Wpis z mikrobloga

Kilka miesięcy temu stwierdzono u mnie ADHD i dostałem metylofenidat do sprawdzenia. Ogólnie działa.
Jednak podejrzewam u siebie jeszcze tego drugiego wilka, mianowicie autyzm. W lekkim stopniu ale są ku temu przesłanki, że jednak jest (niektóre symptomy podczas diagnozy adhd były lekko niejasne).

Podczas brania leków zauważyłem, że przeskadzajki typowe dla adhd są tłumione (co już samo w sobie jest sukcesem bo zwyczajne kiedyś to było dla mnie normalne, choć niekoniecznie dla ludzi z otoczenia xD), jednak mam wrażenie, że wtedy uwypuklają się bardziej zachowania autystyczne. Może tak być czy zwyczajnie mogę mieć tylko takie wrażenie?

#adhd #autyzm #psychologia
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Jakie to są przeszkadzajki typowe dla ADHD?

@WielkiNos: nie mam potrzeby gdzieś gonić i wstawać nagle przy biurku aby zrobić kilka kroków i wrócić (to nie chęć wyprostowania się, tylko pod wpływem impulsu masz gdzieś iść i już xD), podczas pracy jak mam coś napisać to się skupiam na dokumencie a nie na radiu, które napieprza cały czas i każdym możliwym szmerze jaki się wydarzy w pomieszczeniu, brak gonitwy myśli
  • Odpowiedz
  • 0
@blazko: obserwacji zachowań. Parę osób mi sugerowało, że mogę go mieć ale wtedy moja wiedza w tym temacie była taka, jak u większości osób "adhd i autyzm mają dzieci w dzieciństwie"
  • Odpowiedz
@scomander: A miałeś problemy tego typu w dzieciństwie? Zachowania autystyczne i ADHD? Wtedy jest to o wiele bardziej uwypuklone. Z czasem objawy zewnetrzne się zmniejszają, bo osoba uczy się, jak to maskować i jak funkcjonować w spoleczenstwue.Obecnie diagnozowanie się w tych dwóch schorzeniach jest modne i wiele osób sobie to przypisuje, pomimo, że tego nie ma.
Jeśli nie byłeś w spektrum jako dziecko, to na pewno nie jesteś obecnie.
  • Odpowiedz
  • 0
@nomiriala: znaczy się ja nic sobie generalnie nie przypisuję aby się tym chwalić. Diagnoza i wywiad był głęboki w sprawie adhd i nie podejrzewałem, że to mogę mieć... bo zwyczajnie moja wiedza w tym temacie wynosiła 0.

Co do autyzmu to jedynie z dzieciństwa mam pewne przebłyski co mnie interesowało i na co zwracałem uwagę. Stąd tylko podejrzenia, że mogę coś takiego mieć w dalszym ciągu.

Zgłębiając temat dowiedziałem się,
  • Odpowiedz
@scomander: polecam nawet i samą świadomość jeśli finansowo nie jest to duży ciężar (diagnoza raczej droższa niż ADHD). Łatwiej też o orzeczenie o niepełnosprawności (zależnie od sytuacji życiowej może się przydać całkiem znacząco jak i wcale). Ja nie żałuję diagnozy.
  • Odpowiedz
@scomander może tak być, mam AuDHD i u mnie też stymulanty wyciszają adhd, a uwypuklają autyzm. Poza tym to są bardzo często współwystępujące diagnozy, ponad 50% osób z adhd ma też autyzm i na odwrót.
Ja też nie żałuję diagnozy, dużo mi to dało pod kątem samoświadomości, mogę lepiej zarządzać swoją energią i nie zmuszać się do różnych wyczerpujących rzeczy tylko po to, żeby kogoś zadowolić. Mogę też inaczej spojrzeć na
  • Odpowiedz