...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@khrop: Zaznaczyłem ale nadal się nie uruchamia

*jak coś kasuje wpisy bo mi się pojawiają Twoje odpowiedzi na moje pytania zanim się wykop odzieży i je zadam :p
  • Odpowiedz
@QueRev: Spróbuj otworzyć w tym katalogu terminal i uruchomić go poleceniem

./application.appimage (zastąp application nazwą tego appimage)

i zobacz czy nie ma jakichś błędów
  • Odpowiedz