Wpis z mikrobloga

✨️ Ciemna strona progresu w treningach – co o tym sądzisz?
#mikrokoksy #zdrowie

Coraz częściej odnoszę wrażenie że im większy progres na treningu tym za dnia przy normalnym użytkowaniu ciało staje się o wiele bardziej wymagające, trzeba dzień zaczynać w specjalny sposób bo zrobienie czegoś co wymaga trochę ruchu bez rozgrzania kończy się jakimiś głupimi kontuzjami, tak jakby ciało traciło tą delikatność,elastyczność, precyzję i uniwersalność, do tego spalanie strasznie rośnie, trzeba więcej jeść, więcej pić, ogólnie trzeba więcej cudować żeby energia do życia wróciła i nie mówię o sytuacji przetrenowania czy głodzenia bo ciągle jest jakiś progres na treningu i niema problemów w tym temacie, chodzi oto że pewnie to jest ciemna strona stanu fizycznego powyżej minimum coś jak w sportach motorowych jak coś jest wyścigowe to nie nadaje się kompletnie do użytku na co dzień.
Dobrze myślę? Macie podobne spostrzeżenia?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: To chyba zależy jak trenujesz i co. Ja z takich rzeczy jedyne co zauważałem, to jak byłem w peaku do zawodów trójbojowych i miałem życiowe formy np. w siadach, to już tak absurdalnie ostrożnie chodziłem np. po schodach xD Żeby sobie czegoś nie zrobić, żeby nie zmarnować tych wszystkich treningów xD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ja nie zauważyłem tego, mam kratę na brzuchu, sporo mięcha, i z marszu mogę wsiąść na rower i jechać 5.000km np ostatnio po Australii, jem wtedy podobnie jak jestem w pracy.

Elastyczny też i gibki jestem cały rok
  • Odpowiedz
@jamerokudasaj: co za bzdura, to jak ktoś jest na tyle wytrenowany że te 150kg jest dla niego na tyle lekkie że robi na 8-12 ruchów to znaczy że ma przestać robić przysiady czy co? ciało, mięśnie, stawy, nasze ciało nie wie ile kilogramów jest na sztandze a regularne poddawanie ich coraz większym obciążeniom jak najbardziej da wiele pozytywnego, to nie ma znaczenia czy robimy 100kg w serii czy 150kg w
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Czy aby napewno nie pomyliłeś progresji w treningu ze starzeniem się organizmu? Ponieważ to co wymieniłeś bardziej pasuje do codzienności człowieka 50+ bez aktywności fizycznej. Osoba trenująca prawidłowo i progresująca w odpowiednim tempie adaptuje się do coraz większych obciążeń, jeżeli czujesz się coraz gorzej to znaczy, że robisz coś nie tak ;)
  • Odpowiedz