Wpis z mikrobloga

Wyobraźcie sobie, że po noszeniu stałego aparatu na dolnym łuku trzeba nosić do końca życia jakiś retainer stały na zębach, czyli delikatny drucik przyklejony na cienką warstwę kleju po wewnętrznej stronie zębów. Badziew jest tak delikatny, że częściowo odrywa się po trzech miesiącach noszenia. W Piątek miałem wizytę kontrolną wybuliłem pieniądze, a w niedziele już potrzebuje interwencji i znowu płać xd. Cieszcie się, że nie musieliście nigdy nosić aparatów na zęby. #przegryw #ortodoncja
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Vinizius: noszę taki od lat i ogólnie pierwsze miesiące też miałem awarie za awarią, ale w końcu metodą prób i błędów ortodonta doszedł to tego jak to przykleić żeby nie odpadało i od tamtego momentu zero problemów.
  • Odpowiedz
@Vinizius: ja zapomniałem, że go w ogóle mam i ten post mi przypomniał xD Możesz go wymienić na taki zakładany na noc i przestać go nosić gdy zęby przestaną ci się przemieszczać. Mój znajomy nie miał żadnego retencyjnego i jego zęby się rozjechały ponownie, więc nie polecam zdejmować.
  • Odpowiedz
  • 0
@tomasz_mazur: A też będziesz miał całe życie ten drut? Chciałbym taki zdejmowany ponosić z rok i zapomnieć. Bo ten drucik to dla mnie za delikatny jednak no i czasem go czuje więc przeszkadza.
  • Odpowiedz
@Vinizius: Mi on w ogóle nie przeszkadza, całkowicie zapomniałem, że go mam, więc no do końca życia albo aż się nie zużyje. Mi ortodonta dał do wyboru albo taki na noc do noszenia przez minimum rok, albo drut. Jak ci bardzo przeszkadza to wymień sobie, ale pewnie z 1000zł+ to będzie kosztowało za łuk
  • Odpowiedz
  • 0
@tomasz_mazur: Może ponosze rok i mi zdejmie ten drut. Bo nie wytrzymam z tym. Mi by nie przeszkadzał ale to delikatne jest na klej. Dlatego mi to przeszkadza. Nie chce czegoś tak nietrwałego. Można połknąć albo coś.
  • Odpowiedz
  • 0
@rozowyslonikx: Na dole miałem normalne zęby więc mi tam bez różnicy. Zależy mi tylko na górze bo te miałem średnie przed aparatem. No jak się odkleja ten retainer to nie ma sensu tego nosić, jak się komuś nie odkleja to co innego. Jakby to się trochę nosiło to bym się przemęczył ale jak mi się odkleja to lepiej zdjąć niż się męczyć całe życie z jakimś drutem xd.
Ale dobrze
  • Odpowiedz
@vofeen: No ja też, ale możesz przestać te nakładki zakładać na noc na tydzień i jak po tygodniu założysz je na noc i czujesz rano ból to znaczy, że zęby się przemieszczają i musisz dalej je nosić. Mi po jakimś czasie przestały się przemieszczać i teraz tylko raz w miesiącu zakładam, żeby się upewnić, że dalej jest ok.
  • Odpowiedz
  • 0
@maciej__: Mi z tego samego zęba właśnie odkleił się po raz drugi, miesiąc nawet nie wytrzymał tym razem. Jak sobie pomyślę że coś tak w moim odczuciu delikatnego mam nosić rok czy ile tam będę musiał to słabo. Oby nie wzięła i tym razem kaski za poprawkę bo tanio nie jest.
  • Odpowiedz